Не одам кај никој во Плодност, ме следи само матичната овде. Бев само еднаш во 30 недела на ехо кај Кристинка, таа ми го кажа тоа со провокациите.
Јас имам земано од општ матичен упат за крвна слика и урина за во Биотек (ништо не се плаќа за трудници), сигурно може и за уринокултура.
Epa ete odi kaj Vlatko... Neznam sto da ti recam. Stom kaj nikoj ne si, mozes da biras ete ima zadovolni dosta od kaj Vlatko
Јас сега правев, не доплатив ништо, ама мора на државно да ја оставиш. Само мора да се запази шифрата. @LeNora
Mene tuka od opst koga ce zemam mi naplacaat. Ama ona sto se participaciine po 40, 80 A vcera vadev za hiv, hepatit I sl zasto baraat vo plodnost za poragjaj, mi naplatija 350
Еве јас ќе ти одговорам пошо и јас сум кај истата, кај Афродита. Ама за првото цела смена истерав со Симонида и она беше заедно со Афродита на царскиот. Двете ми се препозитивни, Симонида може за нијанса посмирена, по тивка да речам ете. Јас отидов кај Афродита по препорака на другарка, инаку ќе одев веројатно кај Симонида. А во врска со провокации и за мене е глупост да се даваат предвреме, но ако има индикации тоа е веќе друго. Јас за првото бев договорена за провокации пошо веќе бев 41 недела и беше големко бебе па као ај да не чекаме веќе. Болки неиздржлви немав, но јас не се ни отворив, 20 саати останав на 0 прсти, за на крај да паднат тонови на бебето + два пати врвца околу врат и да мораше царски. Како и да е супер задоволна од процесот и целосно им верував. Едит: инаку синко беше 4300, едвај го извадија колку беше горе напикан.
Јас еднаш имав земено од општ матичен си платив 150 ден само, тогаш ми рекоа таму земај си од гинеколог веројатно за да не плаќам. Ќе земам од општ па ќе видиме како ќе помине
Не ме чуди, како и сѐ друго во државава, на едно место едни на друго други правила. Ама не треба да биде наплатено со шифра за бременост (шифрата е најбитна). На мм му рекле ко ќе дојдеш по резултати ќе платиш и после им објасни дека е таа и таа шифра и му се извинија . А не ми ги прикачуваа резултатите дека не било платено. Исто и на другарка ѝ наплаќаа крвна слика ако не е со упат од гинеколог, она им ќутеше.
Jas li treba da im gi objasnuvam shifrite? Da sum 2,3 mesec trudna pa da ne zabelezuvaat ajde... Ama jas so stomak do zabi odam, me gledaat deka sum bremena I treba da im potenciram?? Nemozam da se raspravam so niv, ce platam i toa e toa. Realno I maticniot ginikolog mozese da mi dade upat a toj me prati na opst. Me pratija prvo na infektolog od infektolog na internist pa od internist vo laboratorija. Me dosetaja a ko mozese da me prati maticniot ginikolog kaj internist direktno ama toa e.... Toj odluci da me seta prvo kaj opst maticen I segde si plativ po 40 den samo vo laboratorija 350
Мене на почеток ми беше 30, со референтни вредности до 12 седиментација. Мислам дека не треба да те загрижува. Сепак не се испитува во бременост, зашто е покачена.
Ај и ова да прашам на брисеви излезе дека имам кандида примав терапија, после колку време можам да направам контролен брис? Сестрата ми рече за кандида не правиме контролен, ама јас сакам да ми биде мирна глава па ќе инсистирам. Некни ги завршив вагиналните колку време треба да помине за контролен?
Државно ја правиш? Јас колку што знам приватно уринокултура не оди на упат, а инаку е околу 400-450 денари. Јас во авицена одам за крвна слика, и знам дека уринокултура не прават со упат. Исто и фармахем.
@happygirl не ја сфаќам логиката на форсирање во 38ма природно. Па царски закажан бев сега па 39та ме фати пораѓајот затоа што докторката максимално сакаше да го пролонгира престојот на бебе во матка (согласно условите нели) Првиот пораѓај ми беше со провокации на веќе 3 дена пукнат водењак и на крај беше итен царски. Ако ти е се уредно не се согласувај на провокации, во 38ма па ич. Ако надминеш термин или пак се случи нешто од типот намалена плодова или нешто друго тогаш ок. Едноставно бебето може ќе биде спремно за излегување во 40та недела. Што им е на овие во Плодност во последно време?
Мене ми нема логика, што има врска кој ќе ти даде упат, тоа ти е исто како да мора општ матичен да ти даде упат за ртг, ехо и сл. да не би платила фул цена за услугата во државна институција која работи со истиот фонд под кој ти си осигурана. Јас неколку пати сум правела лаборатории во болница (не преку гинекологија), па ништо не ми наплатиле трудна. Е сега, во приватните лаборатории може важат други услови затоа цело време потенцирам државна. @ShtruMfeticka за жал во државава треба некад (т.е често) сами да си ја тераме работата. Колку пати сум заглавила по институцииве од што не си ја знаат работата, роман можам да напишам.
За во државна институција зборам, однесов упат тогаш од општ матичен за уринокултура и се беше во ред за после саат два да ми се јават од таму на тел да си земам упат од матичен гинеколог или да одам да платам 150 денари. Кај нас ниту една институција не функционира нормално и исто во секој град различно е.