Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Прв пат слушам за овоа ама ќе пробам нема зијан од витамини баш ќе пробам фала

2. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    jas toa piev mn mi pomagase

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.132
    Кај повеќето трудници некаде околу 7-8 месец се појавува исцедок од градите, и тоа фактички е припремата на млекото и млечните канали за доење. Колострумот ќе почне да тече после породувањето, тоа е баш првото млеко, и е жолто, како путер, мрсно и густо, така што овие бели капки не се баш колострум, туку тоа е само исцедок од млечните канали, не е млеко во вистинска смисла на зборот. Едноставно, рано ви е за млеко, тоа почнува да се лачи и да надоаѓа после породувањето. Ама исцедокот од градите е нормална појава.

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Добро утро труднички. Како сте денес? Јас порано денес некако станав, сум се наспала валда |(

Што се однесува до колострумот или првото млеко, сеуште кај мене се нема појавено таа течност, како што пишав и вчера , имам забележано само некои бели ситни точки околу пупките кои за брзо време исчезнуваат па можеби е предзнак дека ќе имам млеко во иднина :?:
    Да ве поздарвам инаку и да ви посакам убав ден на сите :*

5. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    296
    И јас прочитав по сајтовиве за бременост дека од 28 недела е нормално да почне кај некои трудници да тече колострумот, додека кај други може до самиот пораѓај да нема ништо, во секој случај и едната и другата варијанта се сосема нормални,нема потреба за паника.
    А тие точките околу брадавицата се исто така нормални, иако можат да се стиснат како мозолка (никако не смееш), колку што читав, добро е кога ги има по неколку на секоја брадавица, тоа е исто масна подлога која ја подмачкува брадавицата ја храни и ја штити од сушење и пукање, затоа никако не ги чепкај, тие исто ти ги подготвуваат градите за доење. И јас имам редовно по 2-3 на секоја града, се појавуваат и губат од време на време.

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Ееее браво Мицика, точно такви се, како мозолчиња, само што јас од страв не ги чепкам, како се појавуваат така и исчезнуваат и не се паничам воопшто, секкао дека е нормално секоја нова работа во бременоста, само што сакав да чујам веќе искуства од тазе мамички, тоа ми беше само целта. :)

7. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    здраво на сите трудници би сакала да ве насмеам малку денес. го отворив линкот на анат во друга тема и случајно го здогледав видеото. уживајте :lol:

http://www.essentialbaby.com.au/pregnan ... 1o6b1.html

На LaChiquita и Micika80 им се допаѓа ова.
  8. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    Мене мојот доктор ми препорача против гадење да пијам руски чај можеш да пробаш со него ако не сакаш да пиеш реглан.

9. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    А каков е тој чај и од каде се купува? Нормално дека некам апчиња да се тровам барем не сега додека сум трудна ама овие денови си имам многу проблеми.Имам тешкотија од секаква храна што внесувам, а плус тоа гледам да јадам мали оброци.Се чувствувам како подуван балон и мешето ми е затегнато многу дури осекам и болки од тоа.Подуван ми е и од желудникот што не ми ја вари храната и од гасовите.И цело време ужасно се осеќам.Кај ќе ми е крајот ако е овака до девети месец :worried:

10. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Здраво труднички, сакам да ве прашам како спиете? Јас во последно време не можам да спијам. Откако ќе се разбудам еднаш поради бешиката :D после тоа спијам, ама како во полусон. Не е како на почетокот кога спиев по 12 саати, сега спијам по 6-7 и тоа не квалитетен сон.

А, пишав и во друга тема, на последниот преглед ми потврдија дека е девојче.
    Првиот пат ни рекоа машко, па девојче, па не сакаше да се покаже и ете сега дефинитивно е девојче. Се надевам дека нема пак да сменат до крај. :D
    Како и да е, уште малку па ќе го видиме, многу брзо ми поминаа трудничките денови, мислам вчера беше кога ги видов двете црти.
    Инаку малата уживаше со прекрстени нозе и гинекологот рече дека има 1800-1900 гр.:o и дека нормално се развива, ама јас од тоа што читам гледам дека ќе биде големо бебе.

11. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Машала напредно девојчево твое моето беше 1700 на ехото во истиот период.
    А за спиење јас менувам како кога, сега спијам убаво. Се будам да мочкам еднаш само јеееееее и плус со затворени очи одам и се враќам.

12. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Мешиња да ве поздравам и да ви посакам убав ден. Не знаете колку многу ми фали чувството кога ми се превртуваше цел стомак, кога ме фаќаше “земјотрес“ сред спиење и станував преплашена, мислејќи дали да бегам или е бебушот :$
    Уживајте до максимум, мене ми е многу криво што прилично стресно ми помина бременоста, па не се опуштив како што треба. Но, сите вие кои имате нормална бременост, радувајте се и трудете се да го запмните чувството, никогаш да не ви избледе, да ви остане во сеќавање човекот кој не го гледате , а си плива, ужива, претка во вас. :inlove:

п.с. Не му се замарајте на ехото и кг, зошто дефинитивно врска нема, веќе кажав, мојата цуцка една недела пред пораѓај ја измерија 2700гр, а се роди 2490гр., ако е се во ред, се се развива како што треба, за ова ни најмалку не му ја мислете.

13. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    За превртувањето во стомак, синоќа за прв пат почувствував, ама буквално изгледа се преврте внатре дури и мала болка почувствував, а на мм раката му беше на стомак и се исплаши :D .

Досега клоцаше ама не вака силно како вчера. Изгледа допрва следуваат турбуленциите.

14. dria

dria Активен член

Се зачлени на:
    24 септември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    20
    Koleski i kaj mene isto e.Vo ponedelnikot bev kaj maticniot i mu vikam ovaa moja dudi kako da mi go rastega stomakot na dvete strani :D .Ja cuvstvuvam i levo kako mrda podolu i desno kako klocka visoko :rofl: vo isto vremeNoc den si igra milata taa..MI potvrdi deka racinjata se levo a nodzinjata desno.pa taka se istega.Se e vo najdobar red.Si napreduva najnormalno za32ned.Ocekuvame podolgo i pogolemko bebe. :rock:
    Vo vtornikot pak vecer osetiv nekoe nenormalno pomestuvanje ,bolka i kako bukvalno nesto da mi se odlepi od levata kon desnata strana .Od pamet se izvadiv.I sledam ,pipam po stomakot ,ne mi klocka,miruva,cela noc se vrtam ne spijam mi gi nema DVIZENJATA . :( .Sabajleto vednas otidov kaj privatniot dr.ispanicena HAOS.Se smee toj i veli panicarke edna ete ja si uzivka celata svrtena . Si lega na desna strana,nodzinjata si gi pomestila levo ,glavceto se namestilo dole.Druga polozba poinakvi dvizenja :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: uffff mene kamenot mi padna od srce . Veli sega i ce pocne da i se namaluva prostorot pa i dvizeenjata ce se namalat. Nema mesto za panika
    Zatoa pozdrav do site i da uzivkame vo bremenosta. :* n

15. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    И јас бев изненадена ама на ехото 32 недели бебето беше свртено надоле и ја прашав докторката вика нормално на овој преглед да биде бебето во позиција за излегување. Мене рано ми се чинеше. Башка сега со нозете е нагоре и партал ме прави. ;)

16. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Се разбира дека е нормално да е така свртено. Мака може да биде ако не е, па да се чека да се сврти. Мојата цуцка беше од 6месец свртена со главата надолу.

17. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    Јас го најдов во КАМ маркет, во голема кутија е околу 150 денари мислам дека беше, на пакетчето пишува ADAM brand со големи букви, прашај ги вработените таму сигурно ќе знаат кој е. Инаку во 200 мл зовриена вода се става едно лажиче чај и се остава да отстои 5-6 минути потоа се цеди и се пие. Бидејќи малку горчи можеш да го пиеш со лажичка.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас денес бев на преглед, и бебето е завртено со главата надоле, и е тешко 1кило и 400 грама докторот рече дека ке бидело големо бебе :D а за мрдање во стомакот да не зборуваме подобро, јас навистина се прашувам дали некогаш ова бебе спие. и такааааа
    Добра ноќ мешенца :*

На dria и kallias им се допаѓа ова.
  19. vega80

vega80 Активен член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    11
    zdravo decki kako sme? jas mnogu tesko brojam denovi ili casovi.interesna rabota sto koga se stemnuva me faka panika pa ne mozam da zaspijam cela vecer.mojot decko e tezok 3,260 i od utre vo 40 nedela,mu se zaarni ne saka da izleze

20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Добар ден мешенца, ве поздравувам денес со еден есенски :rain:
    Како сте ми денес на ово студено есенско време? Јас сум ок, бебчо мрда ли мрда, синоќа полуде од гласната музика кај што бев излезена и непрестајно ме клоцаше :lol: срце мамино и тоа почнало веќе да слуша :)

Инаку труднички , јас имам едно прашање, дали е штетна маската за лице сега во бременост? Читав на упатството не пишува ништо за бременост и вчера си ставив па со пилинг го чистев лицето оти откако останав бремена никако не го дирав и за никаде ми е, па си велам да го освежувам бар 1 во неделата.
    Има ли некоја искуство да ми каже да не не дај Боже е штетно за плодот? :?: