Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.362
    Девојки ви се случува ли нагла остра болка во јајникот пример сабајле кога станувам после прво мокрење. Некогаш ако седам подолго време или кога ќе кивнам. Мислам со нож некој ме прободел. Со првото немав вакви болки. Му спомнав еднаш на гинекологот ми вика нормално е ,можеби не се сеќаваш за со првото... |(

На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    321
    Ми се случува и сега, иако не секој ден, поретко, но можам да истрпам додека да спремам доручек. Еве утрово станав во 7, многу гладна. Чекам барем до 10 за да јадам.
    На почетокот, 7, 8 и 9 недела беше неиздржливо. Ми се случуваше да се расплачам за јадење, ќе станам прегладна, ќе јадам, и за пола час сум пак гладна. И јас претпоставував да не е од витамините. Пијам Фемибион.

Сум го слушала ова од повеќе жени, навистина не знам што може да биде, јас ептен внимавав да не си дозволам да јадам за двајца. Насекое ме потсетуваа и докторите "немој да си дозволила да се дебелееш и сл." и сигурна сум дека и тоа ми создаваше дополнителен стрес и фокусот ми беше многу врз исхраната.
    Потоа се стабилизирав. Од почетокот внимавам секој оброк да ми е нутритивно добар, конкретно секој оброк да содржи протеини, па јаглехидрати (помалку), па витамини/минерали (зеленчук). Вклучив и мали ужинки.

Мислам дека и хормоните си го прават своето и влијаат, некогаш во помала, некогаш во поголема мера.

Во долниот дел од стомакот, некогаш кај јајници, некогаш цел предел, баш така, кивање, накашлување, смеење, при станување најмногу, после мокрење... Имам и остри и тапи болки, оваа тапата болка е како тегови да носам. Претежно мускулна. После активност или пешачење се засилува.

Пред месец дена се ми беше во ред, брисови, урина, уринолултура. И сега ме боли, завчера бев, пак направивме анализи, чекам резултати. Гинекологот ми објаснува дека е мускулна, се шири тој дел, лигаменти болат и сл. Се надевам дека е во право.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  3. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    666
    @Merten @ginger може не е од витамините, и јас внимавам со исхраната колку што можам некогаш ме фаќа криза за благо, млеко и бисквити. Исто и мене докторот на секое ме предупредува внимавај да не се здебелиш многу, 4 месец скоро сум не се поправив ич на вага сум секој ден
    @Трагедијаупмм имам и јас такви болки, не секогаш ама ако лошо седам , лежам... баш пред некој ден се закашлав и осетив остра болка и одма прекина валда е ноемално ...

На Трагедијаупмм и ginger им се допаѓа ова.
  4. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    1.218
  5. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    321
    Јас сум 18+, веќе имам кило и пол плус.

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    1.390
    @Veci@123 Веци тромесечен иде на фонд така од матичниот гинеколог? и скриен шеќер иде на фонд?

7. Gena gence

Gena gence Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2023
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    12
    Мамички дали сте имале проблем со првото утринско мокрење,кога бешиката е полна? Јас сум 11+3 и чувствувам некој отпор па морам да се напрегнам како да одам во голема нужда :( а во текот на денот сум во ред. Нема никакво печење како кога има инфекција. Некако ми се чини рано за вакви работи, сепак плодот е мал

8. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.394
    Допаѓања:
    18.053
    Јас одам на часеви за трудници , и бабицата рече да се масираме така со масло и плус да правиме кегелови вежби. многу помагало за полесно породување.
    Јас со ова бебешко масло сакам да пробам. Скроз е природно.
    IMG_1789.png

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.362
    Таа тапата како да влечеш нешто ја имав и јас и со првото и сеа нормална е. Ама вакви остри воздух да не можам да земам не а сеа ги имам од 8-9 та недела.
    Следно испитување ќе направам и уринокултура за секој случај. Фала ти.
    Инаку такви ни се бременостите изгледа и јас се будам гладна. Всушност и ми се случи 2 пати ноќе да се разбудам гладна.
    Каснав банана бидејќи не можев да презаспијам. Со првото повраќав до 7 ми месец така да некогаш ко ќе се навратам на тоа поарно викам да накачам тежина отколку секој ден со лошење па пази да не дехидрираш па некогаш инфузија...
    Си терам гледам да имам зеленчук и овошје повеќе. А на последна к.с шеќерот 3.84 ми беше може и тоа има врска не знам.

10. Dreamer.

Dreamer. Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    10
    Девојки дали ви се случило да ви трне прст од рака кога ја исправате раката? 36та недела сум, од вчера почна кога ја истегнувам раката осеќам како трнење во прст, како некој нерв да е фатен...

11. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    209
    Не тримесечен не иде преку фонд само ако си дијабетичар така ми рекоа од Авицена.А за скриен шеќер можеш со упат од матичен гинеколог.Јас го платив 900 ден +1000 што дојдоа дома.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    1.218
    Ке се надоврзам, скриен шеќер можеш со упат ама само со 2 боцкања. За со 3 боцкања нема упат, само приватно. 750 ден платив во Авицена.

На Ladyme и Veci@123 им се допаѓа ова.
  13. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.117
    Допаѓања:
    35.849
    Во Биотек кога прашував беше 600 ден. со 3 боцкања.

На Трагедијаупмм, Iva.T и Ladyme им се допаѓа ова.
  14. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    1.220
    Jas proven pijam pa taka mi se deshava ponekogash.
    Mislam deka nema vrska deka e od niv :D Mene taka mi ide ko da nemam jadeno tri dena, grcat crevata:D

15. lozinka002

lozinka002 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2023
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    87
    Мене така ми беше првиот триместар, мислам дека не е од премама од самата бременост е.
    Цела бременост пијам премама, само првиот триместар ми беше така со глад после тоа не

16. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    1.220
    Nemozam da docekam do poragjaj, so dusha cekam da letne vremeto :(
    Nekako uste 4 nedeli mnogu mi se gledaat daleku:sweat:

На Трагедијаупмм, Baby Girl123 и ginger им се допаѓа ова.
  17. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    321
    Сега ќе стопли, повеќе прошетки до езеро, ќе летне времето :l:

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    33.887
    Иако љубовта на мојот живот е до мене и си го гушкам и мирисам секој ден, бременоста иако е напорна и долга, мнооогу ми фали.
    Уживај уште малку мама , 4 недели ќе ти летнат како ништо, додека да трепнеш ќе се породиш.

На КаринаТ, Трагедијаупмм, ShtruMfeticka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    1.505
    Lele I jas. Ne pomisliv na niv. I jas gi pijam

20. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    1.220
    Posekako shetam , ama stoi vo mesto vremeto haha
    Toa si vikam. Koga ce razmislam kako vcera da pravev test:)
    I togas mi se gledase mnogu dolgo vreme do poragjaj.
    Sega pak isto, taka nekako mi ide ko da e zapreno vremeto