Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. NewMember23

NewMember23 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2021
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    247
    Добро, 130 е почетна хипертензија. Мене кога не сум трудна знае да ми дојде и до 130 ако сум претерала со кафе или сум била активна цел ден. Не е страшно. Ќе го мериш и ќе се напиеш ко што ти рекле.
    И вака треба да мериме притисок сите, ама не мериме и луѓе со години живеат со покачен притисок, немаат појма, се додека не им засмета озбилно.

2. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    993
    Nema jezivo..toa e porodiliste...sve ke vidis za zal moze da se potreses..... priroden poragjaj boli...jas veruvaj nekev da vikam ama bolkite bea nepodnoslivi...koga ne ni davaat anestezija ke si vikame..sekoja zena ne trpi bolka isto..

На Puffy2019, Трагедијаупмм, arwen93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    993
    Mojata ja nadnosev, koga idev na ctg imase mnogu zenski nadnoseni

На TeodoraMJ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    1.590
    Neznam dali e normalno ova sto mi se desava nekolku dena... Samo mi se spie :(
    Duri i nadvor koga ce izlezam taka jako mi se prispivuva sto mislam deka ce se onesvestam :( Energijat od ednas mi pagja ispod 0
    Pritisokot OK si e...

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.485
    Допаѓања:
    18.389
    некои жени дури и претеруваат со викање. Со викањето се губи силата. треба болките да се дишат така му се помага и на бебето се снабдува и тоа со воздух. Јас не викав два пати родив глас не испуштив. дури и ми било срам да викам :D ама шо ги слушав како викаат се дерат како на колење ми беше многу неубаво :|

ти поголема од мене дури 50 гр си била :D :muscle:

На LanaDelR, Ladyme и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  6. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.555
    Допаѓања:
    17.313
    Многу е нефер вака да се зборува дека претеруваат со викање, па и срамота било бе. Затоа и докторите/болничарки си зимаат за право така да се понашаат со родилките. Ако ти си можела да родиш без да пуштиш глас, некои не можат.
    Јас генерално имав многу убав и лесен пораѓај со првото, ама тие саати од патолошка ми беа хорор, и баш поради другите пациенти што си зимаа за право да ми се дерат додека пушеа на џам.
    Сега се надевам дека ќе си ги издржам болките дома, па кога ќе ме примаст право да ме качат во пред родилна :|

На LiquidLuna, Puffy2019, TinnaMinna и 9 други им се допаѓа ова.
  7. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    752
    Isto, eve i sega edvaj da se osvestam :(
    Ajde uste malce i ke se olesnis posle uzivancija pokraj ezero so bebe:l::l::l:

На fragaria, ShtruMfeticka, Dijana DM и 2 други им се допаѓа ова.
  8. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    450
    Секој различно си се справува со болката и имаме различен праг на толеранција на болка. Индивидуално е, секој организам за себе. Дај Боже ич да не не боли па да нема потреба ни глас да пуштиме ама и не е секој пораѓај исти. Се согласувам со @pamelche за тоа со докторите.

На Puffy2019, happygirl, pamelche и 3 други им се допаѓа ова.
  9. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    116
    Исто и кај мене е така, по цели денови спијам и телово ми се тресе од умор деновиве, може сме поподложни на временскиве промени :)

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    1.465
    Секој си има различен праг на толеранција... еве мојот е висок ама пак викав ,зошто ме фати паника. Ноќе отидов отворена се и можев да имам лесен пораѓај ако не беа такви др и акушерката. Некој ако објаснеше дека е нормално крварењето , да објаснеше како да буткам наместо да викам и сл...
    Да ни тече. Чепот е поинаков ,густ ама лигав и малку како со свежа крв беше кај мене.
    И јас сум иста еве не можам да се освестам од сабајле... или нешто ако се напрегнам одма ми се слошува дури... како мамурна се осеќам.

На Puffy2019, Ladyme и NewMember23 им се допаѓа ова.
  11. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    547
    Баш ова ми ја долови сликата: трудница која пуши на прозор ти се дере да не викаш.
    Немам ништо против, секоја како најдобро знае и умее се носи со бременоста ама мислам повеќето од нас гледаат да се исхрануваат здраво( алкохол и цигари се нешто најштетно за бебето- но ете секој си има право на избор) и сл за да на крај некоја труднуца без трошка емпатија си запали цигара во затворен простор ( иако прозорот е отворен)
    И на крај да не биде проблем што таа пуши во соба туку во тебе што си со болка и што викаш..,
    Ах, во каква држава живееме.Толку се испомешани стандардиве овде…

На jabi, Puffy2019, КаринаТ и 2 други им се допаѓа ова.
  12. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    1.590
    Deneska od 9 sum na ezero, bostum polnam baterii ama potesko ide. Sega ce begam doma da prespijam, bez dusha sum:D
    Neznam od sto moze vaka da mi se deshava

На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    2.203
    Да викам треба некоја едукација за трудници со вежби за дишење, да каже како иде напон како да напнеш а не да се стегнеш па да се врати бебето нагоре.. све тоа и треба да се два три часа бесплатни. Вака стравот преовладува и паниката.. и потешко иде таа вика тие по неа. Тешко.
    Сега цимеркиве вчера се породија кај 5-6-8 час, 24 часа тука се со катетер и не им ги носат децава.. на интезивна ги оставија, соби ваљда полни.. чекале да отпуштат некои жени па да ги однесат таму и таму ќе ги виделе . Попекеа по бебињата. :^):?:

На ginger, Veki4kaa, Karanfilce14 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    993
    Ne postoi zena sto preteruva so vikanje, pogotovo na poragjaj, kolku ja boli kje si vika. Za dzabe ne rekle prva najgolema bolka na svetot e da goris ziv, vtora e poragjajot.

На Puffy2019, TinnaMinna, Emy867 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    2.203
    Ама не е правилно snowqueen,колку и да збориме, се трошиш жени се онесвестуват немаат сила за напон, треба да се насочи енергијата, психата е мн голема работа ако се вежба. Едно е да се офка, стенка, друго е да викаш, диафрагма трошиш за викање него за напон. Треба едукација посебно за првородки. Сите ги боли, самоконтрола е голема работа.
    Сега има епидурал и го бараме.. порано немало така раѓале.

На Sladjask, Cvetce_, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.
  16. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    1.590
    I jas se somnevam vo vremeto. Isto vaka se osecav i minatata nedela koga zatopli, posle koga zaladi bev top, energija full i sega pak koga se kacija temperaturite pak sum otepana. Ama vise i pri kraj sum, teska sum, hormoni, vreme... se sobira se :D:D

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.485
    Допаѓања:
    18.389
    Значи не реков дека е срамота. реков лично мене ми било срам да викам. и да викам и да не викам болката е таа ништо нема да се смени само полошо ќе биде се троши цела енергија. тоа е мое мислење ако јас сум можела да ќутам и стегам забите други да викаат и се дерат и да ми набиваат страв бетер не е и тоа убаво .можеле и тие да ќутат обратно да биде. едвај чекав да ме пуштат да си одам дома од тоа викање што неможев да ги слушам.
    траума буквално да ти направи.

тоа ми беше и муабетот ама погрешно ме сватија. Се дерат буквално жени како на колење. и не соработуваат.
    Мене божем не ме болеше кога се пораѓав.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    157
    Иста сум и јас, од понеделник правиме 38 недела. Претходнава недела бев партал 3х преспивав. Одам шетам, пешачам, се враќам и одма на кревет заспивам:$ Притисокот каков ми е немам појма, од секогаш сум имала низок притисок, затоа сега едно турско кафе и терам надвор на сонце :)

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    1.590
    Dobro barem setas i doma koga ce dojdes zaspivas :D jas mislam vo dvizenje ce zaspijam, sednuvam na kafe I tolku, ne funkcioniram :D
    Deneska od 9 bev izlezena, rekov ce prosetam ama mm rece ne si ti za peshki so kola ce odime :(
    Da, od ponedelnik 38:inlove: malite ce ni dadat energija, sega ni na cicaat :D:D:D

Tuku sega razmisluvav nemam kupeno ni kozmetika ni pampers za nego(facepalm)(facepalm)(facepalm)

На Batterfly93 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  20. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    1.590
    Me zbuni malce... rekov sto vika zenava od ponedelnik 38 koga znam se porodi (facepalm)(facepalm)
    Te smeshav so @Butterfly009

На Batterfly93 му/ѝ се допаѓа ова.