Јас и пред бременост имав проблем со флеки од сонце, па еве сега да не се заречам не ми се појавиле се уште. Користам спф 50 кога излегувам надвор, кај и да е секојдневно ќе почнам зашто се стоплува веќе.
Нема да му пречи не е тоа камче, меко ткиво е. Да знаеш со какви рани корупки бев со првото, си цицаше без проблем
Др. Камберова е специјалист за такви работи. Јас имам бенка на стомак што сега како расте и таа се подизвади. На преглед др ми кажа дека е нормална појава промени на кожа во бременост но во никој случај не смее да се чепкаат. Не знам за каква станува збор кај тебе но ако си во можност види со др.
Кај мене сега го открија ама пишува минимален слаѓ. Прашав ова е фанелинг? Др кажа дека е само слаѓ. Сумамед и вагиналети ми препиша. Кај мене серклаж ставија не заради грлото туку полип на грлото. Уште од тогаш др инсистираше да се раздвижувам ама кај мене по срклажот се појави сукрвуца и јас од страв цело време лежев. Др вика дека од лежење ми паднал имунитетот и дека внатрешни бактерии кој секој ги има преовладале и создале слаѓ. Што читам по уса сајтови повеќето др се против бед рест. Др Димчев ми кажа да се движам барем по 15 мин Кај тебе за колку време се среди слаѓот? Дали имаше некоја компликација? Леле преплашена сум. Се друго е добро. И исцедокот ми се намали.
Фанелинг е отварање на грлото од внатре, се гледа како инка, ако си имала сигурно ќе ти кажеле неможе да се утне. Слаџот предизвикува отварање предвреме, поточно предвремен пораѓај, но само ако не се види на време. Со соодветна антибиотска терапија немаш гајле, ќе се среди. Серклажот сам по себе носи ризици за инфекции, но дали предизвикува слаџ незнам, никаде нема сигурна информација. Но што и да има инфекција покриена си со антибиотик, ќе исчисти се, не се секирај. А за лежењето да, тоа важи и за сите луѓе не само за бремени. Физичка активност е многу битен фактор за имунитет, макар и само секојдневни прошетки на воздух по 1 час е доволно. После крварењето и мене ми беше кажано само по 15 мин да се раздвижувам, ама не беше доволно дефинитивно за мене што предходно бев многу физички активна. Слаџот кај мене направи голема беља. Веќе бев и 2 цм отворена со пролабиран водењак. Фала му на Господ што имав луд доктор, па се нафати да проба да го врати водењакот и да стави серклаж. Три недели бев на антибиотик после тоа пошто неможеше да се исчисти и пус октанисепт прскав вагинално. Па после уште две недели вагиналети. Ама да напоменам кај мене двајца доктори никој не ми кажа за слаџ и ме оставија без терапија, па се направи беља. Чим ти е на време видено, немаш индикации за отварање, не се секирај, се средува, се што е на почеток видено се средува. Кога веќе почнав со терапијата немав компликации, само требаше подолго време за да се среди. Еве сега за две недели 5ти роденден ќе славиме со ќерче Затоа ти викам не се секирај, чим ти кажал малку е, ти дал терапија, се ќе си биде во ред. Гали меше и уживај.
Всушност овие флеки настануваат од хормоналниот дисбаланс што се случува во телото за време на бременост, а им смета општо ув светлина, не само од сонцето туку и од секој извор на светлина,пр.лампи. Затоа препорачливо е постојано да се заштитува лицето со фактор, без разлика зима-лето, сонце-облаци, да се спречи ширење. Е сега, не мора да значи дека ќе се појават. Секоја бременост е различна. Во првата ми се појавија минимално околу очите, се повлекоја релативно брзо после пораѓај. Во втората ептен се исшарав, како панда бев. Не поминуваа никако, додека не се решив да се испробам со креми.
Да е жива и здрава малата ❤️ Немам фанелинг, пошто бев за втор скрининг баш ми го покажа грлото како линија скроз затворено.Дај Боже да остане така. Некако др ми е премногу релаксиран, можеби дека знае дека сум паничар.Ама откако почна исцедокот 100 пати го прашав крвта па макар и минимлна знае да создаде бактерија, барав да превенирам ама тој дури и тврдеше дека ова е само исцедок. Контрола дури за 3 недели. А терапијата ми е само 1 недела. Искрено размислувам да одам кај др Симонида во Ремедика за второ мислење.
Ако ти е шубе, оди за една недела пак, да си мирна. Битно стрес да не си правиш. Јас барем така би направила со овој памет
И јас имав слаџ и фанелинг во бременоста. Пиев антибиотик, се среди. Барав исто контрола порано за да види докторот, но тој ми кажа нема простор за паника, пиј терапија и ќе биде добро. На следната контрола ниту слаџ, ниту фанелинг имав. Слушај доктор. Ако сакаш види и второ мислење ама мој совет е да не се лута многу од доктор на доктор. Повеќе стресови и нервози ќе имаш.