Во суштина ништо особено не заштедивме. Сите пари сеуште одат на нив уште тој дел не можеме да го контролираме. Ама практични работи да се искористат од други зошто да не? Нас пријатели ни дадоа и стерилизатор. Само што се расипа брзо и купив нов. Непотребен трошок. Бебе цицаше, шише не прифати и само за силиконските брадавици не ми се пушташе, ги вриев во вода. Остана нов. Се што ќе ми се понуди, а знам дека ќе им е од корист прифаќам. Еве го сега маж ми пред некој ден дојде со посебна канта за бебешките пелени. Две деца без неа изгледавме, ама сеа купил. Глупост и тотално непотребен трошок. Добив претерано многу алишта од братучетка од маж. Ама.. сите беа во лоша состојба. Уништени од перење. Излитени, апликациите на нив излезени. Избледени. Она што беше ново и со етикета го задржав, другото остана кај свекрва ми. Јас и денеска гледам да нудам алишта што се поише за дотеруванка. Тие се слабо носени оти обично имам многу и се убаво зачувани, никогаш не нудам нешто што е преизносено и изгубило секаква форма и лик од перење. Со првото дете бев попараноична, ама се трудев да не се гледа. Е после кога првото оди во градинка и имаш друго, не можеш да го чуваш така никој да не го бацел да не му се приближел, да не го погледнел, во мол да не одело… со второ од одма одиш во градинка да носиш/земаш прво дете а таму вируси, бактерии колку сакаш. Така што.. да, претпазливост не е на одмет, ама и преголема претпазливост не е нешто особено добро. Се додека се чувствувате добро може да шетате и шетајте кај сакате. Со првото дете се изнашетавме. Ама немав период на опоравување. Топ се чувствував и во топ форма бев. Си седнувавме редовно на кафе. Си биравме да е од страната на паркот, под дрво, бебе си цицаше па си седеше во количка топ ни беше. Со второто ни ја можев да шетам ни бебе сакаше. Зависи од вас. Ама не се стегајте само поради некакви глупи традиции.
Голем дел од суеверијата имаат практично објаснување. Пр нели викаат дека не треба да се гали премногу стомакот као не бивало… а практичното објаснување позади тоа е дека со премногу галење на мешето се стимулирале контракции кои можат ( што не значи дека ќе предизвикаат секогаш) да предузвикаат предвремено породување. И ред други работи. Единствено кај овие суеверија е што порано се наметнувале, а денска која како сака. Искрено, јас сум посуеверна и од мајка ми и од свекрва ми Кога ќе почнам да ги потпрашувам што бива што не- поима немаат
Јас ги оправдувам и сум за тие 40 дена мирување и без гости освен оние на кои жената ке им се јави доколку има потреба да дојдат.Еве на пример сеа овој период сите настинати а тазе породена да пречекува гости 5 дена после болница нема смисла ама се си е до луѓето и мислам во ова време ( невреме) кај што повеќето немаат осет од постарите нема апсолутна смисла да се преќутува на свекрва дали да вика она гости или не. За кај золва ми свекрва ми сите можни тетки и стрини за рок од 3 дена после излегување од болница ги донесе no sense мислам. Ако треба да се викне некој се знае кој вика сопругот. Битно он да е тука а фајде од некоја тетка секако нема многу да има освен да ти кажува дали правилно го доиш или не И ако не го доиш уствари ништо не разбираш. Небулози и не потребни коментари. Јас на никој до сега не сум му се тупнала без повик за кај мало бебе.. и очекувам барм исто толку некој да ме испочитува. А за не излегување на балкон или во двор незнам кој би издржал посебно сега кога е убаво времево за на тераса.
Сеа станав, цела вечер неможев да спијам. Во 6 сум заспала. Се истрауматизирав... што е ова во Кочани. Хорор неможам да се поберам...
Греота... Гледам од тоа што се споделува на соц. медиуми сите околу 20-25 години. Дај Боже само во целава несреќа да има што е можно помалку жртви
Strasno.....loso....toa e nasiot sistem za zal.....neka dava Gospod sila......ne sme mokni nad site okolnosti....zalno..mnogu zalno .....i jas gi preplakav......da ne se povtori vaka tragedija nikogas poveke...nikogas
Дали благи повторувачки болки ниско во кичма се причина за загрижување? Ги има па ги нема не се на редовна фрекфренција. Сум немала контракции до сеа, знам дека треба да се на точно време. Попладне сакам да тркнам до итна, ама да не треба да одам од сега? Вчера имав непријатна случка утрото, попладнето исто многу се вознемирив поради една личност едвај се смирив, утрово трагедијата ме измести.. не знам дали тоа може да си има влијание некое..
Prvoto mi e rodeno kraj na Januari , na 7 den izlegovme od doma prvo na 5 min pa sekoj den se zgolemuvase vremeto. Ne go nosev kaj luge, ne go nosev vo trgovski ednostavno si setavme. Svekrva mi damla ja udri koga slusna deka sme izlegle, ama jas ako ne izlezev kako sto bev pod pritisok, so pumpi, rasfrleni cicki, placev , depresivna ako ne izlezev uste tolku ke zapadnev. Poseta samo ednas imav do 40 dena ne za drugo ne bev vo sostojba da primam luge od nadvor, da razlagam, da raskrevam...I vo nisto ne veruvam sto ne e strucno dokazano, niti za izlaganje po temnici, niti za prostriranjena alista nisto.
Едни од фамилија кога слушнаа дека сум бремена, меѓу првите реакции беше, аа да чуваме што имаме од децава, патичиња, аливчиња. Не велам дека имале лоша намера, но и јас не сакам такви наметнувања. Му реков одма на маж ми, немој да си се согласувал да ми се прибираат работи од братучеди или брат ти. Не сме воопшто блиски, едноставно не сакам. Можеби и во право се членките кои рекоа за прво дете така се гледа, но, здравје, колку ќе имаме толку ќе купиме. И јас сум порасната во средина која била блиска, ми беше шок кога дојдов во нешто сосема обратно. На почетокот ми беше многу грдо и тешко, еве јас сум мажена со години, нашите се уште не се познаваат, Јас имам многу дистанциран однос со нив, се веривме, зедовме, купивме дом, последни дојдоа да честитаат. И тоа беше едвај. Сега, некако се прифатив и си викам поарно. Немам обврски кон нив, односот е ептен вештачки, кога се мора, еднаш во годината. Ниту пак некој ме побара сега со новава состојба. Погоре пиша и @jagoda777 дека сите сме се нашле во ситуација да се поистоветиме со некое суеверие, и некако ни е како дел од културата и менталитетот. Но, за некои работи навистина треба да се има контрола. До каде да се оди? Најтешко ми падна кога заради такви суеверија не ме пуштија (условно речено) да појдам кај внуче од сестра, заради тоа што другата страна, сватовите, мажот, веруваа дека со менструација не се оди кај бебе. Така цела фамилија си се собра, освен јас и маж ми, се чувствував толку отфрлено, луто, бесно, немам зборови. Се тоа се надмина некако подоцна, ама ми остана атер и уште ми е. Ние (мојата страна од семејството) бевме како занемени, ај да не ја прајме големата на ваков ден, поќутете да не е од нас. После мајка ми ме караше зошто си кажала такви глупости, јас ни на крај памет, уз муабет беше некако, врска немам ни како сум кажала.
Дали некоја од вас ги има користено овие облоги за доење и искуство да каже мене матичната ми ги препорача овие на мулти мам
Да прво ни е, кај моите прво внуче ќе биде додека кај другите 3то ..( од золвата се машки нашево е мома) во ред беше гестот и се разбирам не прибирам ни за релаксатор и хранилка па и за алишта ако се понуди некој само да се наметнува тоа ми беше цела работа што 5 пати им се кажа дека е рано дека има време дека ќе си одлучиме ние на крај што и како сакаме да си купиме. Ви благодарам на сите на разбирањето стварно не знаев за ситуацијава каде да пишам па морав тука во оваа тема.
Да треба да се има граници- се согласувам. Ама и почит и разбирање кон ставовите на другиот. Золва ми кога се породи, маж ми отиде само на кратко да го види малиот, секако вујко е и фала Богу се радува. Јас си поседев во двор на моја иницијатива. Не го ни видов. Дури после месец ипол. Од тогаш сме неразделни со малиот. И кажавме што и да им треба да ни се јават. Му кажав на маж ми дека таа секако ќе ме покани и мене ама знам дека сака што е можно помалку луѓе да дојдат. После во еден разговор баш зборевме вика “ ти си единствена што имаше осет и без да ти кажам знаеше како да постапиш”. И кога имам добиено не одам. Не знам можеби нема врска тоа ама можеби има. Не сакам да ризикувам. Дали ќе се видиме после 2-3 месеци не е битно. Битно ми е секогаш мајката и бебето да се добри а ние ќе се воздржиме па има време кога треба да се оди на гости. Ама те разбирам и тебе што сте се чувствувале така. Можеле подобро да постапат.
Апсолутно е така, и се согласувам дека треба да се почитува желбата на другиот. Но во случајов буквално се собраа 20 души, во домашни услови, во време на пандемијата, ништо не беше толку важно, ни кој од кај доаѓа и сл, колку што беше важно дека јас имам добиено и бебето ќе се вцрви, а дали некој може да донесе вирус, нема врска битно да нема добиено. ете тоа ми остави атер.
Цел ден сум со такихардии и под стрес. Еве и на форумов не сум уклучена и активна. Муабет не ми се прави