Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    7.195
    Jad ziveam Germanija i pred 5 godini se poragav prv pat i gi dobiv istite preporaki kako.sto pisa pogore.Neznam tocno od koj den pocnav da go kapam, stom babicata dadese zeleno svetlo. A potoa po 2 pati nedelno go kapev,.a sekoja vecer gazeto mu go miev.

2. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    1.025
    Исто и јас сум во Италија, овде прв пат ми го избањаа пред да излеземе од болница а тоа беше после 2 недели одкако се роди, бидејќи толку време бевме таму. Инаку со тетра пеленка секој ден си го бришев и со топла водичка. А дома продолжив да го бањам преку два дена и само масло од бадем ставав во водата. Не се сеќавам кога почнав да користам козметика, можеби после вториот месец.

На Ljiljana1986, arwen93, Marijanche33 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Sparkle1985

Sparkle1985 Активен член

Се зачлени на:
    29 декември 2024
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    45
    Дали има некој искуство со високоризичен hpv во бременоста

4. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    736
    Допаѓања:
    1.705
    Јас присуствував на пораѓај во Швајцарија, се пораѓаше моја блиска пријателка бебето не го бањаа воопшто додека беше на болница, а кога ја пуштија дома само газето му го миеше некое време. А кога се роди беше цело бело како со сиренце покриено и велеа дека тоа е многу здраво за бебето и не е убаво одма да се измие. Кај нас од стомак под чешма директно

На LiquidLuna, Ljiljana1986, јolene и 3 други им се допаѓа ова.
  5. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    708
    Да вака се практикува во Германија и јас го следев истиот курс од моја акушерка (ако за тој збориме) исто и мојата бабица ми рече додека не падне папочната да не се мокри.

На јolene, Marijanche33 и Yowannty им се допаѓа ова.
  6. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    708
    Каква козметика користеше? Какво шампонче поточно? Дали таа на Weleda е добра за бебиња? Гледам на природна база се и немаат сулфат.

7. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    1.025
    Користев се на Мустела али сега за второто ќе купам или на Веледа или Ла рош, не знам точно дали може одма да користам Ла рош за толку мало бебе, треба да прочитам нешто околу тоа. Како да имаше некој јак мирис во Мустелата, затоа не ми се свиѓа, за син ми Ла рош користам од 6 месеци и сум многу задоволна а и нема воопшто мирис.

На Veki4kaa и arwen93 им се допаѓа ова.
  8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.635
    Допаѓања:
    185.327
    Првото дете го родив во Грција, таму го избањаа следниот ден. И го бањаа секој ден дур бев во родилиште. Ама мене педијатарката ме советуваше да не го бањам дома, туку само да го забришувам со влажна крпа додека падне папочето и така и правев. Папочето и падна ама нецелосно. Остана делче внатре, што се чинеше мало се додека на 4 месеци бевме на детски хирург да и го вади и кога го извади беше прилично големо парче, водено и ми рече за да падне треба да е суво. А папочето беше прилично длабоко пресечено. Среќа не дојде до никакви компликации.
    Второто дете во Германија, само го избришаа по пораѓај и ми го дадоа. Исто препорака за дома да не го бањам целосно дур падне папокот, само со водичка да го поминувам. Вториот пат падна целосно папочето за среќа. И со третово така планирам.

Веледа е одлична козметика за почеток. Со двете ја користев и сега пак планирам. Освен нели може да не се погоди, или да има потреба од друга козметика.

На LiquidLuna, Ladyme, Ljiljana1986 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    920
    Скоро од почетокот на бременоста мака мачам со нередовна столица и запек.

Исхраната ми е прилично избалансирана.
    Апсолутно се што можев да пробам е пробано: ленено семе со јогурт, сливи, многу вода, магнезиум цитрат, салати редовно, течни оброци колку што можам повеќе, компоти, баланс, обавезно секоја вечер киви и јаболка по еден тањир итн. Се од набројаното, помогнало еднаш до два пати и толку.
    Даден ми беше пробиотик Биофемин, за таа намена, и првите десетина дена, навистина столицата се среди, почнав да одам секое утро, нормално.
    Но, последнава недела пак е по старо, дури и полошо, чувствувам силна болка, а вчера и денес и анално прокрварив вршејќи нужда.

Се слушнав со матичниот, тврди дека пробиотикот им е еден од најдобрите за трудници бидејќи покрај цревната влијае и врз вагиналната флора и дека се уште е рано бременоста да предизвика толкав запек. Упорен, внимавај на исхрана, земај ова, земај она. Како да не можам да го убедам дека се правам и се пробувам а нема ефект. Како да му се чини дека секој ден сум на хамбургери и пици.

Не знам како да си помогнам. Се плашам дека ќе ми се појават хемороиди и ќе настанат дополнителни проблеми.

10. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    843
    Kaj mene pomaga Kompot od slivi,kakao ama napraveno povodesto,smuti od kivi na gladno.Gledam da jadam potecna hrana,jogurt i mleko pijam po edna casa i izleguvam ne sekoj den ama sekoj 2 den.

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.635
    Допаѓања:
    185.327
    Џабе е се тоа, без светото тројство грав, грашак и боранија ништо не праиш кај запек што предизвикува крварење.
    Имав анални пукнатини и крварев со недели, да не спомињам колку болка имав при одење во вц. Се тоа погоре ми беше пробано, џабе.
    Дур не зедов цела една недела готвев за по два дена да имам, прво 2 дена грашак, па 2 дена тавче гравче, па 2 дена боранија, да омекне столицата за да не ме боли и за да не крварам. И успешно беше. И после тоа продолжив најмалку 2 до 3 пати неделно да јадам грав, грашак или боранија, за да одржувам да не дојде пак до тоа. И еве овој пат, поучена од минатиот исто правам, секоја недела ги имам на мени и за сега успешно менаџирам.

На Трагедијаупмм и ginger им се допаѓа ова.
  12. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    920
    Погоре напишав дека течни оброци јадам колку што можам повеќе, тука спаѓаат и манџи грашак и грав, и секако леќа. Од 7 дена во неделата, 6 сигурно сум на течно, ден грашак, ден леќа, ден супа, ден грав итн.
    Искрено боранија не сум пробала. Ќе ја вклучам и неа да не направи некое чудо.

13. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    1.800
    Mozebi vishe i imas vnatresni hemoroidi stom krvaris. Jas isto vaka maka macev nekolku dena so vnatresnite hemoroidi, zedov faktu po preporaka na ginekolog, so nekolku stavanja se preporodiv. Sega pak imam hemoroid, eden golem kolku orev, cel anus mi e zatvoren od nego, nemozam da dvizam, da sedam. Boli, pece, cesha epten maka si imam pak od nego. Nekolku dena eve se mackam isto so faktu ne saka nikako da se povlece :( posle sekoe odenje po golema, se mijam.

14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.635
    Допаѓања:
    185.327
    Само биди упорна. Треба време да размекне столицата. Запек во бременост многу потешко се регулира од претходно. Ама ќе се среди.

На ginger и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  15. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.521
    Допаѓања:
    18.517
    Каков мирис има веледа? дали мириса исто како кремата за пеленска регија што им е?

Син ми во велешка болница го бањаа од прв ден мислам исто и јас дома кога си дојдов го бањав скоро секој ден со мустела. никаков ама никаков проблем немавме со кожата стакло му беше.
    Ќерками чаир навечер ми ја зимаа насабајле ја носеа нз дали ја бањале или нее. и нејзе така ја бањав скоро секоја ден за нејзе користев алверде и бејбилав козметика. и со нејзе немав мака со кожата.
    и за двајцата користев ариел течен или персил прашок и омекнувач чико.
    немавме никаков проблем.

16. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    708
    Мене ми има мирис како на зелен чај. Еве што состојки содржи.

Прикачени фајлови:

17. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    920
    Ти благодарам за препораките! ❤️

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  18. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.774
    Допаѓања:
    24.549
    Гледам денеска во некои аптеки имаат акции на Мустела и Веледа, па се мислам да нарачам.
    За синко од старт, и до ден денес користам Мустела гел за туширање и млеко за тело, немав никаков проблем. Знам дека секоја кожа е различна, ама нешто треба да купам секако за бебето за почеток па да видам дали ќе одговара.

Која козметика да биде овој пат, Мустела или Веледа?

19. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.463
    Допаѓања:
    5.144
    На тема козметика за бебе, кога се пораѓав во Чаир пред 8 год. сестрата таму што се грижеше за бебињата ми рече земи сапун на еуцерин и со тој бањај го. Така и направив, сапунот тогаш беше 175 ден памтам, сега не знам. Така да се мислам за второво што и како да направам. На големиов му ставам веледа на лице.

20. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    1.733
    Во кои аптеки се попустите?