Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    62
    Сите што проверуваме д димери проверуваме по индиција, повеќето сме со генетски мутации и под терапија која мора да се следи секој месец. Не дека и без терапија не можиме да истуркаме ама после претходни абортуси не би ризикувале

На Трагедијаупмм, fragaria и emche05 им се допаѓа ова.
  2. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    1.123
    Дали е можно утрогестанот да предизвикува гасови? ^_^

3. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    702
    Како што реков погоре, тоа е веќе друга работа ако има индикација, фала богу се ќе направиме за малото душе во нас. Ама читам и често трудници, што се е во ред, па на своја рака да проверам ова или она. Според мене во таков случај непотребен стрес дополнително. Сите претпостсвувам одиме и сме оделе кај др што е стручен и му веруваме и доверуваме да ни ја води бременоста. Кога викаат дека нема потреба, уживајте...:*

На Трагедијаупмм, Cvetce_ и jagoda777 им се допаѓа ова.
  4. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    1.016
    Затоа сега гледам колку што можам да сум попретпазлива. Џабе не е речено, еднаш кога ќе се изгориш, после ќе дуваш и на ладно..

На Bum, EnaEnA30 и emche05 им се допаѓа ова.
  5. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    1.016
    Немаше потреба и пред три години и уживав па ете се деси... За жал здравството кај нас се гледа какво е.
    Уклучи вести и само такви срања има од што цветаме....

На Baby Girl123 и emche05 им се допаѓа ова.
  6. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    1.249
    Да создава контракции, подобро ти е глицеринско чепче да ставиш. Го има пиено пред да останам бремена.

7. NewMember23

NewMember23 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    65
    Од кај знае он со кого спиеш или маж ти дали спие со некоја друга, а и да не спиете, тие 4 бриса се ОБАВЕЗНИ секоја година сосе пап-от, бидејќи инфекција може да се појави и во моногамен пар.
    Е од такви доктори останаа неплодни илјадници луѓе, ради устојани инфекции.

На EnaEnA30, arwen93 и Bejb15 им се допаѓа ова.
  8. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    1.016
    Сакав да му речам, јас за мене можам да гарантирам со кого спијам, ама за маж ми неможам :D
    Затоа погоре кажав дека здравството ни е за нигде. Оставени сме сами на себе ;(
    А и сами треба по нет да читаме кога ќе отидеме на матичен што да побараме.
    Јас на првото со ненормални болки и зелени исцедоци 5 дена, тие ме враќаа и ми викаа дека на цтг не покажувало болки, дека се ми било на психа. Мене не ме болело туку психички ми било....
    Да земеш да ги утепаш ама тоа е. Место да ме зема одма царски да ме средија, чекаја болки а јас буквално умирав. После паника ги фати за мене, минути биле и за мене пресудни....

На NewMember23, Bum и arwen93 им се допаѓа ова.
  9. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    18.328
    Еве јас имав супер протоци, а високи димери.
    Не се мерило протоците за состојбата на димерите секогаш.

10. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    186
    Даа, ми се случуваше и мене :D

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    211
    Си имала среќа. Дај Боже кај секоја трудница да е така.
    Јас заради ивф примав клексани и бидејќи се беше ок, ддимери времиња се др специјалист мимкажа дека немам потреба ама од време на време да си испитам. Среќа што разговарав во чат со @@Baby warrior што ми спомна да видам со мутации. Цел живот ќе сум и благодарна, проверив на своја рака, имам мутации. Др. Јани кажал дека можам и без клексани ама да не ризикувам.
    Секое испитување кое сакаме да го наоравиме и плус не следува- треба да го направиме. Можеби нема потреба- ама си ги купуваш мирот. Не сме сите силни и смирени.
    Мене ми е прва бременист, без компликации во минатото, ама од туѓи судбини сакам да бидам претпазлива. Знам дека се е во Бижји раце ама знам и дека некогаш за да нешто успее треба да се потрудиш.
    Секој има право да си ја тера бременоста онака како што сака.
    А искрено, да ни беа поасални докториве во државата( секоја чест на исклучоци) никоја од нас немаше да биде параноична. Ама сведоци сме на многу жални судбини, кои за жал се докторска немарливост и грешка. Така да, точно не треба да се паничи за се ама ако мојот инстинкт ми вика провери- должност на докторот е да провери а не да ми кажува кога треба и како.

На Bum, Veci@123, Baby warrior и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.281
    Допаѓања:
    8.583
    Д-димери кај уредна бременост совесен гинеколог препорачуваат околу 28ма, а уринокултура е по индикација ако се покажат на урина плусеви за бактерии. А ако немаш испитано мутации, д-димери и порано се испитуваат за превенција.
    Тоа што ти без испитувања си родила 2 деца не го прави тоа правило, поскоро си исклучок.

На ray111, TeodoraMJ, EnaEnA30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    943
    Незнам Сената е вака тешка, а не во бременост. Све нудат више. Појачај магнезиум 600мг или 800мх и суви сливи, кајсии, течност, еве секој ден излегувам без мака ќе ти помогне и тебе.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    186
    Јас го имам пиено ама не во бременост. И мене вака ми правеше како тебе исто веројатно е нормална реакција ама не би се осудила да го земам во бременост.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.022
    Цело време пред бременост си терам низок притисок _60/90 или 50/80 мене тој не ми смета едноставно си го носам.
    Два пати што ми мерат при контрола имам 85/130 или 125 значи овој си е нормален знам но јас не сум го носела претходно и вчера баш имав женење во вратот кога измерив исто ми беше 130 со 85.
    Што мислите дали е во ред што сега во бременост ми се покачи

16. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    943
    Па малку ти е повисок, сега и тоа се гледа како си имала претходно, а твојот бил доста низок. Ајде мери неколку дена сабајле вечер во 8час и запишувај. Па ќе се консултираш со доктор.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.150
    Допаѓања:
    1.016
    Која недела си? До 140 е ок, се што е над не е добро. Но има и за тоа лек во бременост

18. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.959
    Допаѓања:
    90.249
    Нормално е да се покачи во бременост, ама следи можеби ќе треба да пиеш и терапија.Не ти е висок ама следи обавезно и консултирај со доктор
    Јас имав висок притисок од крај на 8ми месец се до пораѓај.
    И тоа ми беше од страв и паника секое одење на цтг и преглед притисокот ми беше висок почнав со метилдопа прво 2х1 па 3х1 и на крај 4х2 на 6часа :| откако се породив притисок немам ми е нормален како и претходно 120/80-70

19. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    62
    Колку високи ?
    Мене Јани трансфузиологот ми рече протоците се најбитни, д димерите не мора да ги следам често оти е нормално да се покачат во бременост.

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.022
    Терам 16 недела, некако лошо се осетив со овој притисок најверојатно дека не сум имала таков претходно и за мене е малку покачен.
    Ќе следам и ќе го известам матичниот ако продолжува, чудно и во првата бременост го терав цело време низок како што ми е обично.
    Абе викам ја на муж ми дека не за џабе се карам низ куќа ме нервира значи он е крив не ми се причинува :D
    Хаха да се насмееме.
    Инаку да си прашам со време и за ова за да закажам за втор скрининг од која недела се прави?