Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    1.378
    Veruvav vo nea ama ete ne trebalo da se veruva. Sega tesko se steknuva doverba, pogotovo posle takva zaguba. Inace 70% od doktorite vrska si nemaat od zivotot a I za zal isfrustrirani se od platite. No nie ne sme krivi za platite nivni, drzavata treba da mu ja misli. Kvalitetniot kadar za zal ni bega po stranstvo zasto tuka se nezadovolni. I na privatnite kliniki ne deka sekogas e sjajno ama za razlika od drzavno imas nekoja si sigurnost, vnimavaat da ne im se narusi reputacijata . Bez razlika na toa ne sekoj vo denesno vreme ima pari da si odi po privatno, a pak od dr strana cel zivot rabotis, placas zdravstveno za na kraj da zavrsis na privatno I da platis poragjaj minimum 2500€

2. emal21

emal21 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    276
    Дали некој има искуство со докторка Албина Бејта?

3. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    155
    8
    Mene ni vikaa do 15 bile normalni za da ,a 4 dena mi se kacat do 19 I da fi fati panika itno sumamed kleksani I plus dole vaginaletki....pod pretpostavka deka imam vaginalni infekcija sto ne ja pokaziva na brisevi......nekogas covek da nema pamet od tie tolkuvqnja...sega petok se molam se da e namaleno....27 ke vlezam

4. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    937
    Jas koga bev 6, 7 nedela mnogu mi se gadese, vlegov vo market pominav pokraj site raftovi da vidam dali ke mi se prijade nesto, nisto od sve mi se gadese I si izlegov... uzas

На specificone му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.796
    Допаѓања:
    16.595
    Мене на почетокот храната ми беше одбивна, јадев само печено лепче и јогурт, месо неможев да смислам, благо не ми се јадеше, а јас без се можев ама без благо не. После 12, 13 недела ми се врати апититот, сега машала се си јадам :lol:.

На specificone му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Alicee

Alicee Нов член

Се зачлени на:
    30 септември 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво и од мене.
    Денеска бев на преглед, ме гледаше гинекологот на ехо и бебето има проширување на цревата, медицински дискретно проширување на цревни вијуги. Ќе одам и на второ мислење. Дали некој имал ваков случај, и што се случило на крај. Дали може да се среди до крај на бременост или после пороѓај? 33 та гн сум

7. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Само кратко сакав да додадам нешто на темата за суплементација со железо, онаму каде што не е потребна, бидејќи гледам препораки од доктор се оспоруваат. Како што е анемијата ризик, така и земањето железо онаму каде што го има доволно е ризик по здравјето и на мајката и на плодот - Ризик за прееклампсија и за нарушен раст на плодот. Некаде дури и со когнитивни и невролошки проблеми кај плодот е асоцирано. Прочитајте студии и препораки. Ние секако земаме сите пренатални витамини што содржат мала количина железо (што и тоа не е баш најсоодветно според препораките), така да и за дополнително да се земе не е наивна работа што треба на форум да се одлучува, туку соодветни испитувања, читање и консултација со доктор. Според мене треба буквално за се што се зема во бременост, добро да се истражи и прочита и да се консултира доктор од доверба.

На mari30 и jagoda777 им се допаѓа ова.
  8. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    1.378
    Mnogu boli matkata posledniive 2 saati. Normalno e ili ce ragjam :D
    Vcera bev na ctg, mirno bese. Postelkata zrela vtor stepen (ne razbiram) dobolno voda, se vo red I taka. Ama eve nekako matkava boli

На nice-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nate_93

nate_93 Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2024
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    168
    Кога ти е термин? Сега мислам скоро ти беше?

10. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    1.378
    Vlegov vo 9ti :D
    36+2 sum

На Dijana DM, Baby Girl123 и nate_93 им се допаѓа ова.
  11. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.796
    Допаѓања:
    16.595
    Докторите не се исфрустрирани од платите, исфрустрирани се од уништениот здравствен систем што веќе години уназад не функционира, зошто??
    Не функционира се додека студенти на мама и тате со врски ги положуваат испитите и истите тие први зимаат специјализации, а на другите што со свој труд се избориле да завршат факултет минимум 6 години, не можат ни на сон да сонат државна специјализација, а не пак да запишат, едвај ќе земат и прватна што сами ќе си ја кофинансираат и кога ќе завршат, не можат да се вработат заради тоа што нели пак треба врски. Фрустрирани се од партиски вработен и искомплексиран медицински персонал, фрустрирани се од гугл пациенти што секојдневно непотребно го оптоваруваат системот, оти секој месец сакале се нешто да прегледуваат и од пензионери што главно шеталиште им се матичните амбуланти и болниците. Е сега реално дали денеска на еден доктор кога ќе му се наредат 60 пациенти има време да ги прегледа сите, да земе анамнеза, да го сослуша, да прегледа историја, да го прегледа пациентот и да му препише терапија, секако дека нема, секаде во здравството кај нас има дефицит од доктори и мед. сестри. Поради ваквата преотеретеност на целиот здравствен систем не можеш да му се посветиш на пациент што реално има потреба да му се посветиш, ниту пак имаш простор да го упатиш на соодветно место, а да не лута по ходници со месеци. Како народ и младо и старо сме многу неедуцирани и прости во секој поглед, прстот секогаш треба да го впериме прво кон себе, а потоа кон другите, може во странство да чекаат термин со месеци за преглед, а тука кај нас не може еден ден да се почека, па се бараат врски, па приватни броеви од доктори. Апсолутно не го негирам фактот дека пропусти заради неодговорност, неажурност, незаинтересираност на доктор, сестра се недопустливи во оваа професија, затоа оваа професија се сака и се работи со љубов и кон професијата и кон пациентите, а со самото тоа доаѓа и оговорноста кон истата и кон сечии човечки живот.
    Се извинувам за мислењето, не е за во оваа тема, се надоврзав на мислењето на членката само за да се надоврзам на дискијата, ништо лично упатено кон неа, но не се работите секогаш така црно бели.

На Baby Girl123, fragaria, Yowannty и 2 други им се допаѓа ова.
  12. nate_93

nate_93 Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2024
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    168
    Денес бев на скрининг на ГАК и еве да споделам искуство со д-р Самарџиски. Супер, стрпливо, детално го прегледа бебуш, за се си коментираше отворено. Што и да го прашав ми одговори и ми објасни детално. Бебуш се развива супер, со мерките си одговара на гестациската недела 21 +1 колку и што сум точно. Единствено искоментира дека треба матичната да ми мери грло на матка и не му е јасно како до сега не ми измерила, као онаков дури па добро има она намера да почне да мери грло на матка??? Зачуден беше....

На fragaria и Ladyme им се допаѓа ова.
  13. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    390
    Девојки ај тука сме поактивни тука ќе прашам, тие што имате скриен шеќер како се чувствувате кога ви е шеќерот низок? Кај мене тестот за глукоза беше во ред не ми открија скриен шеќер но јас се сомневам дека во меѓувреме сум добила гестациски дијабетес зошто не знам што може друго да е. Ако не јадам доволно благо во денот мене ми се врти, пребледувам, ме облева ладна пот, морам да седнам/легнам инаку ќе се онесвестам. Немам енергија спијам повеќе од 14 саати дневно… 32ра недела сум. Што може да се направи во оваа ситуација? Дали пак да испитам шеќер? Дали се тие симптомите или е нешто друго? И кажав на докторката на последен преглед вика низок притисок ама јас и кога пијам кафе вака се осеќам, како да ми треба шеќер… прашав пред некое време тука во групава кога ми се слоши, отидов на контрола ми рече низок притисок ама мене уште ми е вака. Од тогаш уште 3 пати така ми се случи…

14. nate_93

nate_93 Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2024
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    168
    Ситно броиш, уште малку. Најверојатно е нормално сега, си се мести бебуш.

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    1.378
    Bez razlika na seto toa oni sto se isfrustrirani nie ne treba da umirame i da stradame. Neka si lecat kompleksi kaj sto treba a ne preku nas.
    Eden slucaj na drugarka moja dodeka cekaja rez od biopsija so meseci covekot umre. Prijatelka moja biopsijata ja cekase skoro godina za na kraj da i recat neznaeme kaj e. Ili primerokot e zashutkan ili dokumentite.
    Tuka od sestri do doktori site se izivuvaat so pacienti a sekoj odi od maka a ne od cejf.

На Baby Girl123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    1.378
    Namesten e. Sea moze pravi pat :D

На nice-girl и nate_93 им се допаѓа ова.
  17. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    106
    јас се потрудив истото да го кажам колку е преоптеретен системот од што се лечат на фемина и гугл и дека докторите не се Богови, ами луѓе со 2 раце и 2 нозе, грешни како сите човечки битија ама залудно.
    Барем сите што јавно ги линчуваат сите доктори и шират недоверба кон системот, нека се откажат од своето право на бесплатно здравствено осигурување, па, кога системот нема да е толку оптеретен од самопрогласени доктори, ќе може сите кои веруваат во медицината да добијат подобар третман.

На Sladjask, Autumn Love и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  18. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.119
    Допаѓања:
    27.026
    Гледам темава е активна.
    Дали го имате некаде најдено Вагисан вагиналети или гелот?

19. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.796
    Допаѓања:
    16.595
    Не би сакала да ја продожувам дискусијата, а би можела да пишувам реферати. Случаи, ситуации има секакви, се што ни се случува во државава од здравствен систем, образование, судство, државни институции се е дисфункционално, а главен виновник сме сите ние што секаде сакаме да се набутаме преку ред и со врски, секаде.
    Јас лично не би одела кај доктор во кој немам доверба, а ако не сум задоволна нормално дека ќе побарам и второ и петто мислење се додека не добијам соодветни одговори и третман. Реално во продавница кога ќе влеземе па ако не ни се допаѓа однесувањето на продавачката веќе не влегуваме таму, а не па кај доктор на кој го доверуваме највредното нешто, здравјето.
    Да не ја полниме темата со негативна енергија, ќе ја завршам тука дискусијата.

На nice-girl и ShtruMfeticka им се допаѓа ова.
  20. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    1.840
    Вагисан гелот за туширање ако мислиш последно во Виола Гтц го видов, го користам јас.

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.