Ми е жал за сите, и за овие со царски ( и вика дигај газ ма ајде сама мора да се преместиш, и викам на истава преходната ноќна едно девојче прашува не и е сменето ништо улошка од вечерта на смена кога се сменило а дошло више сабајле 4 сат.. ми вика знам јас кога треба си имам ред.. тоа е кога ќе дојде друга смена хах) , и за тие што се со проблем кој притисок кој шеќер... Не треба да се секираме за пари за пораѓај ама иде запад кај нас, ќе дојде како американцине богатство трошат за пораѓај. Така истава вчера ме изнервира еве девојкава ќе ја пораѓаат висок притисокот, вода намалена, шеќер висок. А таа утрово не ја рецка неможе да стане, сега началникот тука и се узтрчаа видоа не е добро девојчето. Таа наспана од 8ч, 5 ги преспа и си замина дома. Викам да легне да види како е да си немоќен и да зависиш од некого.. Човек само на своја кожа да осети треба.
Edna sto se poragjase tuka vo Struga, vika jas prezadovolna od doktorite ama sestrite....... rece sega zdravje ako imam vtoro nikogas vise tamu nema da stapnam radi niv. A jas koga bev za prvoto pa prezadovolna bev od sestra do cistacka, sama bev vo soba i non stop mi doagjaa na moabet. Skoro site gi poznavav, a moze so mene se ponashaa taka i radi situacijata sto mi se desi, neznam. Inace gi slusav kaj sto im vikaa na drugite pacientki , zemigo deteto, smirigo, dosta vishe samo vi placat, ostajte telefonite i sl... Edna vecer na site do edna im gi zedoja telefonite.. Ama imase i nekoi rodilki stvarno bez oset, se zakacila na tel a deteto i se korne. Tie se isfrustrirani, smaceno im e Ama nie ne sme krivi, sami si ja odbrale rabotata. Za nivnoto nezadovolstvo ne e nekoj dolzen da trpi i da e tretiran taka kako sto e tretiran. Za zal kaj nas site znaeme deka sestrite se pogolemi od doktorite...
Menjavaat vloski i gi zamivuvaat samo pred vizita i tolku. Barem tuka. Od sabajle doagjaat menjaavaat vloski, nad lopatka gi odmivuvaat i resen problem. Posle do sabajle ako ne mozes sama da se sredis ili ako ne ti dojde nekoj da ti pomogne ce si smrdis do sabajle do naredna vizita ili do vecerta za vizita... Ama I vecerta da te sredat, mnogu vreme e toa. Od sabajle od 6,7 koga ce smenat do vecerta do 6,7 12 saati da sedi covek so krvovi i edna vloshka, mizerija. Ne sekoja moze i ima sila da se sredi
Примани се партиски душо, мислиш имаат нешто образование или основна култура? Не, оделе на митинзи затоа ги испобутале која кај стигне. Верувај дека е така мајка ми работи во државна (не на ГАК) знам како одат работите. На државно ти е ко лотарија да си играш која сестра како ќе се погоди…
@Ladyme те читам цело време и навивам за вас двете ова да ти е последна секирација во бременоста За односот на гак.. коса ми се крева ама буквално, само гледај да не си ставаш при срце затоа што не вреди, и да се расправаш се е узалуд само ти ќе си створиш негативна енергија. Највиновни се тие што треба да ги контролираат овие кокошкиве ама и нив не им чуе па затоа секој се понаша како сака. Жалосно е цел живот плаќаме здравство а сите се лекуваме на приватно, и најтрагично е што има многу стручни др. на државно ама сите бегаме од односот. Точно е дека платите им се мизерни и немаат доволно персонал ама на погрешно место лечат фрустрации.
Im se moze za zal ... taa/ toj sto treba da vospostavi red gleda sto povekje da zgraba dodeka e na funkcija nekoe tenderce da fati. Im e gajle za nas poedinci @Ladyme daj Boze da iskocite pobrzo i se da bide vo red
Другаркава ужас помина во Чаир, викала барала да дојде некој, ја одминувале и никој не и помогнал. Вика полош персонал немам видено, моја нога не стапнува таму. Ете ја на гак се породив и прекрасно поминав. @Ladyme се чудам искрено. Три пати лежев и три пати сите беа предобри. Никогаш не се испонашаа вака. Стварно не знам, изгледа како ќе ти се погоди. Јас па баш му викав на маж ми, леле се жалат а јас предобро поминав, изгледа среќа имав, не знам што да кажам.
Јас мислам дека ова тивко насилство не треба да се премолчува. Сега не сме во состојба бидејќи не ни требаат стресови во бременоста, но секоја жена кога ќе диживее вакво нешто треба писмено да го пријави до идговорни лица. Живееме во време и на социјални медиуми, па вистината може да излезе полесно на виделина. Нехуманиот третман во болниците е казнив со закон, едно лице ако пријави нема да направи ништо ама 100 лица ако пријават може многу да се смени. Искрено баш планирам да се пизанимавам со оваа тема во иднина… пошто доста беше од вакви шарлатани да бидат вклучени во најосетливата и најхиманата дејност. Баш со мм збориме, вакви случки се многу ретки во Швајцарија ама таму жените се свесни, едно вакво однесување и правна опомена стига на име на медицинското лице. Мада таму се жалат ама и има кој да ги слушне.
Тоа е Ани, абе помизерни од овие што работат конфекција, тешка физичка работа, идат со пензии од 13000 или 12 минимална, без одмор нормален без к15, па дури без дтаж... Тие барем имаат сигурна работа, платен стаж, храна, одмор годишен. Треба за да работи оваа работа да се сака, или почитува тоа што го нуди да не се злоупотреби. Има доктори и ги почитувам стварно секој од тука излегол, специјализирал.. па стигнал на приватно. Тоа е, да поминат овие денови, да немора на други одели човек да лежи, ова ќе помине и дај боже да се заборави кога ќе ни дојдат најмилите дома.
Феникс може овие две добрици ти се погодиле.. ама во другиот одел се други сестри по собите не сум видела и таму што држи клиникава, тука на интезивна се други. Денеска леукоцитите високи почнувам со друг антибиотик пак.. незнам до каде ќе иде ова, од каде сега се зголемија толку.
Тоа мислев утрово викам да се пожалиш незнаеш кој со кој е близок. И нема да смени се поддржуваат повеќето. Распад система. Изгореа децана, немаме центар за изгореници во 2025та. Луѓе графтови прават цели трансплантаци на кожа. Ние немаме за основните раб.
Нешто ги качува, сигурно. Не знам стварно, и во предродилна и во шок соба и доле на патолошка и после кај родилките, стварно изгледа имав среќа.
Јас се кладам дека таа што спиела нема повеќе од средно хемиско, ако и тоа уопште. Само ти гледај да не ти ствара нервоза, тоа не ти треба сега. Ќе помине се за брзо и ќе ја држиш бебката во раце тоа е најголема мотивација
Може наспани биле тој ден шала на страна има некои и што се вика од мајка и татко озбилно што си ја сфаќаат работата добри луѓе.
Сега не си во состојба. За ова треба време, нерви и ресурси. Но, мора секој од себе да почне. Ние си ги направивме такви. Фаќаме врски, даваме пари. Частиме и кога и кога не треба- пошто нели срамота е да не почастиш. Учени од тоа “ќути си трај си” “ само ти ли ќе се расправаш” дојдовме на ова дереџе. Ако продолжиме вака и во приватните ќе почнат да се однесуваат ко во државните.
Sekoj so svoe iskuatvo izgleda. Eve sega se vrakam od Cair od ctg i pregled sestrata duri mi gi oblakase kaljacite na noze za da odam do patalosko. Ne mi dade sama da se oblakam i navednuvam