Da...taka mi kazaa...sakav samo da prqsam nekoi vikaat sa bidam malku kao na dietician da izbegnuvam skroz blago do ponedelnik.....dali toa go pravevte sto pravevte test ili nema vrska da si jadam kako prethodno.....taka porealno ke pokaze
не го знам составот на АД капките, но витамин А или во повеќето креми/серуми - ретинол, ретинал итн; е забранет во бременост. Прочитај состав на капките
Mene sestrata na mojot ginekolog mi kaza pavloviceva so ad kapki....nilo protiv striking ama uste ne sum pocnala.....na weleda go koristam masloto I sum zadovolna
Мене од Плодност докторот ми рече 3 дена пред испитувањето да избегнувам продукти кои содржат шеќер, посебно газирани сокови да избегнувам
а со витаминот А што се случува? во масло го нема тој штетен ефект? Јас користев ретинол пред бременост и знам ми рекоа одма да го прекинам откако останав бремена а одам по логиката нели е дериват на витамин А?
27+5 сум. До сега одам на 4 недели на контрола. Дали во трето тромесечие прегледите стануваат почести (во нормална бременост, без некои индикации)? Или се чека 36та недела за почести контроли?
Мене не ми рече така, сепак треба да видат како согорува, и покрај јадењето благо. Затоа и си јадеш нормално и 12 часа пред тоа не јадеш ништо, и таму ќе се шекнеш три саати
Ретинолот и бета ксротенот се природна форма на вит А и во телото се депонира како ретинал палмитат и не е штетен за трудници , зошто во бременост се зголемуваат потребите, а немаме толку внес на вит А преку храна. Ретинол во креми е главно синтетска форма на третионин транс ретинолни киселини и не ги препорачуваат зошто знаат да бидат и доста јаки на кожата. Овие капки АД се за пиење маслени капки за деца и не се јаки, во старите галенски производи се користат комбинација на бадемово масло, ад капки, рибина маст, невен, вит Е, пантенол маст за правење на креми против стрии.
Мхм, убаво е да се знае, мене стриктно ми потенцираа да исфрлам и ретинол и серуми во којшто има било каква форма на ретиноиди, но, исто и за орална употреба дека се строго забранети сите ретиноиди и така ми е останато
Се што е во граница е ок и нема потреба од лупање суплементи, па уште и на своја рака. Не е машина човечкиот организам. Сакаш сите 10 доктори да ти ги набројам или? Не ја плаши непотребно жената кога чинам повеќе од лаичко искуство во медицина немаш. 12.4 хемоглобин е топ во бременост во однос на параметри 12-14. Затоа ви се дерат докторите кога им идете. Ќе студирам медицина 10 години, ќе дојде некоја со правен или средно текстилно и ќе се прави паметна.
Извинете што се вмешувам. Алверде, ги има само во ДМ, нивен бренд се. Јас купив путер од макадамија, многу фино мириса, доста хидрира па се надевам ќе ја заштити кожата од пукање.
Офф леле, врска од животот немаш. Секој втор пост ти е лупање глупости. Од ваквиве ко тебе “доктори” си патиме и здравствово ни е на ова дережје што е. Затоа да му е страв на човек на лекар да отиде. Затоа ќе ме пораѓаа без врска во 34та, вакви како тебе “доктори”. Се прати цела крвна слика. Ај олабај ме сеа. Тешко на нас со здравствово од комплексиве ваши.
Битно е да се внимава цела бременост. Секако кога ти се јаде нешто благо ќе си земеш ама да не претеруваш. Пошто и после тестот е битно да не се развие гестациски диабет.Мада како што сфатив најкритичен период за диабетис е од 24-28. Јас ден пред тестот само не јадев после 8 часот. Инаку се друго најнормално си јадев
Да, мора да се внимава на железото. Природно во бременост паѓа ама не смее да е под граница или близу до граници пошто тешко се враќа во нормала. А може да има компликации на породување ако има ниско железо. Се сеќавам баш тука некоја трудница при крај отишла на последна контрола и и кажале дека прво мора да качат железо инаку секако ќе изгуби многу крв на породување па ќе и тееба трансфузија. И мене железото ми е 14 а хемоглобин 109 и сега на 28 сум на преглед и планирам да ја прашам др какви суплементи да земам. Пошто до крј имам уште и сигурно уште ќе се намалува.
Да си прашам во врска со исцедок. Ставам вагиналети циклогест само навечер. Еден саат додржувам лежејки и после станувам до wc и речиси истечена е. Е сеа во текот на наредниот ден имам воденест исцедок пропратен со бел исцедок без мирис, не многу но има.. како да приметам дали е од вагиналетата или дополнително нешто. Пиев антибиотик за уреаплазма пред речиси два месеци и ми е страв да не е плус некоја бактерија. Печење немам..