Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    3.154
    Не се секирај,легни одмори сега додека да одите

На A94 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    6.040
    мислам дека не е ништо страшно, имав и со минатата бременост и со оваа баш во тие недели 8ма,9,10. ама за да си бидеш мирна можеш да одиш и да те видат, пак зависи и колку е обилно.

3. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.536
    Допаѓања:
    35.216
    Не се грижи, многу честа појава е кафен исцедок, поготово во прв триместар. Убедена сум дека бебуш си е ок. Ама обавезно отиди да те видат.
    Да те утешам, ако прочиташ назад многу имавме кафен исцедок, и јас имав 2 пати едно по друго, па еве со син ми се гушкаме месец дена.

На A94 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  4. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.327
    Јс не знам дали е ишијас или нешто друго ова што ме фаќа, ова ми се случува можда четврт пат оваа бременост. Легнав на кревет на грб со подвиткани нозе, онака 2 мин дур малово се реши да облече патики до продавница да одиме и оп не можам да станам. Таква болка во долниот дел од грбот, само десна страна, таму кај што се оние дупчињата па почна и накај колкот да се шири.
    На матичната и имам спомнато 1-2 пати за ова ама не се потресе нешто вика нормално е.
    Да мачкам магнезиум и блокмакс гел. Ама не ме боли мене цело време ова ниту секој ден. Абе пола саат по милиметар се поместував дур станам. Ваква болка не сум осетила другпат.

5. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    921
    Со абдименално ехо може да се види дали е затворено и долго ама не дали е меко. И не ја покажува најточната должина ама тука некаде е со вагиналното.Мислам само под спекулум може да се види дали е омекнато. Ако има индикации за омекнување на грло кое го гледаат преку ехо тогаш проверуваат под спекулум.
    Ако се си е ок со бременоста, само абдименално проверуваат за да избегнат иритации и инфекции- ова ми го кажа др. Димчев.
    Освен скрининзите, тие мора и вагинално.
    Ако е се ок, пишуваат долг и затворн цервикс и сл.

6. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    883
    И јас имав ми прекина во 12нед
    Само да те предупредам на ГАК зависи кој ќе ти се падне на дежурен да те прегледа да не те уплашат оти мене кога појдов прв пат ми се падна една што ми кажа прво ти не си трудна па после го најде па вели нема празен сакус е ова па после некако виде нешто ама ме испрати без терапија
    Не знам некако не можеше да се снајде на ехото
    Во Ремедика одма ми слушнаа срцева и се видоа и ми даде терапија
    После нормално матичниот те следи
    И на други им се случило тука на дежурен по пораките ако читаше наназад во прво тримесечје

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    921
    Многу честа појава во прв тримстар ама добро е да се привери на ехо дека се е ок. Може да е стара крв од самата имплатнација.
    Освен на ГАК имаш и дежурни амбуланти во Ремедика(4000мкд) и Систина(5000мкд) во случај на ГАК да не се замараат иако не би требало да биде така

На A94, Anaroz1, nice-girl и 2 други им се допаѓа ова.
  8. nice-girl

nice-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    992
    Секој различно еве јас немав никакво крварење ама секое одење во тоалет и бришење ми беше стресно поарно ако има можност да си оди приватно да се провери оти не знае на кој ќе налета на ГАК,

На fragaria, Ladyme и Baby Girl123 им се допаѓа ова.
  9. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    921
    Да , за жал најчесто е така. Има врвни доктори и на ГАК. Секоја чест на исклучици кои седат на дежурство, ама повеќето најчесто ги праќаат специјализантите кои најчесто се без никаква емпатија и стручност.
    Плаќаме државно здравство а се лекуваме на приватно. Ама тоа е :/

На fragaria и nice-girl им се допаѓа ова.
  10. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    1.691
    Бев на гак. Не ми се испозамараа посебно, ама ме видоа на ехо, има срцева реакција, плодот 20mm, таман за неделата. Ми рекоа терапијата е таа, утрогестан/дабростон, ништо страшно, да не сум се плашела
    И беа млади девојки, ваљда специјализнтки

На fragaria, Bettina23, Dijana DM и 4 други им се допаѓа ова.
  11. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    752
    Не знам колку ти е обилно крварењето, обично кафеав исцедок не е ништо алармантно. Јас крварев исто во 9та и во 12та недела ми рекоа да накачам на магнезиум. Мило ми е дека се е супер кај тебе (y)

12. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    1.691
    Абе немам на бришење ништо. На гаќи само еднаш денес, тоа. Прашав зошто сега на ГАК, ништо не ми рекоа, демек нормално е, се случува |(

13. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    752
    Даа нормално е се шири матката и плус од хормоните. Јас имав и на бришење, не бев на лекар само се јавив и ми рекоа магнезиум да накачам, да мирувам да не работам нешто тешко да не кревам. Ама ете сега си била мирна си. :)

14. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    1.691
    Епа јас од мојата матична имам само меил. Број не дава, ако и пишев којзнае кога ќе ми вратеше. Во среда имам преглед и кај неа па ќе видиме и таа што ќе каже. Колку пиеш магнезиум? Јас пијам директ 400

15. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    752
    Овие ги пијам 3 пати на ден.

Прикачени фајлови:

На Ladyme и A94 им се допаѓа ова.
  16. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    6.040
    одмарај и пази се повеќе, барем до 12-13 недела, чим не е обилно не е нишо страшно мене ми прекина само а имав неколку недели, пиев дабростон, па после прв скрининг ми го прекинаа

17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.218
    Допаѓања:
    17.673
    Да не креваш тешко. Јас на почетокот имав кафен исцедок неколку дена ептен бледо, па престана. Пазарував се задигав тешко да носам, кога се прибрав дома што ќе видам темно кафеав исцедок, од тогаш не ми текна тешко да кревам особено не во прв триместар.

На fragaria, Anaroz1 и A94 им се допаѓа ова.
  18. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    2.477
    Дали често чуствувате тежина во стомакот иако немате стомаче ( пример јас сум веќе 20 недела) што не е многу а се чуствувам тешко во стомакот како да сум 8 или 9 месец,неможам да стојам подолго време ми натежнува во стомакот а немам голем стомак,се плашам уште сега вака а како ќе биде натаму,имам многу грчеви и гасови,запек и препишувам и на тоа нешто дека ме мачи од тоа но не ми е нормално.
    Земам пробиотик,внимавам на исхрана,полесно се хранам но исто е.

На Ljiljana1986 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. nate_93

nate_93 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2024
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    440
    Јас сум 20 недела и 5 дена. Мене исто почна да ми тежи стомаков кога сум подолго на нозе, а често и не можам да најдам поза на седење и спиење. Исто и ми тежи на бешиката и почесто мокрам. Нормално е веќе да чувствуваме тежина, не се плаши. Исто и грчевите и запекот ми се дел од секојдневието. Ќе се издржи ајде, се за нашето бебенце ќе истрпиме. :l:

На fragaria, gladiola37, Ljiljana1986 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    1.488
    Одвреме на време ми тежи кога лежам и кога се вртам или станувам.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.