Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. coconaut

coconaut Популарен член

Mene cervixot mi go merat so vaginalno eho kaj sto odam na privatno i mi e namalen- 32 mm. Inaku bev kaj mojata maticna ne ni sakase da me pregleda, rano mi bilo za eho, a mislam deka cervix nikogas ne mi izmerila, a me ima gledano samo so abdominalno eho. Koga i spomnav da me vidi so vaginalno, rece deka nema sansi toa bilo stetno vo bremenost, i aj sega...

2. Eli23

Eli23 Форумски идол

Добро утро.
    До душа рано сум станата, ама ме мрзи да пишувам.
    Како сте денес?
    Кај мене ништо ново. Си ги листам сликите на фб од ланската зимска колекција на Тритекс, се лилаково ( а мене омилена боја ) и си се туфкам кај да најдам заостаната роба хахаха
    Глоца бебе под ребра, ту ама било незгодно.

3. mdenkov

mdenkov Истакнат член

4. danichap

danichap Moderator Staff Member

Мене до крајот на бременоста ме следеше докторот и вагинално и абдоменално. Цервиксот го мереше секој преглед и ми беше кажано дека со рака најдобро може да се отцени дали дошло до отварање. Дека абдоменално не дава таква ппрецизност.
    Тука е задолжително и вагиналното до крај, а и јас лично немав негативни последици од истото.

coconaut, mdenkov, juli rak and 2 others like this.
  5. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

И мене ми падна чудно дека ни во помалите месеци не ми спомнал ама сигурно немало индикации за тоа, а секрлаж се прави во помалите месеци во 1от или 2от триместар поради ризик од предвремено породување или спонтан абортус заради пократок цервикс. Чисто информативно ако сакаш прашај го ама истото ќе ти го речи мислам не сме ризична група ние за пороѓај веќе треба да се спремаме полека полека ;)

mdenkov likes this.
  6. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

mdenkov likes this.
  7. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Mamicki jas samo da gi utesam onie so koi se zamaravme za strii i baravme soveti...posle samo nekolku dena pocnuvaat da izbleduvaat taka da glavata gore i mislete samo na bebcinjata :D:*

8. flower30

flower30 Форумски идол

Lele jas ovie denovi odam i spijam :D:Dod simptomi za bremenost samo malaksanost i goolema pospanost imam ;)
    I da ve prasam-ne sum ljubitel na nes kafe ama sega pocnav da pijam po 1 na den .Mislam deka ne e stetno za bebceto neli ????

9. ladymici

ladymici Истакнат член

Јас цела бременост ја поминав со огледалото во раце, само го набљудувам стомакот и само го мачкам.
    До сега можеби имам 7, 8 паковања павловичева истрошено помешана со бадемово, маслиново масло, ад капки, витамин ц ампула, витамин е апчиња тупани.
    И сега само што влегов во 8-ми зедов масло еуцерин 790 денари, и од него по двапати се мачкам на ден. Само замрсена сум, и плус ако видам нешто сомнително обично ми се причинува и најмала вена дека е стрија одма ја мачкам со прополис домашен ..... и ја кутрата ни сама незна што права (facepalm)
    До сега немам ниту една стија, а склона сум на стрии, во пубертет ми излегоа на колковите и градите.
    Мајка ми цела е со стрии од бременост.
    Но јас мислам дека и годините имаат улога, она ме родила мене на 18 години, така да кожата секако и била понежна , јас сега ќе правам 28 години.

MargaritaD^2, mdenkov and Eli23 like this.
  10. danichap

danichap Moderator Staff Member

МАксимална дневна доза на кофеин е 2-3 кафиња или мали кока коли. Така да 1 не е штетно. Пиј си, лади си се и уживкај.

11. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Mene mnogu mi iskocija vo bremenost iako se mackav so pavloderm, ad kapki i poslednite 2mes so eucerin masloto i toa po 2pati na den..Ne se povlekuvaa se ispaniciv ali eve sea otkako se porodiv primetuvam deka izbleduvaat nekoi :) Se nadevam ke gi snema za mesec dena barem 70% :D

MargaritaD^2, mdenkov and Eli23 like this.
  12. flower30

flower30 Форумски идол

Jas samo 1 nes kafe na den pijam -drugo nisto.Dobro znaci na raat da si go dopijam kafeto:coffee::coffee:

13. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Едно не е штетно јас пијам 2 македонски :lol: денот цела бременост ама нес кафето е јако доста е еднаш денот

okcenzi and flower30 like this.
  14. MilaP

MilaP Форумски идол

Jas ne pijam kafe samo koga ke ispadnam nekade vo kafeterija i toa ness no vo ovaa bremenost mi e preterano slatko crnoto kafe mi se ide i talogot da go izedam,no poveke od 2 kafinja ne pijam :D

Eli23 and flower30 like this.
  15. kikin

kikin Популарен член

Според мене не е штетно, дури се препорачува одредена доза кофеин во тењкот на денот. Јас на пример пијам по 2 турски во текот на денот

okcenzi, Eli23 and flower30 like this.
  16. zuto

zuto Форумски идол

А зошто е препорачлив кофеинот?

17. flower30

flower30 Форумски идол

Jas pred da ostanam bremena si piev samo po 1-2 turski kafinja i nisto poveke:)ama sega ponekogas mi se gadi i ne pijam tursko,a na rabota nemozam da si varam tursko i pijam nes kako zamena:)demek da me osvesti ,ama ne mi pomaga kako turskoto....ama da ne sum bez samo edno i tolku:)

Eli23 likes this.
  18. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Jas samo da ve gushnam siteee :hug:

okcenzi, mama89, only44you and 9 others like this.
  19. kikin

kikin Популарен член

Па со оглед на фактот да трудниците се поспани, јас на пример кофеинот го земам за да ме „живне“ малку колку - толку, секако не во преголеми дози. Сепак мислам дека му е потребен на организмот, а како што се наведува и во статиите што сум ги читала, максимум 200 мг е безбедно, додека 300 мг е веќе количина која е опасна....

20. joy1

joy1 Форумски идол

Со претерување може да предизвикате вознемиреност кај бебето.

<3 pleza4e <3 and slobodka like this.