Јас сум 27 и некој ден и одам по 3-4 пати во текот на ноќта. Ама и пијам многу вода. Како напреднува бременоста мислам најпаметно ќе ми е да си се преселам во тоалет
И јас тоа си реков подобро да спијам во тоалет, таман сум заспала и ајде пак станувам, ми здосади веќе. А ме стави во мисла ова мокрењево бидејќи мислам дека некаде имав прочитано, ако имаш шеќер тој може да те тера многуу да мокриш. Затоа прашав другите како се држите
Јас во 25 и нешто недела правев за гестациски диабетис. 3.9 на гладно, по еден саат од глукоза 5.8 по два саат 5.6 Др ми рече дека имам генерално низок шеќер. А и јас се плашев пошто едно станување на сабајле јас чаша вода. И пред бременоста така. Сега дека хидратацијата е многу битна гледам повеќе вода да внесувам ама ако не внимавам знам и 4-5 литра вода. Мада 2-3 се доволни па пазам. И си чувствувам жед.
Не те сфатив, пазиш да не внесеш повеќе вода? Дека и јас по толку пијам (цел живот), испод 3 флаши денот не сум, и тоа само вода, не бројам кафиња, сок, чорби, тоа е сѐ плус.
Здраво, Имам потреба од ваше мислење. Дали би смениле гинеколог доколку не ви одговора на порака во која го прашувате за болка цели 24 часа?Болката инаку ми трае неколку денови, но повремено, затоа и не отидов одма на дежурен но сепак ми беше на мисла, да ме смири, да знам дали е нормално или морам да одам. Истиот доктор, зборуваше два пати на телефон додека ме прегледуваше претходниот пат, прв скрининг (што значи дека редовно го следи и користи телефонот). Истиот доктор денес кога се јавив и кажав дека не ми одговорил на порака и кажав што чуствувам, така да кажам ми се испонаша, дека за болка по телефон не може да ми помогне, дека морам да одам на преглед. Одбрав да следам бременост во приватна болница, и не очекував ваков однос. Збунета од нејзиниот настап, се јавив кај матичниот гинеколог кој ми објасни дека во оваа недела тоа е нормално да се случува, и дека треба само да појачам на магнезиум. Се убаво и детално ми објасни, ме смири. Рече ако ти е на мисла дојди, во спротивно дојди на редовен термин. Што би направиле на мое место? Јас се уште сакам да продолжам на приватно (затоа што бев револтирана од матичниот гинеколог од наплаќање на нешто што не смее да се наплатува) и од таа причина сакам да продолжам приватно, но не знам дали да го сменам докторот. Се си викам да не ми е до хормоните, да не очекувам премногу...знаете пробувам да го оправдам таквиот однос и покрај тоа што еве се уште ми се тресат рацете од нервоза поради таквиот пристап.
Види, до негде муабетот од докторката е на место, дека не може по телефон да процени дали е нештото сериозно или не. Но, ако веќе ти дала контакт, коректно би било од нејзина страна да ти одговорела на пораката со “Дојди да те видам”. Од друга страна, не можеш да знаеш и нејзе како и врвел тој ден, сепак докторите надвор од ординација не се должни 24 саати да ни се во служба, тоа го прават само од добра воља. За твои пари ти си одлучуваш на кого ќе му го довериш здравјето, така да..
Ne ocekuvas premnogu! Normalno e da si zagrizena, kako sto sme site zagrizena i za najmala sitnica a pa ne za 24h bolka.... Koja nedela si? I ako ne e tajna moze da kazes za koj dr i bolnica se raboti
Да јас ако се оставам така ќе отидам и над 5лт дневно Ми е страв да не оптеретам бубрези и сл. Знам дека препорачуваат до 3лт макс дневно. Еднаш препив вода стварно и ја гледам чашата како стои како некој зависник и си викам: смеела не смеела морам уште една да испијам И јас во ова не вклукувам др течности. А јогурт пијам дневно по 1кг Водно црево
Пробувај се што ќе слушнеш и јас сум со киселини дури и повраќам од нив. Кисела вода, коски од маслинки голтам, живо какао малку, гастро гард, неколку зрна ориз. Се помага ама само некое време после пак по старо.
искрено точно е дека не може по телефон да знае шо ти е нормално, ама јас да сум на твое место би ја сменила. не би толерирала доктор кој што го плаќам приватно така да ми се понаша и не би сакала некој така да се однесува со мене ни приватно ни државно
И јас сменив др на приватно кој важи за доста стручен заради тоа што комунициравме преку медицинска сестра( па таа некогаш ќе се погоди да биде прва тој втора и така изигрававме глув телефон) Успеав да најдам др која секогаш ми одговара на пораките. За оние работи кои не може на тел ќе ми каже да дијдам на преглед. Се чувстувам многу по сигурна сега. Да напоменам дека и двата др се на приватна клиника и двата се исто стручни. Можеби по телефон не може да се лечи ама во секое упатство е прво “јавете се телфонски кај вашиот гинеколог”. Не ја спорам стручноста на првиот лекар ама имав чувство дека за него сум само уште еден пациент и некако нешто внатре не ме правеше да се чувствувам сигурна. Со оваа др освен што е стручна имам чувство дека се грижи за мене. Докторкава е пребукирана ама успеа да ми најде слибоден термин да ме прегледа и за ова ми пиша во 8ч навечер( кога успеала да се ослободи)
Искрено со тоа пишување пораки по вибер на доктори се нема осет. Тие имаат пациенти по цели денови, па уште и да читаат пораки и да даваат диајгнози по вибер е малку повеќе непрофесионално. Ако толку си имала болки прво си требала да се јавиш, а најдобро да отидеш да те прегледа. Не може да се лутиш зашо не ти одговорил. Што ако му пишале 10 пациентки и уште 5 му се јавиле + цел ден закажан со прегледи. Грешка е што вопшто се даваат броеви од доктори. Се има матичен и пробуваш со него прво, ако сметаш дека е нешто посериозно или не си сигурна идеш на незакажано и те прегледува или твојот доктор или кој е дежурен.
Не бе, зошто да ги оптеретиш, тие сакаат вода . Да не испиеш наеднаш 2 литра, ама у тек на ден распределено нема проблем. Плус жедта е таа што те води, односно така ти кажува организмот дека му фали вода. Јас еве ти кажувам, цел живот така функционирам, дома пола пакет денот е само за мене. Едино навечер пазам колку толку за да не станувам, па си велам едвај чекам сабајле да се изнапијам вода. Многу сакам вода , омилен пијалок ми е .
Цела бременост станувам по 3-4 пати, од почетокот сега сум 22+. Ретко да има вечер да не се разбудам. Честитки мамички, некс де живи и здрави бебињата.
Погрешно си ме сфатила. Болка чуствувам веќе неколку денови по ред, но на станување, а станувам често, на преоблекување кога кревам нога и затоа не го сфатив сериозно, но ме мачеше зошто толку пати се повторува, затоа што не се сеќавам дали во првата бременост ми беше така. Затоа и пишав, за да не и ѕвонам (досаѓам), но кога видов дека и вчера и денес немам одговор и се јавив. Инаку сум 16-та недела, кај матичната ми објаснија дека баш во оваа недела е нормално да се случува тоа затоа што ако добро запомнив, матката влегувала од мала во голема карлица. Ми кажа дека штом не е постојана болка и поинтензивна дека е во ред, само да зголемам магнезиум. Инаку е докторка од Систина.
Same here Добро е, мене ми беше страв да не направам некаков проблем. Баш пред некој ден читав на некој пациент после операција му препорачале поголем внес на течности тој претерал и мислам дека завршило лошо. Хипонатремиа мислам се вика состојбата, го намалува натриумот многу и дури се паѓа во кома, отекува мозок и сл.Ама кој знае како и колку вода испил од еднаш.Може и со сила пиел.Греота.
Честитки, да е живо и здраво големо да расте.... кога ќе можеш да споделиш како помина и дали си задоволна во жан митрев
И да смениш, колку можеш да бидеш сигурна дека ќе одговара редовно? Тоа е исто проблем. Потполно те разбирам, затоа што ми се случило. Сам ми дава број, сам ми вели што и да е прво контактирај на телефон, ѕвонам не крева, пишувам не враќа. Одам - ми вели па што не се јави да закажеш, имам премногу гужва, неможам да те примам. Штом дал број, учтиво е и да се јави, да извести, во оној момент кога ќе види. Неколку пати сум поминала со кола пред ординација, го гледам надвор пуши, телефонот в раце, а денес два пати сум го барала. Во мојот случај, овај е вториот доктор што го сменив, што ептен ми го фалеа, ама во мојот случај не сум најзадоволна. Без оглед дали си под фонд или плаќаш приватно, имаш право и заслужуваш коректен однос, особено во вториот случај оти не се пари за потценување.