Јас бев 41 недела со скроз затворено грло воопшто неомекнато, 20 часа со провокации и ништо. На крај завршив со царски. Но секако дека ова е само еден пример од еден куп други што успеале со провокација и затворено грло сепак природно да се породат. Мене таква ми била среќата да кажам ете. Сега се залажувам дека можеби ќе ме остави докторката да пробам природно, ама изгледа тешко. едит: на ниедно цтг немав воопшто контракции, ни лажни ни вистински.
Сега малку се загрижив. Бев на контрола денес и бидејќи минатата бременост цервиксот ми се крател пред 20 недела, матичната сакаше уште сега да почнеме со мерење. Сега сум 15 полна од денес и не ми кажа точно, се чудеше само, као океј било затворено, држи цврсто и 3 цм бил. За две недели контрола дали ќе се скрати. Не е малку кратко 3 цм за оваа недела? Десега пиев само магнезиум 400мг покрај пренеталните, б12, фолна и калциум. Што пиете плус ако има нешто такво?
Jas 41 nedela skroz zatvorena site metodi za provokacija gi iskoristija, Gospod vo pizami go vidov ama prirodno se porodiv na kraj.
Ти благодарам што сподели. Јас сум баш во слична ситуација, понеделник 40та полна, грло неомекнато, цтг мирно… Баш ќе видам што ќе предложи докторката, а се плашам да не почнам природно и само да се измачам и да завршам царски… Можеби подобро е директно на царски
Клише е да пишам не се плаши пошо и јас бев цела збунета и упрпана. Ако имаш желба за природно и ти предложат провокации, јас би прифатила. Мене болките со провокации ми почнаа доста брзо ама беа како менструални. Не беше ништо страшно, само што се нон стоп да кажам, повеќе досадни и непријатни отколку болни. Тоа беше моето искуство. Ич не се каам што пробав, но едноставно немаше шанси кај мене барем не тој ден. Ако почекав уште некој ден можеби ќе беше поинаку, затоа што бебе беше скроз горе. Како и да е и верував на одлуката на докторката и сите 3 смени што ме следеа
Mene vo 15 nedela mi bese 3.7 sega vo 20 mi e 3.2 Ne mi iskomentira maticniot nisto okolu toa ama na Gak mi rekoa skrateno mi e. Po preporaka na invitro doktorot mi rece da zemam tocorelax no bidejki ne gi najdov zemav ferona tableti so ist sostav samo poslabi,pijam magnezium i utrogestan vaginalno stavam i odmaram poveke
А за што се тие токорелакс и ферона? Прв пат ги слушам, знам прочитав наназад дека ги користите ама не знам за што.
Добри биле за зацврстување на цервиксот исто така и за опуштање на матката,прашај го докторот дали можеш да ги земеш.
Се што е околу 3цм го сметаат за нормално ако грлото е затворено.Дури не препорачуваат ни лежење, ама ти си внимавај и не дигај тешко. Вајда според медицината си имаат тие критериуми која должина е ризична и претставува ризик за дополнително кратење. Може и 4.5 да ти е ако е подотворени или меко па за брзо да дојде до 2цм Токорелакс имате онлајн во ани фарм а и во аптеките во ремедика и систина. А ако пиеш ферона тогаш можеш и по две пошто имаат 300 мг алфалипоилна киделина. Тоцорелакс има 600
Благодарам на информацијата.Баш кога ќе идам на вториот скрининг сега ќе побарам во аптеката во систина токорелакс и ќе си земам да си имам зошто никаде не најдов на друго место.
Јас на 12 бев 3.80, 17та недела бев 3.28 еве сега 26+5 е 1.30... постојано се кратеше или малку ќе се врати па ќе се скрати пак. Иди редовно мери го и одмарај. Како ти беа брисевите?
Јас да се пофалам конечно си нарачав и ми стаса перница од Лала, има акција до утре со секоја нарачана перница гратис навлака. одвај чекам вечер да ја испробам за спиење вака на допир е мека и пријатна за лежење во секоја поза
Прашај си и за но спа, опуштаат мускулатура, матка, грло и тиа многу помагаат. Се пијат по потрба, ако имаш болки или стегање на матката и сл
Се е чисто и црп имав правено бидејќи бев настината, се е чисто. На ехо гледаше убаво подолго и ништо не виде. Ми кажа се е океј како до сега така да си продолжам, за две недели пак сум. Јас како и да е на три недели одам заради првата бременост, само до сега во нормални услови не ми мереле и не знам колку ми бил. Тогаш на среќа им текна на докторите да измерат во 20та недела и оп 9мм па ај на серклаж, не ни знам колку ми бил цервиксот долг за споредба.
Не ми препорача лежење ни одмор, ми кажа како до сега така да си продолжам за две недели контрола. Брисеви чисти се е уредно, ми кажа ќе следиме. Фала за одговорот.
Претпоставив дека не ти препорачуваат пошто на никој со 3.0 цервикс не препирачуваат. Воспостави си баланс меѓу движење и одмарање. И премногу лежење знае да биде контрапродуктивно ( освен кога ептен мора да се лежи) ама и преголема фузичка активност може да влијае лошо. Ти најдобро си го знаеш своето тело а мерки на претпазливост секако не се на одмет.
Jas sum 14 nedela pred 2 nedeli na skrining mi izmerija cervix 3.1 cm. Ne mi e preporacano odmaranje/lezenje vo vtornik sum na kontrola pa ke vidime Kako ke bide ama mnogu se plasam. I jas prosla bremenost so skraten cerviks I lezenje od 5ti do 9ti mesec. Sega so malo dete doma be daj boze da treba lezenje Kako ke se spravuvam 80% od vremeto sme sami doma ,mas mi raboti vo smeni... Od terapijaza ova pijam utrogestan sabajle , cyclogest vaginalno navecer. Pregnamax I tie se ko Ferona so alfa lipoticna kiselina sabajle I vecer. I magnesium sabajle I vecer.
За ептен лежење знам дека не чини, така ми кажаа во првата бременост после крварење, што многу проблеми после ми провлече, ама тоа е. Гледам да не се заморувам, ама дома со дете баш не е многу изводливо среќа свекрва ми е тука па со неа ќе поигра неколку саати ако не е во градинка, ќе ми помогне за потешка работа, па имам некој баланс досега. Ќе прашам баш за таблетиве,незнам дали и магнезиум да зголемам досега сум немала никакви болки затоа на 400мг сум уште. Некако на момент за вратив пред пет години и се стресов, ама да било нешто загрижувачко ќе ми кажела поинаку.