Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.104
    Допаѓања:
    5.849
    22 nedela zgolemen iscedok nekoj mi se pojavi , leviot kolk mi se zdrvuva pa edvaj odam. Kade li mi e.krajot kojznae sto uste ke me zaboli

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    19
    Девојки веќе два дена имам болки во половината неможам ни да лежам ни да стојам ни да седам. Ноќеска дури и како менструални болки се ме болеше и десната нога ми се здрвуваше. 20 гн сум дали ова ви се случувало? Како да си помогнам?

3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    5.875
    Уназад имате тема за бањање. И додека бев во болница секое утро ќерка ја бањаа пред визитата од доктор. Под проточна вода. И папочната врвца комплет и се. Какво небањање 10 дена.

На WonkaMonkaa, nice-girl, ShtruMfeticka и 5 други им се допаѓа ова.
  4. salat43

salat43 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    15
    Работата е тоа што 8миот месец лежев 3 вечери на болница и уште еден месец дома бидејќи се плашевме од предвремено породување, бев отворена и имав контракции. Козметичарката никако не би ја менувала за некоја која што не би се грежела и за моето здравје, освен за парите што ќе ги земе. Дрпак ви благодарам на советите ☺️

5. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    5.514
    Ако немаш препорака за строг bed rest да се движиш повеќе, само тоа е чарето.

На Kitanova77 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    107
    Kas vleguvam sega vo 23....cela leva strana mi se koci navecer koga legnuvam kolkot rakata..vcera sum spiela vo sedecka pozicija pola vecer zaradi billi nelozev da lezam..a samo na leva strna mozam da spijam tKa e veke mesec ipol samo se zgoleuva....a 2 na den pijam magnezium...I si vikam ke se izdrzi toa neka bide najgolemiot problem do kraj

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    107
    Vaginalen iscedok imam I jas ne mimosa ne cesa..kako mlecno....bas ke ja prasam maticnata slednata nedelaa...koga sum.na kontrola

...

На Трагедијаупмм и SanelaS им се допаѓа ова.
  8. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.536
    Допаѓања:
    1.260
    Isto se cudam i jas

9. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    623
    А дали е вистина ова? Имам слушнато бебе ако се роди влакнесто во првите 40 дена се бањало со пепел. Му паѓаат влакната како мов што се, и веруваат дека нема да биде влакнесто ни кога ќе порасне... :$

10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.968
    Допаѓања:
    177.945
    Според СЗО и ААП, новороденчето треба да има одложено бањање. Значи не веднаш по раѓање, туку по 24 часа. Студиите покажале поголем успех при доење откако ќе се воспостави кожа на кожа контакт, помалку развивање сувост на кожата итн итн. Новороденче исто, се препорачува да не се бања почесто од 3 пати неделно, особено за спречување при развивање дерматитиси. И првите 10тина дена додека падне папокот, бебето може да се става на пешкир и да се поминува со водено и топло пешкирче или газа, а да му се замива под чешма само газето. Откако ќе падне папочето, може да се стави целосно под вода.
    И јас така правев со двете и со третото здравје. Бебињата ниту се потат, ниту се валкани, па според тоа ниту мирисаат лошо. :) Додека не се помобилни и почнат да се потат, немаат потреба од секојдневно бањање.

На nice-girl, Iva.T, happygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Marijanche33

Marijanche33 Нов член

Се зачлени на:
    Понеделник
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    8
    Јас сум слушнала од пријатели што се породиле во Италија, а и на курсот што го следам од германска акушерка, советот од доктори и акушери во Европа е: прво, бебето да не го бањаат одма во болница за да биде подолго со тој заштитен слој со кој се раѓа (само да се избрише бебето таму), потоа да не се бања класично додека не му падне папочето (само да се пребришува секој ден под мишчињата, вратчето и пеленска регија секако) и исто така во првите неколку недели после тоа, да се бања 1-2 пати неделно, а не нас како што не бањале секој ден морално, за “да растеме”. Објаснувањето за ова е, дека со постојано бањање-мокрење на бебето се трга таа бариера што си ја прави неговата кожичка и се успорува тој процес на адаптација на кревката кожа на бебето на надворешниот свет ( и на се што ќе биде изложено понатаму). Прва бременост ми е и не знам нашите доктори што препорачуваат, но баш ме интересира дали уште е советот кај нас обавезно да се бања новороденче секој ден.

На SanelaS, Ljiljana1986, Bejb15 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Butterfly3001

Butterfly3001 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    59
    Девојки, како се пијат Ферофолик? Читав многу од вас ги препорачувате, ама не можам да најдам наназад дали на гладно и дали ги комбиниравте со нешто (вит. Ц) :)
    Фала ви однапред

13. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    47
    Ферофолик јас ги пиев после ручек, после оброкот. Првен витамин Ц па после пола час ферофолик.

14. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.231
    Исцедок бел како мастика без мирис и чешање (вкус ќе пишев за малку ) имав со двете и имам уште др ми рече дека е нормално и брисот беше чист.
    Мене десната страна работам седната кога ќе станам крцка колкот грдо и дури потскокнувам. Десно ребро и под града ме боли чак и десен препон... не знам дали дека најчесто на таа страна спијам или зошто...
    Чим е таква работата бикчето ,после пораѓај депилација.
    Имам слушано а немам искуство не знам... ама можеби би пробала во таква ситуација.
    Докторите не знам и јас тука што препорачуваат.
    Ама докторкиве по дома шо ни се тоа мора секој ден и мора до 12 како шо расти денот да расти бебето инаку како...(facepalm)

На Marijanche33 и Ljiljana1986 им се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.968
    Допаѓања:
    177.945
    Ова се глупости. Сите бебиња се раѓаат со мовче. А некои и со повеќе влакненца, кои некогаш паѓаат првите месеци. И тоа е повеќе генетски. Ќерка ми се роди бела, ама не толку бела, она имаше влакненца и ден денеска ги има, ама ништо страшно. Син ми се роди сиренце бел со мовче кое е плаво и воопшто не му се познава. Маж ми е влакнест. По тело не, ама коса и брада има и за извоз. Јас сум скроз невлакнеста. Тук и таму некое. Кое на кого ќе повлече.
    Никакви пепели и чуда, ако има таква генетика што сакаш прави, ќе си бидат влакнести и тоа е тоа.
    Бањање со нежна козметика тоа е најбитно.

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    5.875
    @Yowannty, може сум грешка. Во болница ќерка ја бањаа секој ден, дома продолжив и јас.

На Трагедијаупмм и Yowannty им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.968
    Допаѓања:
    177.945
    Знам дека кај нас практиката е таква. Сакав да кажам само дека не е грешка ниту да не се бања секој ден, особено на почетокот. :)

На Трагедијаупмм, Miss_S и Autumn Love им се допаѓа ова.
  18. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    1.141
    (facepalm):whew: што нема..

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    278
    Jas umiram od bolka od levata strana kaj rebrata edvaj rakata ja krevam, utre idam kaj maticniot da vidime kako e postaveno bebeto, bozem i magnezium po 2 na den za dzabe, vecerva izgleda sednata ke spijam

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Viva995

Viva995 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2020
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    29
    Пиам магнезиум, да... Во првата бременост не се сеќавам вака да чувствував, па затоа малку се исплашив...