Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.362
    Ај не се жали ситно броиш ,замисли јас иште 3 м имам 8-|

2. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.324
    Допаѓања:
    1.225
    Brzo ke ti pominat :D
    Jas do dusha racunam za 38/39 nedela inace vo 36 pobrzo vleguvam :D Sega sum 34+3

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.362
    Богами како да стојат ми е а јас се поголема и поголема :rofl:
    Закажа царски.?

Последна измена: 27 февруари 2025 во 13:42
  4. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    59
    Ај пак да си прашам :D
    Дали е нормално за 36+ грлото да е 2.5 или пократко треба да е ?
    Второ денес бев да се видам со др за пораѓај ајде ме виде шо ме виде на ехо и ми рече за др недела да одам пак на преглед демек со вагинално ехо требало и почна да ми објаснува за природен пораѓај и велам а за со царски мене ми вели полесно ми е со царски ама тебе потешко ќе ти биди не знам повеќе што да мислам знам дека потешко е царски ама па на природново да не се комплицира нешто па дупла болка и природно и царски да треба да трпам ...
    Ако ме спремат за природно да почнам со урми вежби белким ќе помогни нешто хаха оти досега ич не движев цело време во лежење бев
    Ако знаете некој совет ве молам пишете :l:

5. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.397
    Допаѓања:
    18.057
    И јас добро буткам еве :D
    од денес 36+1 влегувам во 37 недела.
    Па и јас најверојатно во Велес ќе бидам пак. Идам сега на часеви има нели за трудници организираа.
    Сите прва бременост јас трета ми се смејат викаат јас можам да им предавам :rofl:
    може идеш и ти на часевите ?
    И вака супер се, сите се фини иделе и доктори од Гак на дежурство ми кажаа. Јас се надевам пак ќе бидам природно се сврти бебето се намести доле е со главчето. Се надевам лесно ќе поминам :?: Сега на 15 март треба пак да го повторам брисот за уреаплазма, пиев сумамед и полигинакс вагиналети се надевам негативна ќе биде.

На medena147, Baby Girl123, ginger и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.324
    Допаѓања:
    1.225
    Ne. Za 2,3 nedeli mi zakaza da se vidime, najverojatno togas ce mi zakaze :D jas pa ne sum mnogu golema.
    Mene mi rece deka polesno ce pominam so carski I deka bilo poubavo. Mozebi deka beba mu se gleda pogolemka:^) 2.700 vo 34gn
    A grloto mi e 4cm

На ginger и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  7. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    321
    Ми стигнаа анализите од крвта
    Железо 20, а хемоглобинот под долна граница, 10.3.
    Искрено врска немам, јас си мислев заедно одат, ако паѓа едно, паѓа и друго. Ми рече др не е лошо, ама ми даде фероглобин и вит ц.
    Слично искуство со хемоглобинот и железото?

8. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.324
    Допаѓања:
    1.225
    I jas se sum mislela deka hemoglobinoi i zelezoto odat vo paket. Inace mene 22 zelezoto mi e, hemoglobinot I toj ok a cel den deneska sum so vrtoglavici. Kako ringispil mi e glavava I mozokov. Od sto, pojma nemam.

Vo vrska so zelezoto mene heferolot mnogu mi pomogna. Na dolna granica bev so hemoglobin I zelezo

На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    907
    Допаѓања:
    1.393
    Слободното железо е високо, хемоглобинот низок, недостасува или фолна, б12 или бакар. Пиеш нешто од ова дополнително?

Ако не пиеш јас би ти рекла метил б12 од 1000, и вит ц 1000 и бакар има доста во какао, црно чоколадо. Да не пиеш само железо, и тоа не е добро да се депонира.

На Cvetce_ и jagoda777 им се допаѓа ова.
  10. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    159
    Мене железото ми беше 11.1 хемоглобинот топ, нема врска не одат заедно

11. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    321
    Пијам метил фолат 3 месеци без прекин. Б12 и бакар не сум пиела досега.

Матичниот препорача да вклучам витамин Ц, витамин Б6, и фероглобин - рече во него има Б12.

Со ова што велиш да не пијам само железо, мислиш на фероглобинот?

Инаку какао пијам секој ден без исклучок, црна чоколада земам убава квалитетна, ама јадам коцка до две, еднаш на два три дена ради запекот.

12. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    907
    Допаѓања:
    1.393
    Да дека имаш депо на слободно железо, ти треба нешто да го зголеми создавање на хемоглобин и врзување на тоа железо, во овие што ги нудат комбинации за железо нема доволно концентрација на б12, за да имаш добар ефект затоа што земаш више фолна и ете пиеш какао црно чоколадо јадеш.. земи само бит ц и б12 еден месец и ќе видиш ќе се среди хемоглобинот. Затоа што пиеш и витамини пренатални и тие имаат железо да не се натрупа само. Ете едно мислење мое, ако сакаш консултирај се пак.

13. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    421
    Станав со главоболка и веќе сум стигната до стварно огромна болка и не знам што да направам!
    Еве се што пробав: парацетамол 1000ка, да држам топла облога, ладна облога, спиење, одмарање, масажа со масло минт, кафе и лимон, кока кола, вода, туширање, инхалирање со ментол и камилица. Ни малку не ме попушти, напротив ме боли многу! Мерам нон стоп притисок ама нормален ми е, од 110-120/60-70. Ова варијации во текот на денов до сега.

имате некоја идеја што друго може да пробам?

14. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    321
    Ти благодарам, многу ми значи мислењето.
    Недостасува доктор со кого ќе може човек да продискутира и да добие добар совет . На пример, помислив што ќе ми е фероглобин кога имам високо железо, ама одма после си мислам ај доктор е, веројатно не знам повеќе од него. На маж ми му даваа фероглобин кога имаше ниско железо.

Ти благодарам отсрце!

15. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    321
    Се што би предложила веќе си пробала. Ако е неиздржлива болка јави се на доктор или оди на дежурна, ќе пуштат инфузија, може ќе дадат друг безбеден лек.

16. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    286
    Пробај го и ова:
    Нозете во најтопла вода што можеш да издржиш( значи не претопла за да се попариш али колку потопла толку подобро). Ако имаш мраз во крпа стави мраз и кафе ја чвствуваш болката на главата таму стави го мразот)
    Пред да бидам бремена, летово такви главоболки кога ќе отидов да трчам или пешачам, случано дознав за ова ми помага ептен.
    Јас не пијам други апчиња никогаш освен парацетамол и кога не бев бремена. Ама што го испиев апчето со силна главоболка го повраќав.
    Ова многу ми помогна

17. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    898
    Допаѓања:
    1.505
    Те боли цела глава или парцијално? Ај пробај со топли облоги. Крпа на пегла загреј ја и стави ј ана глава или згреј се со фен. Јас сум од 15 год со мигрена и нормално покрај апчиња што сега не смееш да ги примаш мене УВ ламба многу ми помага. Кога сум ја немала до мене фенот ми вршел работа.

18. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.213
    Допаѓања:
    1.746
    Јас не можам природно кај мене бебе е попречно со сигурно ќе бидам царски,знам дека има часеви ама кај мене веќе нема време а и за пораѓај секако ќе бидам со царски,денес бев да се видам со анестезиолог највероватно од понеделник ќе ме пораѓаат,само да не ми се влоши ситуацијата да не се разболам многу,за сега е само носот,ќе видиме како ќе го поминам викендов.Јас сакам за дооење иако имам веќе искуство,ама ми рекоја дека додека си таму давале часеви.
    Да доаѓаат на дежурство од Гак доктор.
    Супер чим си одлучила за тука,јас минатиот пат добро поминав.

19. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.116
    Допаѓања:
    5.624
    Каков совет жено?
    Грлото може за два дена да се скрати пред пораѓај, должина која е сега не значи ништо. Грло се крати со контракции. Не можеш да предвидиш од сега како ќе биде до термин, може ќе отидеш на пораѓај 8 прста отворена и ќе се породиш за два саати.
    Царски носи далеку поголеми ризици по тебе отколку спонтан пораѓај, секогаш е подобро да пробаш прво спонтано ако нема акушерска контраиндикација.

20. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    809
    Дали оваа табела е во ред? Денес правев испитување 1.84 во 26 недела ми се димерите, дали е тоа за клексани? Утре сум на доктор ама не ме држи место. IMG_2247.jpeg