Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    1.297
    Se sto e umereno se e normalno. Da nemas ekstra otoci, togas e alarmantno, inace vo granici na normala ako se, nisto seriozno. Zavisi i koja nedela si, zavisi I kolku si bila aktivna, dali imas pravilno sedeno i sl, nekogas i od pogolema kolicina na vnes na sol moze da se pojavat. Ako ti e na misla konsultirajse so dr, odma e polesno nekoj strucen koga ce ti rece se e vo red :D
    Ima da si trckas i da ne spies i sl eheeeeeeeee. I da rabotime cel zivot za niv i da gi shetame, da im cistime, da im gotvime. Da vidis togas dali ce kazes deka si nesposobna :D
    Opustise sega, uzivaj, rastrgnija mislata(tesko e ,znam). Sega deka i si doma, mozebi ne si naviknata na takov zivot i zatoa se cuvstvuvas taka. Za zal, koga mozokot ne ni e zafaten idat najlosite i najglupite misli, sto realno ne e taka. Si vika aj ovaa nema so da pravi, pa ce ja zafrkavam (mala shala)
    A I te kako si presposobna od toa sto mislis.:hug::hug::hug:

На fragaria, Dijana DM, Ljiljana1986 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. @mekana

@mekana Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    152
    Јас сим исто со близнаци, 18 недела и од почеток имам болки во колковите и кичмата кога легам, купив перница за трудници малку е по удобно спиењето ама пак имам болку и во текот на ноќта 100 пати се будам за да се завртам на друга страна. Од сега почнав со неспиење :(

На Ljiljana1986 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    1.297
    I te kako mi ima pomognato pernicata za trudnici. Tuka znaat devojkite, ako se secavaat kolku se zalev na nervot. Bukvalno ne mozev da mrdnam. Do wc ke otidev I posle vikav po mm da me vrati nazad vo krevet. Mislam deka golema uloga igrase pernicata sto sega jas funkcioniram
    Ama kolkovite I sega znaat da bolat. Imam nekoj veceri strasna maka. Taman zadremi, fatile bolkite, svrtise, pak po 15min pak maka I taka cela vecer vo krug :D baska ti si so 2 imas pogolem pritisok
    Ce probam ama ce mu zvoni na sinje:D jas vise mila so kontroli mislam deka zavrsuvam. Sega na 14ti mislam deka ce mi e posledna I ce zakazuvame termin:inlove::inlove::inlove::inlove: so dusha cekam. Sega samo da si pomislam kako da ne razbere koga ce sum na poragjaj i top:D:D:D

На DreamOn, Dijana DM, ginger и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.574
    Така е штрумфетичка.. ќе помине ќе се средам.. кризен период, и на почетокот ми беше така два месеци со крварењето. Шетајте малку надвор и за мене сите :inlove:(hollest)

На fragaria, Dijana DM и ginger им се допаѓа ова.
  5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.250
    Денес на анализиве од урина протеини и траги од кетони :( читам на нет додека чекам докторкава да види што се дешава / знаци за преекламсија и гестациски шеќер :x Железото 10ка, пред 4недели 20ка ми беше вероватно и за тоа ќе ми даде нешто :^) да не се фриксм пред да ми се јави докторкава моја сма ско има некој нешто слично од резултат нека сподели искуство, прв пат гледам протеини во урина :(

6. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.859
    Допаѓања:
    4.339
    А да со ги повториш анализите? Особено за железо. Тоа знае моментално да е многу ниско, но на следно мерење да биде ок.
    Хемоглобинот колку ти е? Заедно се гледаат со железото...
    Ако не јадеш многу, знаат да се јават кетони.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    5.662
    Провери си ACR, да видиш колку точно протеини во мг. и нека ти измерат притисок на следна контрола со обичен стетоскоп.

@Ladyme искористи го периодов дури лежиш да си одбереш ствари за бебуш, тоа што немаш земено. Гледај видеа за нега на новороденче, доење ако сакаш да доиш.
    Батали книги и филмови, мене уште толку анксиозност ми ствараа кога лежев претходната бременост.
    Читај за воведување цврста храна, бирај хранилка, направи си план од сега што можеш да замрзнеш според сезона. Иако се чини далеку ќе видиш како ќе летне времето, мене бар тоа ме фати скроз неспремна, почнавме во зима кога ништо свежо немаше, а никој ваков совет не ми даде :).

На Izzy_0504, ShtruMfeticka, Ljiljana1986 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    925

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    439
    Какви витамини пиете ?
    Вчера бев на контрола кај матичната, 15недела сум.
    Ми рекоа магнезиум и Премама. од кои магнезиум зимате?

10. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    1.297
    Mene koga ce mi potecat legnuvam I mi se povlekuva otokot. Eve jas skoro 36 nedela da ne se zarecam retko sum so otoci.
    Jas pa smeam da shetam ama nekako kako da ne mozam, ti kazav maka mi e da izlezam, koga ce izlezam macno mi e, si vikam kaj izlegov. Vaka sonce koga ce vidam odma me tera na setanje ama se zadisuvam, nozete nekako kako teshki mi se I sl. Period e ce pomine :D
    Kako vikaat uzivaj vo bremenosta I odmaraj zasto posle nema odmor:D
    Taka I ti, iznaodmaraj, iznaspise I ko ce mu ja krenes posle ce nemozeme da te supreme. Nema da imas vreme I na femina da se uklucis a ne cel den sedime I si se pisuvame :D:D:D
    Mm koga ce mi rece sto pravis, izlezi. Mu vikam si pijam kafe so dr od femina I si se druzam:D
    Sreca i tuka kaj sto ne ima pa ce procitas nekoe iskustvo, ce se posmees, ce se pozalis, nekoj ce te posovetuva ce ti olesni I taka :):)
    Imase edna feminka kaza pletela :)
    Najubava rabota, joga za mozok. Si bockas, si broes, otisol denot.
    Ketonite mi imaat kazano deka se normalni vo bremenost isto taka voobicaeno se prisutni I za vreme na dieta. Dodeka da se navikne organizmot. Za proteini neznam sto znaci, ama bakterii sum imala po ++ I za toa mi imaat kazano deka nisto strashno vo bremenost. Provereno urinokultura, se cisto
    Dobra idea so ovosjevo I zelencukov ma da sega se ima po marketi smrznato.

На Kitanova77, fragaria, Autumn Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    1.297
    Magnesium citrate od solgar. Proven pregnancy

12. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.250
    Сега ми се јави докторката, ми вика некои диети да не праиш ти трудна? :D:D:D
    Ми рече повеќе вода и да се пуштам на црвено месо јадење и цвекло :D не било ништо страшно хемоглобинот бил ок, железото со храна да го бустнам

На fragaria и Baby Girl123 им се допаѓа ова.
  13. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.527
    Прикаските со свекрви се тема која треба сопрузите да ја решават. Не треба збор да и кажеш. Разговарај со сопругот тој да и каже и за љубов и мир во куќа да нема никакви мешања. За мојата свекрва грев е да се пожалам. Навистина прекрасни луѓе. На неколку пати кога сум била за нешто прашана веднаш била пресечена од сопругот или од сестра му. И жената си научила каде и е местото. Затоа ми е мерак да одам кај нив. Ама паметна е она не ми се противи и не ми се меша за ништо за да не ја отуѓам од син и. А така сите си се почитуваме и сакаме ;)
    А што имам близок приемр од фамилја за свекрва и син мајкар ауууу незнам како луѓето опстојуват во бракот. Ама жената е прилично моќна финансиски добро работи , има плус стан куќа ако се одлучи на друг чекор и кога им предочи некои работи се стиши свекрвица. Ама што виде братучетка ми од свекрва јуда во гора нема видено. Ама многу е мирна она. А со сопругот се заедно 20 год од деца. Имаате и дете . Одвоено живеат ама од кога оваа замина во пензија почна премногу да им прави проблеми во бракот. Страшно. Си имав кажано дали може една мајка толку да не си го сака синот. А кај другиот син не смее збор да изусти бидејќи синот е на страната на жена му. Глупи работи се овие ама го рушат мирот.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.250
    За тема свекрви :D маж ми е шампион шах мат у две секунди и прави ако примети дека нешто почнува да ми збори. Ептен ретко се гледаме еднаш во два месеци некогаш ни толку … последно ми барсше слика од бебето од ехо да ја имала и она во телефон и јас онака чудно ми падна во секунда и маж ми вика не даваме слики за други, ни ја урочуваат дека е мн убава и почна да ја прашува за нешто сосема друго да ја тргне темата :D8)
    Така да ја сум ептен горда на маж ми по ова прашање свекрва и свекор средени во мили секунда стално ич не сум блиска јас со нив

На WonkaMonkaa, Трагедијаупмм, fragaria и 4 други им се допаѓа ова.
  15. @mekana

@mekana Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    152
    И кај мене е така макар што живее еден спрат под мене, на почетокот живеевме заедно и јас уште тогаш поставив јасни граници, сега не ми се мешаат во ништо, ретко се качува да праша како сум, 5 години живееме заедно со маж ми никогаш не ме прашала во што е проблемот што немаме деца, сега кога правевме инвитро и кажавме само за процедурата, не праша ни од која причина, можеби звучи дрско но сум раат, таква сум и на работа и не дозволувам да ми се мешаат или испрашуваат за приватен живот, не се мешам ни јас во туѓи работи.

На DreamOn, WonkaMonkaa, EnaEnA30 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    345
    Ми се ближи денот за пораѓај, утре ќе ми кажат точен датум кога ќе биде, дека јас царски ќе сум.
    Станувам возбудена и одвај чекам да дојде тој ден. До сега имав некоја паника во смисол леле операција, па како ќе биде, сега верувам дека ќе биде се во ред. Некако Господ дава сила во овие моменти на мајките.
    Колку убаво ќе биде дома кога ќе си дојдам и двата најголеми благослови ќе ги имам во прегратка. Едноставно одвај чекам. :inlove:

На Bettina23, Dijana DM, WonkaMonkaa и 15 други им се допаѓа ова.
  17. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.859
    Допаѓања:
    4.339
    Од операцијата нема ништо да осетиш. И првиот ден ќе си ОК бидејќи ќе примаш лекови против болка. Најзезнат е вториот ден, кога ќе ти извадат катетар и ќе мора да стануваш, и за тоалет, и да се движиш по малку. Ако си во приватна болница, уште сега организирај си да има некој до тебе тој ден, да ти помага со станувањето, бидејќи болничарките некогаш знаат да задоцнат.
    Со лесно!

На ShtruMfeticka и GIGI69 им се допаѓа ова.
  18. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    63
    Не пуштаат никој со тебе да има ова за во плодност кажувам поради вирусов на други места можи дозволуваат некој да има со тебе

19. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    63
    А каде ќе се пораѓаш?

20. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.859
    Допаѓања:
    4.339
    Во Систина пуштаа за мојот прв царски. Верувам дека и сега пуштаат.