Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    89
    Здраво женски, да ве прашам совет.. 23 влегов, 0 енергија последниве неколку дена, како воз да ме згазил. Сум читала трет триместар дека пак се намалува енергијата ама си велам уште од сега може рано е.
    Првите 2-3 дена се тешев од времето, ама денес како цело тело да ми се тресе немав сила ниту тегла да отворам.
    Правев крвна слика минатата недела, хемоглобинот е добар, железото на долна граница ама така ми е од сам почеток.
    Нешто друго би можело да е или можно е да ми почнува периодот на помалку енергија? :’)

2. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    18.123
    ако е со главата доле ќе осеќаш како тупка ко да пробива. Така почнува полека да се спрема да се спушта надоле.

3. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    1.273
    Nishto novo.. de ce imas sila niva da izorash de ce si ko sleperi da te gazelle :)
    So glavata nadolu e. Sakas da kazes pocnuva procesot sega ili mu treba podolg period?
    A od ova vishe shto podole? Da izleze skroz haha

На EnaEnA30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.096
    Прво ти е? Ако да,нема така лесно одма со чуство на туркање да биде,не се секирај :D
    Нормално е да притиска при крајот

5. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    1.273
    Vtoro

6. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    1.383
    Може и шекерот да ти паѓа каоо ти е на к.с ? Притисок исто може да ти паѓа...
    А може и бременоста таква да ти е :)
    @ShtruMfeticka првото царски ли ти беше ?

7. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    1.273
    Da

8. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.096
    Незнам која си недела ако си веќе на крајот ако ти е мисла да појдеш до доктор да те проверат да не си почната со отварање,знам некои не осеќаат ич кога се отвараат а еве јас умрев од болки уште пред да почнам да се отварам и прво ми почнаа болките кои се зголемуваа и стануваа почести ама тоа беше со првото и додека се отворив убаво и се породив поминаа 20 и нешто часа..
    И баш тогаш ме прашуваа сите првородка ли си,кога ќе кажев да ми викаа ехее не се брзај ти неможеш така лесно да се породиш,е сега за второ немам искуство да кажам

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    973
    И јас сум 23та недела, а и со симптоми тука така. До пред 2 недели ми беше супер, не чувствував ни бремена дека сум. Е последниве две недели, ми тежи стомаков, помачно ми е, во спиење потешко за вртење.. Денски ме фаќа опасна дремка.. и јас си викам многу рано за вака да ми стежне :D

10. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    1.273
    35 nedela sum. Na kontrola duri nareden petok :D

11. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    350
    Неколку страници наназад пишувавме за ова.

Мене ми е железото 20, а хемоглобинот 10.
    Гинеколог даде фероглобин, не го зедов. Членките од форумот, ме советуваа ссмо за вит Ц и б12.
    И се јавив на општата матична, таа ми рече никако фероглобин, може да пореметиш ептен железо и тромбоцити. Оттука во аптека, фармацевтката убаво ме сослуша, ја виде крвната слика, без да знае за предходниве муабети ми препорача исто вит ц и б12. Така и сторив.

За жал докторката која ме води, не можев да ја добијам за мислење за резултатите. Деновиве ептен засилив со блитва, спанаќ, црвено месо, леќа и слични намирници. Сите ми рекоа за месец, треба да врзе железото со хемоглобинот. Се надевам.

На nice-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    810
    Доколку некоја е заинтересирана.
    IMG_2272.jpeg

13. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    18.123
    на подолг период . си се мести тоа си се позиционира полека. кај мене така беа од 34/35 мислам а се породив 39.

14. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    89
    Исто, мака немав, прв триместар многу ми паѓаше притисокот и исто вака бев 60/30, 70/40, но од 10та недела некаде супер си бев, физички активна, денес се канам цел ден да излезам малку да се раздвижам имам чувство како да ќе се струполам некаде од слабост.. ама ете може и хормонално да ни е, тоа по книга е од трет триместар ама не е на копче, сигурно кај некој порано, кај некој подоцна, кај некој никогаш.. ќе издржиме :)

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    982
    Допаѓања:
    1.526
    Денеска сум без енергија, со некоја вртоглавица, дали и дека лежам само се исправив да јадам мислам главата ми лебди. Цел ден сама мм на раб па на некои активности од раб... и читам само работи на форумов цел ден со телефонот во рака.. се мислам да направам пауза го напнав мозокот. Да најдам друга занимација два месеци вака ќе се мрднам. Деновиве ќе бидат убави, топли... едвај чекам преглед да излезам од дома. Цело време бебе ја мислам како да не постојам само стомаков да е на мене. Па и луѓево ме бараат само за тоа ми зборат... Све радознало уште не вратена од преглед по два три пати ѕвонат.

На LanaDelR и ginger им се допаѓа ова.
  16. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    350
    Јас кога лежев исто така ми беше, мислев главата ќе ми падне.

За другото, не си сама, со бременоста како сите по малку да го губиме идентитетот досегашен. Убаво е да се приспоиме со новите улоги, ама навистина почнува да смета особено кога го обзема се останато.

Почнував да се фрустрирам, тешко ми беше да се фокусирам на било што, не ни сакав да бидам искрена. Како тоа да ми обезбедуваше целосна контрола, демек ако сум тука со мислите постојано, се ќе држам под конец. Свесноста е важна, но танка е линијата кога ќе премине во анксиозност.

Почнав да се терам да направам некои работи што истовремено и сакав да ги сработам, ама и не сакав оти ќе ме оттргнеа од постојано мислење на бебето, а бев сигурна дека ќе морам да се пренасочам. Тој ден кога помина и завршив што предвидов, бев толку полетна, што да ти кажувам. Ги прилагодив условите за да можам да изведам.

Сега исто продолжувам да си давам задачи, за да не мислам постојано на истото. Дома сум и ја скоро по цел ден.

Последна измена: 4 март 2025 во 23:35
  17. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    1.273
    Eee imam vreme znaci :D
    Sega se potsmiri. Leleee preeska rekov izlaga :D
    Citaj knigi, gledaj serii, ce pomine. Jas smeam da dvizam i sl ama denovive nekako mi e maka da izlezam i neznam sto da dopravam, nisto ne me interesira
    Citav knigi, sega ni toa ne sakam, sakam samo da lezam. Pa nervoza me faca, sakam da izlezam ama maka mi e, si vikam kaj ce odam sedi doma. Abe nikakvata, nesto podiveana sum, neznam sto mi se deshava