Јас, направи црп. Кај мене беа така и исто не е ништо и на крај и бебето имаше покачено црп и примаше антибиотик. Не значи дека е нешто ама испитај.
Женчиња дали се мачевте со болки во стомакот преку нок поради подуеност и гасови? Неможам да спијам од што ми е стврднат стомакот и подуен во текот на ноќта,сабајле кога станам за чудо ништо не осеќам дури ми е лесен се додека не јадам и пак ќе почне,но врвот го достигнува преку ноќ,дури паничам од што ме боли. Пробиотик земам едно на ден,внимавам на храна,на прејаденост ама исто е.Што пиете вие за подуетост и гасови?
Ништо не е проблем, таква е праксата кај нас за жал. Повеќето бебиња се во свои креветчиња во иста соба и плачат. А на родилките им викаат да одмориш ти сеа. Пошто ете тие неколку саати тебе ќе те “спасат” од се што те чека после тоа. И мене првото не ми го донесоа одма освен да го гушнам. Тек после некој саат. Ама затоа со второто имав одма контакт кожа на кожа. Го зедоа само да го измерат и прегледаат кога го извадија од мене, 5 мин. И цело време додека ме средуваа ми го држеа со главчето да гушкам и мирисам, па во шок соба одма на мене. 2 дена не можев да станам бев со катетер и цело време беше со мене. Овој пат и маж ми ќе присуствува и многу сум среќна што и тој ќе има шанса да оствари кожа на кожа контакт по самото раѓање, додека мене ме средуваат. Тој прв контакт е многу битен и искрено се надевам дека што поскоро и кај нас ќе почнат да го практикуваат.
Имам спомнато мислам дека имам присуствувано на пораѓај на пријателка моја во Швајцарија, беше со царски јас седев до неа, само што го извадија го ставија на неа бебенцето, после тоа ми го дадоа мене и цело време и го држев до лицето нејзино. Кога веќе беше при крај процедурата со сестрата заминавме во шок соба таму го измери, направи се што треба и во меѓувреме ја донесоа неа од сала. Бебето цело време беше со неа. Јас после тоа излегов да се јавам на блиските дека се породи. Кога дојдоа не пуштија пак да го видат бебето на кратко бидејќи таму секоја родилка си беше во посебна соба на интензивна. После излеговме пиевме кафе, во меѓувреме ја преместија во соба па пак ја видовме и неа и бебето. Бебето и го носеа секогаш иако беше со царски. Во периодот од бременоста доби гестациски шеќер и бебето одма после пораѓај го боцнаа да проверат како е со шеќерот. Од болница и дадоа предходно нотес во кој секој ден ја запишуваше исхраната и мерењето на шеќерот и тоа го носеше со неа. Многу повеќе организирани од колку кај нас. Мило ми е што имав можност да видам како е во друга земја и искрено има многу разлика од колку кај нас. Кај нас на државно прво што прават е се редат за честење
Фала ви на сите многу! Да сте живи и здрави, вакви радости кај сите да има Пракса е после 24 часа да нѐ станат и да извадат катетер, па после да ги донесат бебињата. Мене ме станаа порано пошто Ќаев им кажа така, да не се чека толку и супер сум, еве си станувам сама, а уште не ми ги донеле. На цимеркава и го донесоа иако не е станата и не и е изваден катетер, па се мачи еве, јас станувам да и го подадам или некако пробува сама. Инаку презадоволна од ГАК, немам до сега ништо лошо да кажам. И со вториов царски станувањето песна ми беше. Со првото мислев цела утроба ми се распаѓа, не можев да се исправам. Сега мноооогу многу полесно. Има болки да, ама ништо страшно
Јас колку што знам и кај нас одма ги ставаат кај мајката кожа на кожа , знам сестрами се породи царски во чаир одма и ја ставија на неа и ги сликаа. И истиот ден и го донеасоа бебето во соба, другарка се породи на ГАК исто царски и кај неа исто дента и го донесоа во соба.
Ти го носат одма коа ќе го извадат, до тебе да се гушнете, и после во соба ќе го донесат на некои 15 мин, ама дуе не извадат катетар не седи долго со тебе.
Da ve prasam konkretno za plodnost, no moze i drugite da spodelite iskustva kako e. Dali posle poragjaj, utredenta ili pred ispustanje vi pravele detalen pregled (analizi, eho i sl stvari) ili se poragjas si lezis tamu te sledat nekolku dena i te ispustaat bez kontrola? Jas iskreno ako nema takvaa opcija bi sakala da im napomenam da mi napravat detalen pregled za mirna glava ako treba ce doplatam. Deka vo posledno se iznaslusavme sekakvi gluposti i zavoravanje na placenti i sl. Dali ako ne e doizvadena placentata se gleda na eho? Leleeee ama rekov edno prasanje, sto ne ispoprashav hahaaha
Инсистирај. Ако бебето нема потреба од инкубатор, нема зошто да не е со тебе цело време. Јас два дена бев во кревет после царски не можев да станам, цело време во раце ми беше на мене, или де од едната страна, де од другата. Доаѓаа само пелена да сменат оти јас не можев. И бев сама и на пораѓај, маж ми мораше да остане со поголемото. Сега ја имам мајка ми кај мене да седи со децата и многу се радувам што маж ми ќе може да биде со мене низ цел процес. @LeNora знам, знам.. и баш ми е криво што кај нас не се практикува. И мене исто со првото ми направија во Грција, ми го донесоа на 15тина минути во 10 вечерта оти во 8 се породив и тек сабајлето кога ме станаа. Мојата рикаше цела ноќ ја слушав не оти можев раат да одморам или спијам, сите бебенца сами во креветчиња во една соба си плачеа. Ама тоа е, се надевам таа пракса ќе се смени.
Момс ја бојадисувате/нијансирате ли косата во бременост? Јас уште некоја ден влегувам во втор триместар па се мислам дали да правам балајаж? Со првото немав потреба да ја бојадисувам/нијансирам ама сега поради беливе влакна морам..
Се фарбам на месец ипол, последно мм ме фсрбаше и завчера на клиника ме прегледува Др Кочоски и во сред прегледување вика ова ти е природна боја на коса? хахах ме збуни се вртам не викам докторе се фарбам. Се сецнав викам дане ме кара нешто и си продолжи да прегледува. Хаххаа значи смешки живи.
Јас правев балајаж во првиот триместар пред да бидам на патолошка и сега се мислам што да правам со косава затоа што не можам да одам да седам толку долго таму.. Да можев да движам ќе отидев сега при крај уште еднаш
Хахаха ама и различно кажуваат докториве некои викаат може некои викаат да се избегнува. Читав и постари мислења од некои членки гледам повеќето се фарбале
Јас тамам се одлучив да се фарбам, се премислив. Ја прашав докторката, ми рече после 12 недела слободно може фарбање. И отидов во аптека, да барам фарби без амонијак, аптекарката ми вика абе да се разбереме, се е тешка хемија и се ќе се апсорбира. Тамо не најдов фарба секако, си зедов од Дм, гарниер без амонијак. Бев за излегување и не ми се одеше нефарбана, ама се одложи средбата, а инаку освен на пешачење со капа, не одам нигде, си реков ај нека почека. Сигурно ќе се офарбам навака. Иако, си се навикнав и на беливе влакна, отпрвин неможев да се гледам, ама сега кога ќе ја исфенирам, ќе се средам баш уредно си изгледа и кога би била за настан нешто, не е страшно да одам така.