Epa nemam poim ona mi reche chim bil chist pap testot bil super bez infekcii i deka nemame vo familijata nekoj so takov problem smeta deka nema potreba da davam pari za toa ispituvanje
А извини ти денес во германија беше на лекар?Пошто рече кај нас помислив за македонија а тука тоа испитување се прави многу поевтино.
Ne neee vo Makedonija sum, znachi doktorkava mi vika isprakjaat krv vo druga drzhava oti vo Makedonija preku krv nemalo ispituvanje, se prakja po DHL i chini 40000 denari namaleno, do lani bilo 1000€… A ova ispituvanje vo Makedonija se pravelo ponatamu vie sigurno znaete povekje od mene, jas ne znam tochno vo koja nedela vazhno se pravelo so zemanje na plodova voda i nejzino ispituvanje.. i e poevtino neli ama doktorkava sakashe da kazhe demek togash podocna kaj nas koga se ispituva, vo situacija da postoi toj daunov sindrom ne daj Bozhe ili bilo kakvi anomalii bebeto vekje e neli povekje oformeno i poinakov abortus se pravelo faktichki so ragjanje na deteto a koga e neli porano se pravi normalen abortus
Јас правев во 12 недела ме испитуваа преку крв и ми мерееа мерки на ехо и ако има нешто недај боже покажува тогаш и се прави амниоицитеза испитување преку плодова вода,а ако мерките и резлутатите од крвта се во ред нема потреба од амниоцитеза но ете секој доктор има различен начин на преглед.
Epa nemam poim.. ovaa doktorica taka mi reche izgleda vide deka ne sum mnogu informirana ama ne smetam deka i beshe poradi parite bidejki taa insistirashe deka smeta deka nema potreba od toa ispituvanje.. sepak imam edna nedela da se odlucham bidejki kaj nea na 10 nedeli se pravi.. se zbuniv malku sega so tvoevo iskustvo i zborovive na doktorkata
Мамички јас испаднав најстара овде скоро сите сте биле многу млади. @Fatalnata баш ми е мило за прегледот, ние решивме среда да одиме, мм е слободен тогаш, ме фаќа некое чувство пак како пред секој преглед. Ќе си побарам и за скриен шеќер да проверам. Денес бебуш многу ниско мрдаше, дури како струја ми помина долу некој нерв изгледа, а вчера скоро под ребрата. Дали и вашите така прават? Знам дека има место уште и си се врти ама се плашам толку долу ко ќе е. А трудничките од Бт ако знае некоја каде да барам фустан за свадба, во септември и октомври сме кај блиски, ако воопшто има негде да се најди, сите бутици само мали броеви носат до кај што гледав.
Како мила да неси радосна па има ли нешто поубаво од ова?За ова се живее,синко мој во моментов мрда ли мрда јас му зборам ли му зборам и му пuштив музика
Срцка несе плаши и моето така прави те доле те горе си мрда а тоа чуство и кај мене го има пред секој преглед паника до бесвест само опуштено
Јас искрено кога докторот рече дека нухалниот набор му е нормален не ни сакав да одам за преку крв оти не е конкретна дијагноза туку колкава е веројатноста да има Даунов синдром.И докторот рече нема потреба да те пуштам на др испитувања. Изгледа се работи за замена за аминоцентеза.Место да те дупат во стомакот и да ти земат примерок од плодовата вода Спојлер а постои и ризик од спонтан абортус овај тест е за преку крвта да испитаат дали има аномалии.А тебе шо ти рекоја за нухалниот набор?Овај тест се прави кога ќе има сериозни индикации дека постојат аномалии на плодот колку шо сум информирана. Мене повеќе на заплашување и маркетинг ми личи
Со фустанов ме погоди абер немам од среда ке почнам да гледам се надевам дека ке најдам готов па само да ми го поправат бидејки сум ниска,планирам прво да одам до штип таму имало ефтини продавници и што шиеле дупло поевтино од тука па ке видиме другото секе нарачам.Ти до кај си?
@monik55 фала мила, ќе видиме среда како ќе поминам се надевам на најдобро. @Едно Чупе кај Тони беше и ти така? И мене истото во 12 недела ми го рече и не ме пушти преку крв да проверам, после на секој преглед го прашував да не згрешив и рече тоа е математички пресметана веројатност и може да ме збуни уште повеќе (за приска) , а ме знае што паничарка сум. Уште понекогаш мисла ми е ама тоа е.
@kristina.k оди во Култ кај чешмата голема во пазарот карши Линкести иди до чантите е одма.Барем јас само таму си најдов модел ко бев 5ти месец и некни го носев во 8ми месец
Истоо и кај мене еве веќе 30 недела мрда прета доле горе лево десно кој го знае што прави еве и сега...и по цел ден ,кога спие ?? Хехехе син на мајка ме радува многуу...многу беа но малку останаа неделиве од 6 до 9-10 мах недели останаа не се знае нели може порано или покасно само се да е во ред @Fatalnata така е наајубаво чуствоо ,@Mariangel нема потреба да фрлаш толку пари искрено непотребно .се радувам за твоето бебче како вчера да беше кога те поканив тука да ни се придружиш и кога те карав за точакот кога прашуваше хехехе : D @kallias нешто ни ја нема и @<3 pleza4e <3 ?? Ии поздрав мешињааа до ситее вас @Bebulleee аман мочај веќе да се израдуваме Дај Божеее и @only44you
Хехе истовремено.Кај тони сум.До сега ми нема напнувано за ништо.Сега од доплерот не беше задоволен и д димерите покачени ама не ме пушти плодност да испитаат колку се покачени дирекно клексан инекции ми даде праксата му покажала дека од нив се подобрува протокот од папочната до бебето и на килажа поубаво качувало па да видиме.Ти која недела си ако си колку мене 34 дали и тебе ти правеше доплер?Другарките кај др гинеколози шо одеа прв пат слушаат.
@Едно Чупе 27 недела сум јас, ќе видам среда на контрола што ќе речи, јас ќе прашам прво за скриен шеќер па понатаму тој како што мисли, може кај сите прави во тие недели. До сега неговите прегледи и во плодност што сум била исто ми кажале се, иако таму се нови апарати и појасно се гледа се, задоволна сум и од него, има знаење.
За скриен шеќер не ме пушти ама имав кажувано дека каснав благо вечерта се заборавивбајлето и сабајлето 5.7 покажа и не ме пуштија одма за скриен шеќер туку прво ми рекоја 2 дена ништо благо па во аптека шеќер да проверам и излезе 4.2 и рече нема потреба.А за стручноста немам збор дури не осетив потреба да одам во плодност на преглед Е јас петок за 2те брисеви и после да не ми го дај пашапортот за на болница за кога ќе влезам 36та недела.Врска немам како оди.Убави новости да кажуваш в среда
Леле па сите сме биле тука негде,млади мајки Јас мислев дека сте доста постари од мене. Баш ми е мило сега. Инаку и јас и го пуштив Бетовен на Луничка, ритка, ужива, балерина на мамичка Јас имам играно околу 9 години и многу сакам да и ја пренесам таа љубов, Само прво да е жива и здрава, после што ќе биде ќе си одлучи самата. Ајде добра ноќ на сите, ќе пробам и јас да спијам
Гледам за возраст сте отвориле муабети, па факултети, и испаѓа јас ви сум најстара тука. Ама ко за тројна мајка со испод 30 држам просек кун младите И јас здравје утре ќе одам на контрола. Денес ќе имам цел ден гости, па се опремив в кујна и ќе уживам