Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.470
    Допаѓања:
    18.273
    и ова докториве се значи нз шо да кажам. тие инекции колку што знам се даваат 34-35 или порано во 7 месец ако има индикаации за порано да се роди или близначка бременост за да му бидат созреани белите дробови кога ќе се роди.
    Нека ти е со лесно да се роди живо здраво тоа е најбитно.
    ако ти е мисла оди на второ мислење за инекциите .

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    2.104
    Штрумфетичка ова во Плодност? Нели е добро со килажа дете? Не ги разбирам зошто зреење во 38 нед.

На Veki4kaa, Anaroz1, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  3. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    358
    Бебето е веројатно зрело, мене ми кажаа дека до 32 тие се примаат после тоа веќе е узреано бебето и нема потреба, те молам да се консултираш со уште некој доктор. Колку имаш бенефит од нив толку имаш и штета, немој да оставиш на едно мислење мој совет.
    Бебето веќе може да диши самостојно во 34 недела веќе се смета дека плуќата е развиена.
    Размисли!

На Veki4kaa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    2.104
    Се става зреење до 36та недела, дете се смета прематурче, бели дробови зреат од 24-36та, се создава сурфактант. За да не настане респираторен дистрес синдром односно да не дојде до слепување на белодробно крило. Е сега многу фактори играат улога. Ако бебе касни во килажа димензии и на 36та ќе се стави зреење за да се осигура да не настанат компликации. Има бебиња се раѓаат и во 30та недела и сами дишат ама тоа неможе да се предвиди па ради сигурност се дава зреење до 36та. Ама 38ма незнам, освен ако е назад во килажа.

5. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    358
    Мислам дека членката нема пишувано дека има таков проблем, сепак јас сум да се консултира со уште некој доктор.

На Veki4kaa и Ladyme им се допаѓа ова.
  6. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.618
    Девојки,
    Прашањето може не ми е за овде ама нај активна е групава па пишувам овде.
    Каков Ви е ставот за зачувување на матични клетки од папочна врвка?
    Парите не се малце . Некако сме со мм 50-50......

На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    456
    Ние сакаме да зачуваме.
    Секако се уште размислуваме кој е најдобар избор и каде, Био Хеленика засега доаѓаат во прв план, ќе видиме.

На темава има многу спротивставени мислења, и за и против, овие против дека се е маркетинг, дека употребата (во недај боже ситуации) е скоро невозможна итн. Најискрено, имам многу малку познавања од медицина, колку што можам се обидувам да прочитам и да разберам.

Докторката со која се консултирав ми рече дека препорачува ако се има финансиска можност.

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.510
    Da vo plodnost. Kilaza e 3300. Neznam ni jas iskreno....

Sega citajcive se ispoplasiv.
    Jas mislam za prvoto i taa injekcija najvise deka napravi problem. Neznam sto da kazam samo znam strav mi e

9. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    2.104
    Не се плаши, ако идеш понеделник прашај, зошто и поради која причина ти нудат зреење во таа недела, да ти објаснат.Кажи им ете ти што знаеш за таа инекција. Еве јас ми нудат атосибан се утепав од читање и до сега бев на две мислења. Кога да ја примам и дали ќе ми биде од корист.

10. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.618
    Кои се Био Хеленика? Јас ви Био сејв правев пренатален и од таму имам и цени за чување. Ама со мм се двоумиме.

11. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.510
    Денеска бев. Сега здравје ќе одам за царски. Завршив со контролите. Прашав зашто, рече добро би било да ги примаш.
    Јас се си мислам да не му е него работата што е понапредно а да не е созреано. Дека убеден е дека имам гестациски па ради тоа... незнам што да кажам, а сеа да идам на др мислење и ако ми рече да не ги примам уш толку ќе се избезумам. Шашма сум.
    Дали тие инјекции можат да му направат проблем на бебчето??
    Треба да ги примам 2 дена х 2 и на четвртиот ден да одам на царски. Значи од второт боцкање после 48ч
    Многу е тешко да донесеш ваква одлука. Дали да земаш или не....

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    456
    Био Хеленика се во Солун. Јас пренатлен правев преку Био Стем, а тие соработуваат со нив.
    Добив ваучер за попуст ако во случај се одлучиме да зачуваме тамо.

Инаку се слушнав и со Антони од Биосејв и со Мики од Гинекаликс, не ми се допадна што конкретно немаа одговор на прашањето што ако се породам петок ноќта, или сабота - недела? Како ги испраќате тогаш бидејки ДХЛ не им работи за викенд.

Епа, чекаме до понеделник. Што станува со материјалите си реков тогаш.
    Отпосле ја прашав докторкава, и таа ми кажа дека од овој аспект, никогаш немале проблем со преземање нс материјали за викенд, така стигнав до др Горан кој е претставник на Био Стем и се одлучив за нивниот пренатлен.
    Штом ќе се земат матичните клетки, веднаш со кола се пренесувал пакетот до Солун.

13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    2.104
    Добро, имаш повеќе течност ти спомнале? Можно е и затоа да сака да се осигура и да го заштити плодот ради гестацискиот дијабетес. Јас количината на амнионска течност ми е на горна граница 8 и 8.3 цм, и затоа решив да направам скриен шеќер во вторник со лежење во биотек. Чим ти рекол така не се мисли ќе ги примиш и ќе се породиш ❤️

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.510
    Плодова вода рече супер, бебчето супер, све е во ред само што е 2 недели понапред ама мене уште од старт ми е понапред. Сега ќе читам по нетов дали може да делува лошо на плодот зашто више во 38ма недела не сфаќам зашто да се прима...

15. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.618
    Koja e cenata za 20 a koja za 40 god?
    Bio service sega nekoj popust imaat za 40 god 1790 namesto 2390 eur. Ova I'm vazi samo sega ako se odlucime. Na prasanjeto sto.ako ne se izoloraat mat. Kletki od.krfta na pap. Vrkvka navodno go vrakajale uplateniot iznos. Na prasanje sto vo slucaj da propadne bankata demek se prefrlale vo druga banka..... neznam se dvoumam iskreno

Последна измена: 14 март 2025 во 17:03
  16. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    486
    Душо а зошто не му се јавиш и не го прашаш отворено зошто вакви инекции во 38ма. Дека знаеш дека се примаат до 32-33.
    Овие инекции одат на твоето дете и во твоето тело- имаш право да знаеш што се случува.
    Ние овдека не сме доктори и мислам дека само те збунуваме. Можеби др им причина зошто и можеби медициски е оправдано.
    Не сакам ни да помислам дека би биле за да извлечат макс пари од сите пациенти.
    Најдобро децидно и отворено прашај го. Ако ти рече дека паметуваш и се правиш доктор кажу му дека сакаш да знаеш и дека имаш право да знаеш.
    Гестациски лесно се проверува.

На fragaria, happygirl, ginger и 2 други им се допаѓа ова.
  17. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.451
    Допаѓања:
    20.270
    Даваат да. Грозни негрозни, голтав :rofl:
    И оние за гадење како беа грозни, по еден саат ги гледав додека ги ставам во уста :rofl::rofl::rofl:

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.510
    Ce se slusnam vo ponedelnik, fala na sovet. I jas toa si vikam. Dogovoreno vo 38+ carski, a sto sega ako pocne da izlaga? Ce go vracam nazad za da go zream??? Nekako mi nema logika stvarno. Nikakva pricina ne mi navede, da imase pricina ce kazese. A za pari da iznudvi ne mu e. Zasto mi rece tuka da gi primam, da ne se maltretiram da odam do tamu za da primam

На Baby Girl123 и ginger им се допаѓа ова.
  19. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    456
    Нема за 40 години засега. Ми рекоа дека после полнолетство, сопственоста се префрла на детето, па ќе се добие понуда тогаш. Инаку околу 2000 еу. За банкава исто.

Е сега такви понуди години наназад има од сите, многу ми е без везе тоа одлучи се одма, ко лижавче да купуваме.

За изолирање на матични клетки, исто. Впрочем ни рекоа дека се чека десетина дена за добивање на сертификат дека се изолирани.

Инаку, за пренаталниот беа мн фер, ние сакавме да ја исплатиме целосно сумата истиот ден. Ни рекоа ве молиме почекајте до резултати.
    Демек уплати денес ете мала сума, да се осигураме дека ќе дојдат ок, дека има фетална фракција и сл. Така и сторивме, штом стасаа резултати, уплативме се.

За договор однапред, за матични клетки, ми рекоа нема потреба отсега. Демек ако се одлучите во ред е и во деветти месец да ни се јавиш да ти дадеме пакет.

20. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    968
    Дали имаш појдено на друго место да го видат на ехо. Ова со мерењето мене не ми изгледа воопшто веродостојно. Во последните 10 дена бев на три различни места на преглед. Во Систина се е во ред во некои мерки бебе е за неколку дена поголемо, кај матичната е за цела недела ама ако гледаме реално она ме води под друг датум не по циклус наводно дека подоцна ми било ивф и последно на државно го измерија таму 3 недели понапред и ај сега верувај. За шеќерот и мене ми беше на гладно малку повеќе над границата ми рекоа да внимавам на исхрана јас внимавам ама а дојде сега за проверка мене од стрес пак мислам погоре ми е. Последно ми рекоа да испитам Hba1c наредна недела ќе испитам и тоа