Ги имаш сите прегледи ,сите резултати се што ти е испитано во бременоста и пред тоа- ова за мое здравје. А за услуги.гов.мк има некои као проверување стаж ,вадење изводи и сл.
Фала Ви женски на сите за честитките да не враќам поединечно. Ве охрабрувам сите со мојот пораѓај и со лесно на ситее
Со терапија се може да се среди. Искрено не сум запознаена дали тромбофилија или генетски митации на тромбофилија е исто ама топла препорака да го посетиш др Јани за да ти одреди терапија ако веќе не со била. Баш имаше статија од него дека голем дел од необјаснетите неплодности или спонтаните се рсзултат на тромбофилија ама со добра терапија се средува се
Ехее имате време вие, јас 37 па уште немаме име, неаме ни потесен избор . За првото имавме три одбрано, па откако се роди, дури наредниот ден пресековме. Сега за женски немам ни едно посебно, сите ми се убави, ни едно не ми двои. Што ќе се прави не знам, редно е да се уозбилиме .
И јас се мислам цело време, најверојатно кога ќе го видеме ќе одлучеме како ќе се вика . Сите тројца даваме предлози и на крај не одбираме ништо.
Ќути ние за првото комедии бевме, скоро два дена детево, ние име немаме, на крај мм ми се јави вика дај бре како сакаш ти нека се вика аман сите само тоа прашуваат . И еве сега пак истото .
За првото ние рано се договоривме како ќе се вика, а за ова некако мислев дека е женски и си замислував женски имиња, па сега не ми иде ниедно убаво машко име
Денес 26 недела бев на редовен преглед, се е во ред, само ми рекоа дека имам лакуни, па ми дадоа упат да проверам Димери, докторката вика не е страшно, ама да провериме. Исто да проверам и скриен шеќер, е сеа сакав да прашам дали постои можност матичниот општ лекар да ми даде упат за скриен шеќер или мора приватно да го правам тоа? Наводно гинекологов не може да издаде упат за скриен шеќер...
500 или 600 ден беше во Биотек со три боцкања. Гинеколог за на клиника мислам издава, ама ако не ти се проблем 600 ден отиди си во Биотек. И Синлаб мислам дека проверуваат скриен шеќер. Матичен за да ти издаде за бесплатно неможе. Ако грешам нека ме поправи некој.
Da, 600 e. Gi prashuvav bash minatata nedela mislev sega se pravi od 20-24, a ustvari od 24-28. Ke si pocekam ushte 2-3 nedeli sinlab e so 2 bockanja tamu pravev so maliot. Inaku maticnata mi rece mozela upat ama samo za na gerijatrija negde vo gjorce ako dobro ja razbrav samo samo tamu pravele drzavno. Ne znam kako mi rece, beshe na G sigurno i vo gjorce sigurno, ama bev reshena za biotek i ne ja slushav bash
На преглед прееска ми потспомна докторката на постелката многу малечки лакунчиња така ги нарече Рече ништо страшно, во наодот ниту ги забележа. Сега таму ми е паметот, на болница на државно ме гледаше и ехото не им е како што треба, сондата не им работи и со 2д гледаше. Пред три дена друг доктор на истото ехо не забележа ништо, и двајцата рекоја дека супер е ехото и постелка и све си одговара по мерки, што и требаше да ми ги спомни тие лакунчиња сега до нареден преглед да се думам. Со терапија клексан сум, и секој месец проверувам д димер се е под контрола до сега.
Еве јас денес бев на преглед кај матичниот, се супер, ум ми се зема со таа лакуна од 6 мм, тоа на крај ми го кажа. Следен преглед ми е 2 скрининг за 4 недели, не знам до кај ќе забегам со мислењево стварно. Јас не земам никаква терапија, со првото аспирин пиев ради намален проток на утерина артерија на 2 скрининг, ама сега ќе полудам до тогаш. На колку време правиш прегледи?
Дури и се чудев како е можно а се скапи памперси демек број 1 ...имав мириснато и сув памперс и тој ми мирисаше
Znaci mene na 2 skrining dr. Afrodita rece: nekolku lakuni bez medicinsko znacenje na postelka. Jas gotovo, umrev, se zakopav prevrtev u grob vekje pa se otkopav. I vikam: Doktorke, od tie loshite lakuni li se? Mi se nasmea i mi rece auuu i takvi li imalo hahaha. Vikam ne znam prashuvam imam citano mnogu raboti. Mi rece nemoj da citash gluposti, i nemoj da slushash bilo koj doktor Lakunite se sostaven del od sekoja placenta. Ne postoi placenta bez lakuni mi rece. Jas si znam shto treba da baram ne se opteretuvaj za toa, rekov se e vo red a za imanje sekoja gi ima. I taka. Eve i chatgpt mi potvrdi togash
Јас баш денес бев на трасфузиолог и мене ми ја смени терапијата заради лакуна од 2 цм. Јас бев со еден клексан на ден, но во петокот матичната виде лакуна и докторов денес ми препиша по 2 фраксапирини на ден. Ми рече за 2 недели контрола наместо на 3 недели и да следиме да не расте. Лакуните биле тромбови и треба да се внимава и следи.
Bash toa ja prashav, rece deka ne bile trombovi voopshto tuku sostaven del od placentata. Trombovi na postelka bile trombovi na postelka i ne se vikale lakuni iako del od doktorite taka gi narekuvaat. Jas mnogu citav posle toa od koga se vrativ i nigde ne pishuvashe deka lakunite i trombovite se isto. Trombovite gi vikaat clots, i trombovite moze da bidat vnatre vo lakunite rece de.Afrodita, voopshto nemale isto znacenje i da ne se poistovetuvaat. Na eho se gleda kako bela senka vo lakunata ako ima vnatre trombovi. Ova go kaza taa i mi pokaza slika na telefon za da se smiram.
Мојата општа рече може биотек(или синлаб ли беше) и авицена ама само тие во тавталиџе шо мене далеку ми е правев во лабараторија поблиску 550 денари. Најубаво јави се кај матичната и ќе ти каже точно.