Ужасно е навистина..неможеш да си функционираш нормално,само си се жалам дека неможам и сите ми викат аман бре ти уште сега викаш а каде е јули... и така е ама навистина не е пријатно вака да те боли и целата способност ти ја зема едноставно. Магнезиум земам два пати по 400 друго не,ферона не земав незнам дали да купам,тоа беше за релаксирање и опуштање на матката,така?
И за грлото помага. Мене ми помогна ферона. Знам многу боли… јас на одмор плачев од што ме болеше. Маж ми ми викаше исто вака, на крај што ќе правиш. И ми пукаа доле коските. Абе како раштрафена. Бевме на мекици памтам летово и 500 степени беше, седев подолго… леле не можев да станам.. до кола не можев да се довлечкам. Мислев ќе ја оставам таму карлицата. Тоа беше језиво. А работев до последно, а канцелариска ми е работата, седење уште толку. И станував се шетав низ канцеларија ко чукната за да се размрдам зашто само така ми поминуваше.
Девојки, дали при поднесување извештај за комисија за боледување комисијата го прифаќа извештајот од приватна болница? Сесрата кај матичниот сакаше да ми закаже некаде на државно, ама и реков дека одам на приватно, и ми рече па добро. Иначе на сесрата не и фаќам многу здраво за готово.... Малце повеќе е конфузна...
Може ланолин, па дури е и препорачливо да се почне и пред да се роди бебето, како што е членката сега во тие недели да се користи ланолин за да нема многу мака со суви пупки, јас така правев и супер поминав со доењето. На бебето не му смета кога ќе почне да цица, безбеден е јас само знаев со чисто крпче да се забришам да не му е толку мрсно местото кај што ќе е фати пупката. Користев ланолин од ЛЕА-МАММА одличен е. Повторно од него зедов.
Пред да се роди си се мачкав 2 пати во денот, мрсно е тоа и си стои, а кога се роди после секој подој се миев со вода затоа што од плунката се сушат брадавиците уште повеќе. Потоа се бришев и ставав ланолин и така истата постапка после секој подој. Немаш штета од него, само корист.
Да, го прифаќаат од приватна болница, јас цела бременост од Систина носам, и извештаи, а после и конзилијарно мислење исто од таму. Секако си имаш ти и предлог за боледување од матичен гинеколог, така да нема зошто да не прифаќаат.
Јас од 14 недела осеќав како треперења. Сега сум скоро 18, многу се посилни и почести, треперења, пулсирања и понекогаш како нешто да се превртува, како топче, не знам како да објаснам. Особено наутро и навечер, кога сум легната и смирена, тогаш најмногу осеќам. Завчера бев на преглед, докторката ми рече тоа е, и засега осетот е таков, а вистински движења како клоцање, мрдање на раце и нозе околу 21-22 недела, ми рече да очекувам. Околу мрдањето како нерв, јас така ги осеќам и треперењата. Два пати ми се случи овие денови, по неколку секунди, да забележам и надворешно слабо движење на стомакот, баш како нерв да игра. Еднаш и сопругот можеше да осети.
Издепилирана, исшишана, средена чекам денот да дојде. Дете пресреќно, брои денови само. Си викам оф бе мало едно, не знаеш што не чека сите. Си добив и преглед со рака иако царски нели. Скроз е високо, нит грло омекнато, а ни скратено фала богу. Уште си е над 4 цм. А јас по дома пиздам веќе. Или се расправам, или плачам. Или ми се јаде до болка, или одам повраќам. Детево не застанува во стомак, таква болка од удари и буквално да ме изместува немав осетено до сега. Ќерка многу сака да ми лежи на стомак па и неа кога ќе ја заклоца ја поткрева. Таа сирота во стомак колку беше умница и елеганција, ова е спротивно скроз. Сум симнала и килце дури, очигледно психава ме убива скришно. А неспиењево достигна кулуминација. Заспав во 2, станав во 4, дремев до 7 ипол, па сум презаспала до 8ипол. И секој ден така. И се изнажалив. И ми се гади. И сакам пак да си го имам телово за мене. И ми се влече цигара и ми се пие џејмисон. Леле колку ми се пие. Пред некој ден му ја мирисав пијачката на маж ми Во исто време ми се цркнува. Барем секс ми се сака. Барем тоа да помогнеше да бидне порано од договорената дата. Ама не, зошто кога може и вака.
Сосем нормално, релативно е рано се уште, не сите жени осеќаат толку рано. Зависи и од поставеност на бебето, градба на мајката, постелка на која страна е, има повеќе фактори. Кај да е ќе осетиш, ако не деновиве за две-три недели сигурно.
Да не се секираш, јас во 20та прв пат почувствував и не чувствував секој ден. 22ра сум и уште се како мускулни треперења, бидејќи постелката ми е на преден зид. На скрининг 45 минути бебето ептен активно, јас само 2-3 пати почувствував така како треперења. Има и премногу место, мрдаат и ретко се чувствува. Нормална тежина имам, читав демек покрупни жени поретко и подоцна чувствувале, ама нема врска кај мене барем. Јас тука на форумов се изначитав дека осеќале жени уште во 12та и ептен фрустрации ми правеше дали е сѐ ок, гинекологот кога му кажав преврте со очи, вели во сите книги пишува меѓу 18та и 24та први движења и тоа нежни како гасови, втора бременост веќе може од 16та да се почувствува, само кај нас напредни жениве уште во 12та чувствуваат
Do 20ta nedela ke pocnes da go osejkas i toa od den za den se pointenzivno, jas pocnav da go osejkam duri vo 18ta nedela. Koga go prasav doktorot mi bese receno deka do 20-22 nedela pocnuvaat da se osejkaat dvizenjata,nekoja porano nekoja podocna se e individualno i zavisi od toa kako e postavena placentata
Аман со муабети од типот, напредни жениве, демек тресете глупости сите. Не сум само јас што сум напишала дека сум осетила порано, стотици жени на форумов, сите сме "напредни"? Едноставно се осеќаат сензации кои никогаш предходно не се осетени, аман без фрустрации и пререкувања.
Хаха ова дете у стомак кај мене од 16та како почна еден ден така балончиња и после почна така клоца со нозе, со рацете удира... посебно а седнам, легнам, јадам... дури на шоља да седнам да мочам тоа клоца... му викам на сопругот кога ја нема заборавам дека сум бремена стомакот ми е мал.. а удри ме штрека, и мене ми е на преден ѕид престилка и сега сум 25та тоа мислам нема многу везе, многу жени рано осетиле.. до бебето е. ... секое е различно, кога ќе излезе нека е мирна само. Мајками вика сестрами мн мирна во стомак а вика реума фатив навечер од нишање ич да не спие, јас обратно. Може се гени во прашање хаха
јас само цитирав што ми беше кажано од гинеколог, без амбиција некого да навредам. Секоја жена, различно тело, различна медицинска и акушерска историја, мускулатура итн и секоја носи различно бебе. По книга прворотки прв пат чувствуваат меѓу 18-24 недела, девојката праша дали тоа што не чувствува во 16та е загрижувачки и ѝ одговорив дека не е, затоа што имав прашано на претходни прегледи околу движењата.
Еве јас на пример со првата бременост до 18та недела не одетив ништо ниеднаш а толку мн сакав и се трудев да го осетам некако ама не … постелката беше на преден ѕид. оваа бременост од 16та недела, постелката е сега на заден ѕид, ептен нежно како заигрување на стомачето беше како меурче …. И се интензивираше секоја недела… еве сега ја терам 23та … си клоца цело време посебно а каснам благо, рингишпил и е на почетокот само навечер и наутро ја осеќав сега веќе преку цел ден
Koga si za poragjaj? Jas utre polna 34 i mene me boli I me izmestuva ko shto vikash. Noceska edvaj zaspav, izgleda beshe na fudbalsko igralishte, bubrezite, kicmata, stomakot... bolki kolku sakash I mene mi se pie zolta so ovco sirence, samo tamu mi e pametov Na maz mi mu vikam ce se porodam, ce se odmolzam I ce sednam da pijam hahahaah. Nema da e taka, znam, ama dobro e da se mashta