Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.375
    Допаѓања:
    9.040
    Јас, направи црп. Кај мене беа така и исто не е ништо и на крај и бебето имаше покачено црп и примаше антибиотик. Не значи дека е нешто ама испитај.

На Anna-Karenin му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    156
    Cestitki....zivi zdravi.....da ve raduvaat!!!!:l:

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.128
    Допаѓања:
    179.700
    Браво Изи. Честитки! :party: Живи и здрави да сте. :sun:

4. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    2.108
    Женчи
    Честитки мамичке , да се живи и здрави и само убавини да имате

5. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    2.108
    Женчиња дали се мачевте со болки во стомакот преку нок поради подуеност и гасови? Неможам да спијам од што ми е стврднат стомакот и подуен во текот на ноќта,сабајле кога станам за чудо ништо не осеќам дури ми е лесен се додека не јадам и пак ќе почне,но врвот го достигнува преку ноќ,дури паничам од што ме боли.
    Пробиотик земам едно на ден,внимавам на храна,на прејаденост ама исто е.Што пиете вие за подуетост и гасови?

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.128
    Допаѓања:
    179.700
    Ништо не е проблем, таква е праксата кај нас за жал. Повеќето бебиња се во свои креветчиња во иста соба и плачат. А на родилките им викаат да одмориш ти сеа. Пошто ете тие неколку саати тебе ќе те “спасат” од се што те чека после тоа. И мене првото не ми го донесоа одма освен да го гушнам. Тек после некој саат. Ама затоа со второто имав одма контакт кожа на кожа. Го зедоа само да го измерат и прегледаат кога го извадија од мене, 5 мин. И цело време додека ме средуваа ми го држеа со главчето да гушкам и мирисам, па во шок соба одма на мене. 2 дена не можев да станам бев со катетер и цело време беше со мене. Овој пат и маж ми ќе присуствува и многу сум среќна што и тој ќе има шанса да оствари кожа на кожа контакт по самото раѓање, додека мене ме средуваат. Тој прв контакт е многу битен и искрено се надевам дека што поскоро и кај нас ќе почнат да го практикуваат.

На КаринаТ, Autumn Love, An43 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    386
    ТОЧНО! Многу ми е важно да се оствари тој прв контакт, ќе инсистирам на тоа, се надевам ќе успеам.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    308
    Честитки, да сте живи и здрави:l:

9. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    832
    Честитки, нека се живи и здрави а тебе брзо и лесно опоравување :l:

10. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    959
    Имам спомнато мислам дека имам присуствувано на пораѓај на пријателка моја во Швајцарија, беше со царски јас седев до неа, само што го извадија го ставија на неа бебенцето, после тоа ми го дадоа мене и цело време и го држев до лицето нејзино. Кога веќе беше при крај процедурата со сестрата заминавме во шок соба таму го измери, направи се што треба и во меѓувреме ја донесоа неа од сала. Бебето цело време беше со неа. Јас после тоа излегов да се јавам на блиските дека се породи. Кога дојдоа не пуштија пак да го видат бебето на кратко бидејќи таму секоја родилка си беше во посебна соба на интензивна. После излеговме пиевме кафе, во меѓувреме ја преместија во соба па пак ја видовме и неа и бебето. Бебето и го носеа секогаш иако беше со царски. Во периодот од бременоста доби гестациски шеќер и бебето одма после пораѓај го боцнаа да проверат како е со шеќерот. Од болница и дадоа предходно нотес во кој секој ден ја запишуваше исхраната и мерењето на шеќерот и тоа го носеше со неа. Многу повеќе организирани од колку кај нас. Мило ми е што имав можност да видам како е во друга земја и искрено има многу разлика од колку кај нас. Кај нас на државно прво што прават е се редат за честење

На КаринаТ, Baby Girl123 и ginger им се допаѓа ова.
  11. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    4.129
    Фала ви на сите многу! Да сте живи и здрави, вакви радости кај сите да има :inlove:
    Пракса е после 24 часа да нѐ станат и да извадат катетер, па после да ги донесат бебињата. Мене ме станаа порано пошто Ќаев им кажа така, да не се чека толку и супер сум, еве си станувам сама, а уште не ми ги донеле. На цимеркава и го донесоа иако не е станата и не и е изваден катетер, па се мачи еве, јас станувам да и го подадам или некако пробува сама.

Инаку презадоволна од ГАК, немам до сега ништо лошо да кажам.

И со вториов царски станувањето песна ми беше. Со првото мислев цела утроба ми се распаѓа, не можев да се исправам. Сега мноооогу многу полесно. Има болки да, ама ништо страшно

На TeodoraMJ, Naatashka123, ginger и 4 други им се допаѓа ова.
  12. @mekana

@mekana Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    179
    Јас колку што знам и кај нас одма ги ставаат кај мајката кожа на кожа , знам сестрами се породи царски во чаир одма и ја ставија на неа и ги сликаа. И истиот ден и го донеасоа бебето во соба, другарка се породи на ГАК исто царски и кај неа исто дента и го донесоа во соба.

На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.375
    Допаѓања:
    9.040
    Ти го носат одма коа ќе го извадат, до тебе да се гушнете, и после во соба ќе го донесат на некои 15 мин, ама дуе не извадат катетар не седи долго со тебе.

На Izzy_0504 и ginger им се допаѓа ова.
  14. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    1.390
    Da ve prasam konkretno za plodnost, no moze i drugite da spodelite iskustva kako e. Dali posle poragjaj, utredenta ili pred ispustanje vi pravele detalen pregled (analizi, eho i sl stvari) ili se poragjas si lezis tamu te sledat nekolku dena i te ispustaat bez kontrola?
    Jas iskreno ako nema takvaa opcija bi sakala da im napomenam da mi napravat detalen pregled za mirna glava ako treba ce doplatam.
    Deka vo posledno se iznaslusavme sekakvi gluposti i zavoravanje na placenti i sl. Dali ako ne e doizvadena placentata se gleda na eho?
    Leleeee ama rekov edno prasanje, sto ne ispoprashav hahaaha

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.128
    Допаѓања:
    179.700
    Инсистирај. Ако бебето нема потреба од инкубатор, нема зошто да не е со тебе цело време. Јас два дена бев во кревет после царски не можев да станам, цело време во раце ми беше на мене, или де од едната страна, де од другата. Доаѓаа само пелена да сменат оти јас не можев. И бев сама и на пораѓај, маж ми мораше да остане со поголемото. Сега ја имам мајка ми кај мене да седи со децата и многу се радувам што маж ми ќе може да биде со мене низ цел процес.

@LeNora знам, знам.. и баш ми е криво што кај нас не се практикува. И мене исто со првото ми направија во Грција, ми го донесоа на 15тина минути во 10 вечерта оти во 8 се породив и тек сабајлето кога ме станаа. Мојата рикаше цела ноќ ја слушав не оти можев раат да одморам или спијам, сите бебенца сами во креветчиња во една соба си плачеа. Ама тоа е, се надевам таа пракса ќе се смени.

На ginger и LeNora им се допаѓа ова.
  16. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    2.182
    Момс ја бојадисувате/нијансирате ли косата во бременост? Јас уште некоја ден влегувам во втор триместар па се мислам дали да правам балајаж? Со првото немав потреба да ја бојадисувам/нијансирам ама сега поради беливе влакна морам..

Последна измена: 13 март 2025 во 12:07
  17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    1.855
    Се фарбам на месец ипол, последно мм ме фсрбаше и завчера на клиника ме прегледува Др Кочоски и во сред прегледување вика ова ти е природна боја на коса? хахах ме збуни се вртам не викам докторе се фарбам. Се сецнав викам дане ме кара нешто и си продолжи да прегледува. Хаххаа значи смешки живи.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Marijanche33

Marijanche33 Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    30
    Јас правев балајаж во првиот триместар пред да бидам на патолошка и сега се мислам што да правам со косава затоа што не можам да одам да седам толку долго таму.. Да можев да движам ќе отидев сега при крај уште еднаш :)

19. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    2.182
    Хахаха ама и различно кажуваат докториве :D некои викаат може некои викаат да се избегнува. Читав и постари мислења од некои членки гледам повеќето се фарбале :D

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    386
    Јас тамам се одлучив да се фарбам, се премислив.

Ја прашав докторката, ми рече после 12 недела слободно може фарбање. И отидов во аптека, да барам фарби без амонијак, аптекарката ми вика абе да се разбереме, се е тешка хемија и се ќе се апсорбира.

Тамо не најдов фарба секако, си зедов од Дм, гарниер без амонијак. Бев за излегување и не ми се одеше нефарбана, ама се одложи средбата, а инаку освен на пешачење со капа, не одам нигде, си реков ај нека почека. Сигурно ќе се офарбам навака.
    Иако, си се навикнав и на беливе влакна, отпрвин неможев да се гледам, ама сега кога ќе ја исфенирам, ќе се средам баш уредно си изгледа и кога би била за настан нешто, не е страшно да одам така.