хемоглобиниот на последнава контрола ми е паднат на 10.5 и веднаш почнав со прашоци за да не чекам по 1 месец да биде паднат премногу, нормално е хемоглобиниот и железото да паѓаат во бременост но и да се зима терапија ..... и на крај форумов служи за размена на информации нема потреба од навредување и напаѓање тука сме да си помагаме една на друга....
хемоглобиниот на последнава контрола ми беше паднат на 10.5 и веднаш почнав со прашоци за да не чекам по 1 месец да биде паднат премногу, нормално е хемоглобиниот и железото да паѓаат во бременост но и да се зима терапија ..... и на крај форумов служи за размена на информации нема потреба од навредување и напаѓање тука сме да си помагаме една на друга....
Vidi so doktorot sto te vodi da ne treba da napeavis pak brisevi I napravi si utino kultura I ueinaren status. Jas imav pred 4 nedeli iscedok kako pomocena ama bez miris. Napraviv urino kultura I brisevi I ok bea. Dr mi kaza nisto strasno... mnogu od decojkite od forumot isto mi rekoa deka imale takva nesto... cim e bez .miris e ok. Da si mirna vidi I so Dr.
Секој на форумов е тука за да побара совет или ако веќе има искуство несебично да го сподели нсдевајќи се дека ќе помогне. Феникс веќе си има бебенце во раце ама само го споделува своето искуство надевајќи се дека ќе помогне. Таа си ја истуркала својата борба успешно. Адокториве кај нас и те како треба да бидат ставени на тапет: дел заради нивната неспособност, дел заради нивната незаинтересираност и нечивечност. А ние додека си ќутиме и не бараме одговорност од нив ќе си умираат здрави прави трудници пошто на докторот му било испод част да извади плацента или милион други случаеви што одат на вести секој ден. Да, во медицината 2+2 не се четири ама покачени леукоцити се испитуваат а не се оставаат на “ нормално е тоа во бременост”. На страна доктори номинирани за нобелови откритија водат најнормални случаеви а кај нас некох поизвикан доктор од народот ќе ти рече “ јас не сум за крвна слика, ја сум за комплуцирани случаеви” и ќе ти прати стажант кој ќе ти рече супер си пошто се води од примерот на надредениот доктор. Да беше се вака бајно и сјајно во здравството никој од нас немаше да биде на форумов. Иако, пак ќе кажам има исклучоци али 95% од докториве или не се стручни и студирале по 15 години или се стручни ама не се замараат
Normalno e da se greshi, taka? Zatoa izlegov od na bolnica so prazni race, deka normalno e doktorite da si greshat. Nekoi greshki se nedopuslivi. 5 dena da places od bolki, da dremesh postojano na ginekologija da I pishuvash poraki po viber za da ti vika normalno e, trudna si??? Zelenili tecea od mene I ushte me drzese cekase bolki na ctg a ja umrena od bolki? Za na kraj da se iznerviram i taa so tasnjiceto na ramo da mi kaze odi doma mene mi zavrshi smenata??? Me fati inat vlegov na ginekologija I rekov dur ne mi viknat dr doktor deka ne izlagam. Me zedoja odma na hiten carski, I mene mi bile minutite broeni. I posle dojde na vizita koga I se padna smena mi place I mi vika mnogu mi e zal za zagubata primi socuvstvo. Ama da, normalno e da greshat Nemora da se azhurni, nie sme si goveda. Ma da ni so zivotno ne smees taka da se ponasas I da go tretirash. Do 41 nedela da go nosis pod srce, za nekoj sto ete normalno e da zgreshi Ova kolaci se, nema da ispadna ce gi frlime ce napravime novi
И јас така, не секогаш но често имам проѕирен, течен исцедок.. не многу, но пак ќе се загрижиш. Чим е кај повеќето така, најверојатно е во ред. Правев брисеви околу 12та недела чисти беа, два пати уринокултура и тоа беше во ред
Да тогаш е во ред, кај мене во 14 недела испадна уреаплазма на брисевите пиев доза еритромицин и мак мирор вагиналети и сега докторкава вика не треба контролни, две контроли по ред и викам да направам и испаѓа јас разбирам и се правам паметна а она не а читав колку е опасна бактеријата и ете сеа пак кога ке одма пак ке кажам се едно исто. Уринокултурата до сега чиста
Neznam so kazam... valjda e normalno ama prasaj si go I Dr. Jas si prasuvam da ne mi pravi nepotrebna misla. Koga ja prasav Dr mi vika nistl strasno... ne primav vaginaleti a iscedikot me bunese.... I seuste nosam dnevna vloska oti znae pak povremeno da imam takov iscedok.
Да вчера цтг на гак ми правеа деца од панче караѓозов, незнае да го намести де фаќа де прекини има... и на тоа ми вика мирна е матка докторов... а јас осеќам се здрвува стомак на 15 минути. Затоа едно мислење, уште едно мислење... уште едно. Да се донесе заклучок. Да се подржиме да не се вреѓаме тука. Никој не зема здраво за готово све од овде ама добива некоја насока од искуства. Дај боже да се, сите со добар исход ама имаме и лоши искуства од жени, напатени. Па да ги избегнеме некако со поука.
Девојки што јадете? Јас многу мака имам со исхранава. Пред бременост се јадев, меѓутоа сега на самата помисла на некои јадења ми се гади. Воглавно храната ми се состои од салата,овошје, леб со путер и сирење или леб со ајвар и сирење. Благо можам во изобилие да јадам меѓутоа се пазам да не јадам многу. Среќа не повраќам меѓутоа од самата помисла или од мирисот ми се гади .
токму мојата поента беше ова, што тебе да те породеле предвреме сигурно ќе имало попозитивен исход од тој што се случил. Мене ми е многу жал што си поминала низ тоа, и јас поминав низ истото и чувствував бес кон докторот, меѓутоа не можам да оспорам дека на многу други жени точно тој доктор им дал точна дијагноза и проценка. Еве два екстрема, тебе што те држеле до крај а не требало и некој што сакале да породат предвреме а во случајот не требало. Ако кај тебе докторот проценил во 34та да те породи ќе имало многу помал ризик отколку што те водел до крај. И многу тука може да прочитаат дека по секоја цена треба да се продолжи со бременоста до крај и да заврши фатално и покрај јасни индикации за предвремен пораѓај, затоа имаме право да појдеме и на второ и на трето мислење, некомпетентни има во секоја фела па така и во оваа, и секако секој што направил медицинска грешка треба да одговара за постапките. Но, не е во ред јавно да се куди нечија кариера и искуство а притоа има позадина на илјадници спасени животи.
Jas konkretno za ovaa doktorka mozam da kazam deka vrska nema od zivotot a ne od spasuvanje na zivoti ama koga se izgoriv i razbrav. Cekase prirodno a bezbedno ce bese i vo 38 nedela. Deteto si bese top do pred poragjaj, non stop bev na ctg. Toa dushice si se macelo i na kraj vishe ima vdishano od sto sum bila prepolna vo stomakot. Nemalo plodova voda kaj mene, se bilo mekonium. Dzabe toa sto se borelo do posledno kaj nekoj nesposoben ne mu pomognal na vreme. Zivo se rodi ama plucata mu bese polna, koga ja presekoja papocnata vrvca tolku bese od toa bebce Doktorot sto me porodi, sekoja cest za nego i ziv i zdrav da e. Cela matka ja imal izvadeno, ja perel, ja grebel pa ja vratil. Da beshe nekoj drug jas se mislam deka koga ce ja videse taa matka za da ne se zamara ce ja izvadese i ce ja frlese. Jas nejze I po ulica koga ce ja sretnam do den deneska se tresam od traumi, pritisok mi se kreva I mi se loshi. I od taa pricina ne odam sega na drzavno da se poragjam. Inace so zadovolstvo bi kaj doktorot sto mi se pogodi na smena I sto prevzede se vo svoi race da me porodi. So nego sum vo kontakt me tera da se porodam kaj nego ama ne si igram irgracki so psiha. Ce odam vo plodnost za mirna glava
Јас буквално само ова јадев што наброја во прв триместар. Се друго ми горчеше. Праски по едно кило на ден јадев само тоа ме спасуваше од лошење. Tuc кекси, квики. Свежи краставици, кисели краставици, туршија немав желба за благо и повраќав од мирис на варен ориз или од некоја помисла на нешто гадно.
Која недела си? На почеток бев со броена храна. Ама затоа како влегов последно тромесечие . Како дупка без дно бев.
многу ми е жал за твоето искуство, имам прочитано на неколку наврати и посакувам ниту една жена никогаш да не го искуси тоа. И апсолутно, таа докторка треба кривично да одговара и да и се земе лиценца. Зелен исцедок особено во големи количини секој што има некакво медицинско образование знае дека не означува ништо добро. Елементарно е. Не ми беше поентата да одбранам доктори кои направиле фатални грешки, туку повеќе грешни проценки кои сепак не донеле трагичен исход. Зошто човечката анатомија е многу комплексна и некогаш докторите одбираат да одат со побезболен, помалку ризичен метод, во случајот предвремен пораѓај во безбедни недели, отколку да ризикуваат да настане ваков фатален исход. Ширењето недоверба во тие доктори може да направи беља во ситуација да ти си прочитала во 34та недела дека тој доктор “џабе” сака да те пораѓа и да придонесе и пациентот самиот кон лош исход. Затоа мислам дека за некои работи треба да одбереме доктор на којшто ќе му веруваме и да се ослониме на неговите препораки. Форум е супер работа за практични совети, препорака на продукти, споделување корисни информации, но, совети од типот дали некоја жена треба да пие терапија, толкување резултати итн е работа на доктор, доктор којшто секој од нас има право да си го избере
Јас на квики и кока кола бев некои две недели. Па после на тоа плус тост ама само со сирење. Па после едно по едно почнував. Ми се гадеше од се.
Ааа девојки ве читам и морам да пишам иако сум во канцеларија уште со еден куп обврски. На оние што се во прва безгрижна бременост им посакувам се најубаво и во се восхитувам колку сте сигурни и безгрижни, НО, бидете со отворени очи … затоа што што носи миг, цел живот не носи/ ова е стара и убава поговорка. Од моето искуство, никој не се секира повеќе за вашето и моето дете од нас самите, колку сака нека е доктор, грешки прават и пропуштаат информации, резултати итн. Затоа, за мое дете ќе читам и ќе истражувам и ќе прашувам и јас ќе одлучувам… ич не се секирам дали ќе навредам некоја што студирала медицина 6години. И јас работам 15години во мојата бранша па грешам. Затоа си птварам очи и сама проценувам, кога не знам ќе седнам и ќе истражам денес има триста механизми, докторски совет е супер, ама и јас да си прочитам е задолжително. Ние што сме изгубиле дете на пола бременост, при крај, мртво родено итн душата ќе не боли цел живот… ама мора да продолжиме. Сабајле се разбудив, здрава и бремена со девојче 25+6 недели, ми искочи еден reel за машките деца на инста и се изнаплакав уште не станата. После се измив се нашминкав и тргнав накај работа… никој нема да познае какво утро имав зошто денес имав 4 различни состаноци, еден куп идеи на хартија и во компјутер за следни проекти ама моето срце си знае… иако со нетрпение си ја чекам ќерка ми да си ја гушнам за 3месеци
....mw rasplaka...za zal nikoj ne znae I podobro nikoj xa nw doznae nwkoi tkvi teski momenti....zatoa posle od strana deluva. Kako da e covek paranoicen...I se po red....jas imam edna deviza sto e do mene se da napravam za ova detw sto go nosam I da otvoram oci....da prqsuvam citam....za zal nema veke epmaticnost kako porano I ne sekogas se zavisi od site nas....ostanatoto Eden Gospod samo....da ne cuva site I nasite bebinja......I ovde sme na forumot za razmena na iskreni informacii poddrska I pozitivna energija.......