Зошто правите сите со 3 боцкања шеќер? Мое мислење, а и на сите доктори што ги прашав е дека ако утринскиот е солиден, нема некоја потреба после саат време да се боцка. Чисто прашувам, што ви викаат за да се боцнете три пати вашите доктори. Сигурно има некоја причина.
Честитки, да ви носи цел живот убавини, да има безгрижно и спокојно детство а на тебе побрзо закрепнување!
@ShtruMfeticka честитки мама, живи и здрави да сте . Ендокринолог ми има кажано дека за гестациски им е побитна вредноста што е после првиот саат.
ОГТТ е тест за скриен шеќер и тој не се детектира со обичното боцкање. Ако е висок, а не се пази на исхрана може да дојде до проблеми со бременоста. Во некои случаи потребна е и терапија. Во странство е рутинско испитување, а така треба да биде и во МК. Зошто некои доктори не го препорачуваат не знам ама е неопходно да се направи.
Еве сеа само што искочи мм од кај друга докторка и му кажале строга диета. Само пеотеини и мерење лебни единици доколку се јаде од тоа што не треба.. третиот параметар им бил исто битен а тој е тој кај мене што не е спуштен
Еве јас денеска земав резултати првото и второт боцкање во ред ама третото односно после 120 минути резултатот е повисок и му кажале на мм дека мора диета. За три недели контрола и ке треба да се испитаат други параметри и ке се види. За сега нема да мора да повторувам огтт. Значи битни се сите три мерења
И јас добив слични резултати на твоите. Прво мерење 4.8, апо два часа 8.2. Се уште не сум отишла на ендокринолог.
Кај мене вредностите беа 4.7, 8.2, 6.2, докторката ми рече само супер е резултатот. Дали се опуштив, дали дека влегов во седми месец, ама после тестот многу благо јадам. Вака од жени слушам апетитот се зголемувал најмногу после седми и страв ме фаќа па иако никој не ми рекол ќе бидам внимателна со исхраната.
Консултирај си се за да си знаеш затоа што е важно, а апетитот си се зголемува но барем да внимаваме колку можеме Да внимавај си, докторката кажала дека и самата плацента си лачи повеќе како напредува бременоста. Ама се си зависи од организмот.. јас си имав предиспозиција ама неможев ништо друго да јадам освен бели пецива а сеа и благо си јадев. Од денеска ке гледам да внимавам па се надевам ке се среди
Те чекав да пишеш. Пиша пред некој ден дека си 38 ма, а памтам дека и 38+ 3-4 дена ти закажеле и сабајлево те помислив. Честитки и уживај во најубавото, мајка
Мене гинеколог, ме предупреди први три месеци да внимавам со благо, дека тогаш може да се формира гестациски кој се гледа нели малце покасно. Јас па први три месеци, уста не отварав за ништо де. Освен за мандарини, квики и тост со сирење.
Девојки дали знаете некој друг број од Санте, бидејќи треба да закажам кај проф Гордана Адамова. Цел ден вртам на официјалниот број од сајтот, никој не крева.
Здраво и извинете што упаѓам вака, башка коментаров е постар. Дали може да ми пишете како ги набавивте лекови за хепатит ц? Сакаме да ја убрзаме работата, да не чекаме терапија од клиника. Фала ви
Во странство најмногу внимаваат на шеќерот општо Поготово ако има во фамилијата некој проблеми со шеќерот. На децата исто така не му даваат скоро ич благо да јадат, затоа кај нас секое второ дете е со зголемена тежина од тоа што треба, кога ги гледам мали деца по 10 години а по 40+ кг имаат ми се крева косата, многу сме несовесни со исхраната.