Здраво женички Дали некоја од вас ги практикува масажите на перинеумот? Искрено малку не ми се свиѓа делот кога мораш да распукаш за време на пораѓај или да те исечат (епизотомија), па шијат а читав дека се ова може да се избегне со масажи на таа регија. Па ме интересира доколку некоја ги прави овие масажи од која недела се почнува со нив и дали навистина има ефект?
Од 36 недела е идеално да се почне. Дали има ефект не знам да ти кажам ама бабиците тука препорачуваат.
Од 34та недела се почнува јас во среда влегувам во 34 и ќе почнам со маслото на Веледа па дали ќе има ефект ќе видиме.
Не влагаш, знаеш колку треба да е 100 и кусур. Со ова ти имаш предзнак за полицистични. Ти спомнале нешто за тоа? Јас имам кратки циклуси, пиев дабростон. Тој месец добив, следниот бев бремена. @Misskirova да испиташ и тие инсулин и останатите?
Kajmene seuste nema nisto a utre mie kraen termin Ubavo rekov jas april ke go fatam Utre sum na kontrola ke vidime sto ke kaze doktorot Ti treba sega za 2-3 dena da se porodis taka?
Hahahhahahahahaah aj be pocekajme Kaj koj si na kontrola? Kaj maticen ili vo Plodnost? Jas mislam utre ce te zadrzat. Posekako ce se sretneme A deka deneska cel den te nema uste od vcera, rekov aaa si se olesnila
Неее, таман работа. Како расте се намалува резервата и се повеќе и повеќе се намалува и тогаш се вика предменопауза. Ете од 23-116 се референтните вредности. Лх треба да е пониско од фсх. Јас на 22 дена добив коа пиев дабростон. Цел живот добиваш вака? Кога ти се изремети?
Па и пред да родам ми беа кратки циклусите на 23до 25ти ден. Сега ова е вторпат , претходниот месец на 21ви сега на 19ти ден
Јас добивав од 24-26. Ама ми се дешаваше е вака на 21-22 дена. Затоа и пиев дабростон. Испитав и испитав хормони, 13 ми беше фсх. И ми рече се намалува резервата, редно е за бебе да почнете. Се преплашив и пиев дабростон, демек регулира циклус. Тој месец добив на 22 дена, следниот бев бремена. Јас бев кај Ирена Андонова во Жан Митрев. Многу ми помогна. Да не се плашам, и стварно, следен месец бремена. И многу на витамини појачав.
@Lady*Bug Ова е маслото и јас го гледам веќе некое време. Но ке почекам со користење, рано ми било сеуште
Сигурно не е на одмет да се користи маслото за масажа на перинеум, но мислам дека е најважно да се следат советите од бабицата и сите вклучени во пораѓајот. Кога се случува тој ring of fire мислам дека е важно да се даде време на отворот доволно и полека да се рашири, да не се турка кога ви кажуваат да не туркате. Има еден куп видеа на youtube како да се намали ризикот од пукање. Исто така многу имам читано/слушано дека помалку пукање се јавува кај оние родилки што се породиле во да речам кучешка положба, наспроти како што само се практува тука, една положба и толку.
Тоа е што го објавила @1RedLipss тоа го имам. И на самото масло пишува дека се користи од 34та недела. Ќе пробам па ќе споделам искуство. Покрај тоа планирам и од 36та недела да почнам со урми, чај од лист од малина и ананас. Па ќе видиме и тоа колку ќе има ефект за полесен пораѓај.
Должината на фетусот е само телце без нозе или и нозете се вклучени во мерење на должината? 14+2 сум, должина на бебе 8,5 цм без ножиња. Со ножиња околу 13 цм... Д-р рече дека е супер, а јас сум загрижена да не е многу големо. Што мислите?
На ова ќе се надоврзам и да не кревате сами нозе, иако ќе ви доаѓа од болка, што е и нормално. Нозе се дигаат двете заедно, никако само една , бидејќи може да распукате ептен лошо. Иакоо е добро маслово, ако проценат дека бебе е големо, како што еве баш кај мене беше случај, подобро е они да ве сецнат на правилно место, отколко да распукате неправилно и насекаде.