Pa ete jas se pozaliv vo 29ta na bolka dolu i rece daj da izmerime. Inace ako ne se pozalev nemase voopsto da meri. Iako treba da e zadolzitelno,eve tuka kaj sto citam iskustva, nemaat nikakvi indikacii pa im se krati. Neznam sto da kazam. Neka spodelat iskustva tie sto se poiskusni. I jas mislev deka treba da ima indikacii ama ete nekolku clenki od iskustvo mi kazaa deka nema vrska. Sekoja zena si e svoja prikazna....
Немам козметичарка секогаш сама се средував имам топилка за восок купував гранули од космо. Некогаш кога нема да ме мрзи ќе си направев шеќерна паста(најубаво), раце и нозе со таков депилатор со мн пинцети филипс, со него дури и ако ептен ми треба за негде а ми се кратки на интима и со депилаторот ќе се поминев отрпната не ме боли ни со него а и изретчени ми беа. Ама сега во бременост ми рекоа не депилација и ете проблем,а бигче и јас ...катастрофа. се изморив да ви кажам душа ми излезе додека се средам(дека улежана) нозе интима... 4 месец а во 8ми 9ти... Да имав сестра ќе беше полесно ќе ја замарав неа
Uste malku od stomakot nema da mozes da si ja vidis a ne da se bricis Rasprasajse kaj sto e cisto i sredeno i nemaj gajle. Jas placam poskapo od ostanatite ama vosokot gledam kaj go otvara pred mene, nova spatula, topilkata vo red i si terame. I pred bremenost isto taka. A ona bricenjeno em nalet, em cesha, em potkozni. So depilacija isto i se retcat A I jas na intima nekogash znaev da se pominam so mashinkata ama ednas od koga mi se fati usticata povece ne staviv dolu mashinka haaha
Абе мене ме загрижува тоа што секако сум покриена со терапија и еве денес пак, почеток на 10та недела е, зошто ете дури сега.
Се депилирам на истото место више 7-8 години, никогаш сум немала проблем ни инфекција ни ништо. Девојката е искусна, на страна ме депилира за позади и нозе, напред за препони и све остало. Тие за царски што се ги средува и кај стомак. Користи топол восок тука го вади од пакување го става депилира фрла. И сега на месец ипол идам дека слабо растат. Здравје план ми е кај 30 та да отидам и еднаш кај 36та, само да издржи грло. Незнам јас више тешко се бришам во вц што одам а не да се депилирам. Иначе сум се депилирала сама цела све со восок имам и јас апаратче.. имало моменти кога ми удираат тие моите после ковид кога поскапеа ме фати некој инает. хаха ама помина се вратив во шема.
Мене ми рекоа на доктор знае утрогестанот да прави такви контраиндикации. Не ми беше јасно затоа што тој треба да спречи крварење а не да предизвика ама така ми рече матичната. Го пиев до 24та недела.
Знам дека не може да ти биде сеедно, поминав низ тоа, секое одење во тоалет ми беше фрустрирачко. Ама навистина ќе видиш ќе се среди. Иако и така е малку, се работи за исцедок, не е ниту толку колку што бришеш, туку е оксидирана крв измешана со вагинален исцедок. Значи навистина се работи за незначителна количина, многу минимално и се дешава многу често прв триместар. Мене до негде 14та недела ми траеше и имав секојдневно. На повеќето се појавува по неколку дена и поминува. Има повеќе крв, крвните садови се оптеретени, тоа е тоа. Ќе се среди. Се додека нема големо крварење, се додека бебле е добро се е во ред.
И јас бев покриена со терапија утрогестан 2х2 па ми се појави кафено два пати, па дополнително ми даде пролутекс да се боцкам и да одмарам, кај мене прво не се виде(на дежурен) што е па на следен преглед кај докторот, испадна дека е хематом. Лежев додека заврши кафеното тоа беше два три дена ама се боцкав пролутекс подолго време до следната контрола, и кога виде дека е намален прекинав со пролутексот и намалив на утрогестан, пак без многу движење не кревам ништо одмарав ама станував по дома до кујна до тераса и седев не лежев, т.е не лежам сега брзо беше тоа уште ми е страв да излезам пешки ептен сум улежана ама ептен... Само на преглед и назад.
Јас имав крварење во 8ма и во 12та недела. Мене во државна ми рекоа да земам циклогест . Одма нареден ден прекина. Сега уште терам така. Наутро пијам утрогестан а навечер циклогест. Со бебе фала богу беше се ок,исто бев и во Ремедика и никој не ми кажа конкретна причина за крварењето. На сите им е баш тој муабет "се дешава". Одмарав додека имав крварење и пројде за ден,два. Потоа функционирам нормално. Сега сум 15та недела. Штом е ок бебе не се секирај ќе се среди. Или ете ако сакаш прашај за циклогест. Кај мене тоа се покажа доста ефективно.
Јас пак обратно, цел живот се средувам на раце и нозе сама со депилатор, интима со бикче. Од позитивен тест почнав да одам на депилација кај блиска пријателка, оти нема шанси да се избричам од стомакот долу, не си ја гледам Ме средува на нозе и интима со чист восок, одам на 4 недели. Рацете еднаш во два месеци ги фаќам со машинката, побавно ми растат во бременост.
Така е, се согласувам апсолутно со тебе… Јас од таа неажурност помеѓу 18та и 28ма недела немав крв во мене од податокот дека сум требала да примам рогам инекција за антитела,после два спонтани, бидејки сум 0- крвна група… Некој треба тоа да ти го каже, а не јас сама ако не истражував немаше ни тогаш да дознаам… среќа испадна се во ред, не сум створила антитела, но што ско створев… страшно е, за жал мора сами да сме си претпазливи.
Tie nedozvolivi propusti se. Skraja da e sve moze da bide. Za sreca se ispadnalo dobro kaj tebe. Neznam sto im e stvarno na doktorive. Mislis lizavcinja prodavaat pa odat na rabota kolku da pomine vremeto i na prvi da legne platickata. A toa sto Dale zakletva i sto treba malce da se poazurni nema gajle. Jas sea za sea nemozam da se pozalam od maticniot ama mu idam pred pauza zasto pauzata si ja koristi saat vreme vo kafana. Ednas se pogodi da mu idam posle pauza i mi vika sto si dosla sto maka imas i mu vikam na kontrola, vika posledna menstruacija, mu kazuvam i vika ooo pa ti bremena si bila A prethodniot den go sretnav i me prasa kako si so bremenosta, dali e se vo red A I na primer ako mu idam porano od 1 mesec ne me gleda na eho, mi vika rano e ce si dojdes tocno na mesec
Затоа треба мајчина книшка и во неа се си стои, докторите матичните се со преполна квота на пациенти од лакомштилок и апсолутно појма немаат која пациентка е, страшно е шо треба ние како пациенти да ги потсетуваме за брисеви, крвни слики итн. Мене лани кога отидов на преглед за брисеви после спонтан ми вика ќе гледаме срце ? Не реков нема да гледаме, ауу вика извини ти абортус имаше, мислам втф
Денес сум 32+5 недела , На ехо BPD одговара за 35+5, AC на 33+2, HC на 34+6. дали можи да се изедначат неделите до крај? Исто и дали според овие резултати ќе има големи одстапувања од телото? докторката вика се е во ред, одговара за неделата бебето, ама мене ме интересира да слушнам искуства
Треба да е задолжително а не го мери секој доктор, јас на пример имав така еднаш стврднување на стомакот многу се исплашив и тука имав пишано му кажав нормално било ниту ме измери ни ништо, сега ко бев пак едно ехо ми направи и толку
Мило ми е што све испаднало како што треба,и јас сум негативна крвна група и ја примив таа инекција,не се замараат докториве а од нас пари земаат треба да си ја завршуваат работата како што треба а не ние да мислиме што треба да испитаме и дали нешто треба да примиме
Од денес 25 недела. Претходната недела имав некои затегања кај препоните кога движев повеќе друго ништо. Со спиењето немам проблем воглавном, може да се случи да станам некој ден во 6 и да неможам да презаспиам ама поретко. Почесто ми се случуваше во првиот триместар