Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    541
    Моите микроскопски беа, ама еве погоре членката објави што точно претставуваат лакуните, ваљда си знаат докторите ако имало нешто ќе забележеше во наодот и ќе ми речеше да имам во предвид, таа ништо не спомна.
    За десет дена ќе одам на контрола кај матичен, ќе ме види поубаво на 4д

На Трагедијаупмм и fragaria им се допаѓа ова.
  2. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    290
    Здраво и јас сум 37 недела денеска чуствувам некои болки минливи да речам како менструални, и како да ми тежи стомакот долу, ми се чини кога одам во веце ќе излезет, како е кај тебе? Ако биде утре се како што треба четврток сум на цтг па ќе видам што ќе рече докторот

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.421
    Допаѓања:
    36.985
    Во Биотек е 600 ден. 3 боцкања.

На fragaria и nate_93 им се допаѓа ова.
  4. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    409
    Со упат од матичен општ следува со две боцкања. Со три на привстно Авицена е 870 ден во Тафталиџе

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    86
    Незнам мене само што виде матичнава дека лакуна ми се појавила, ми рече одма на трасфузиологот да му кажам да не треба да смени терапија и така бидна. Ама па јас сум со тешка прва бременост и еден спонтан. Баш и прочепкај низ темиве наназад, им давале терапија клексани или фраксапини плус витамин ц од 1000. Ама ако имало потреба, затоа реков треба следење, така ми кажаа мене. Јас и кај Јани бев и кога ме прашуваше за првата бременост ме праша и за лакуни, пред да ми даде терапија. На контрола исто дали се појавиле лакуни. Јас барем така се научив еден грам претпазловот е поубаво од 100 кила лекови. Се си препрашувам да не утнат нешто
    За тоа реков треба да се следи, немора да значи дека нешто е. Читни низ темиве наназад.

На fragaria, Cvetce_ и olly14 им се допаѓа ова.
  6. Tulip023

Tulip023 Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    19
    Мене на последниот преглед матичната ми кажа дека ми се појавиле лакуни, не ми објасни нешто многу, само ме прати да испитам д-димери. Баш вчера испитав, и ги пратив резултатите (околу 500 ми беа) и ми рече дека се е ок, дека нема потреба од терапија за сега.

На Трагедијаупмм и fragaria им се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    5.921
    Имам и јас повремено така тежина, па после ќе се поднамести ваљда па немам.. нормално е во 9 месец се спушта бебето и тежи повеќе.

На Трагедијаупмм и Aledarkali им се допаѓа ова.
  8. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    86
    Затоа реков да се провери и следи. И мене ми се океј ддимерите 876 се. Се гледа целокупната слика, од историја до моментална состојба. Мој совет беше да се препраша, да се консултира трасфузиолог. Немора да значи дека е нешто. Јас си патев од тоа "ништо не е" и "млада си", затоа пишав мене што ми кажаа сега.

На fragaria и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  9. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    1.216
    И јас сум 37+3 истите болки ги имам одвреме навреме, како менструални ама по некое време поминуваат издржливи се. Исто ми тежи веќе стомакот надолу и ако ја мрдне глава боли мислиш ќе излезе.

На Aledarkali му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    290
    Ептен ми е некако мачно, од толку што ми е долу стомакот на бутојте ми чепкат на нозеве како торба ми е, башка ми испука многу за еден ден плус и тоа ме боли овие три вечери неможам ни да спијам

11. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    290
    Да ако ја мрдне главата и мене ме боли спуштено е 3.5сантими завчера бев на преглед ама и дома секавам како се спушта и нон стоп во веце сум, од една страна имам страв од пораѓајот од друга страна одвај чекам,со првото го надносив вака болки немав или да секавам кога мрда да ме боли затоа ми е чудно

На LeNora му/ѝ се допаѓа ова.
  12. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    167
    Зависи од лакуните. Има лакуни со клиничко и лакуни без клиничко значење. Ако лакуните дозволуваат нормален проток на крв до бебето, не се премногу и не се како езерца, тогаш се смета дека се без клиничко значење. Ако се низ целата постелка, големи, како езерца и попречуваат протоци до бебето, тогаш се со клиничко значење. Генерално, и самото бебе има стагнација во развојот при ваков тип лакуни и затоа се проверува хемостаза. Секој гинеколог што ве води знае да процени дали се опасни или не. Мене исто др. Афродита ме води и никогаш ми немаше спомнато лакуни, имав појдено на дежурство со болки и дежурниот ми вика “имаш лакуни јас клексани би дал”. И истово и мене ми го објаснуваше дека секоја постелка има лакуни, само дали се опасни или не. Најубаво да си се водите по гинекологот што ви ја води бременоста, зошто секој си има некои различни принципи и работи по кои се води.

На Трагедијаупмм, Ani93, Tulip023 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    541
    Така си е, секоја ситница јас си ја земам во предвид затоа што и јас сум со два абортуси и со терапија за тромбофилија, плус и во годинки сум 36 и пол :)
    Ќе одам сега д димери ќе проверам и хемостаза и кај матичниот да ме види на подобро ехо, да ми се тргни од мисла.
    Шо си е сигурно сигурно си е.

На Трагедијаупмм, Ani93, Ariel.20 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.861
    Допаѓања:
    16.739
    Девојки д-димерите во втор триместар ми се покачени 1140, гледам дека е нормално во втор триместар да се покачени се толерираат до 1600, претходната недела правев скрининг се беше уредно. Ќе се консултирам секако со матичниот, ме интересира дали ви е дадена терапија при вака покачени д-димери, совети.
    Имам само благи отоци на нозете, понекогаш и рацете, зголемен умор, болки во нозете, грчеви, но тоа не е секојдневно, една недела е поизразено, па се повлекува.

15. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    854
    Мене ми беа 1229, ама аптт ми беше намалено малку под граница и почнав со клексан, на трансфузиолог бев во Систина. А и ивф докторот сметаше дека треба да вклучам по еден, инаку фала Богу се е друго ок на контрола сум следна недела. Пак ќе треба да правам ддмери и аптт ќе бидам 21 недела и ќе ги правам во Систина лаб.

На Guns N` Roses и fragaria им се допаѓа ова.
  16. Baby Girl123

Baby Girl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    812
    Дали примаш клексани или без клексани ти се оволку?

17. Marijanche33

Marijanche33 Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    94
    Јас имам покачени д-димери веќе во 9ти месец без никакви симптоми (во текот на бременоста си растеа, но секогаш беа во граници). Сега во 37ма недела ми се стигнати до 3200, времиња на долна граница и по консултации со матичен гинеколог, докторот кој ме води во Систина и трансфузиолог, не примам никаква терапија. Вчера уште еднаш го прашав докторот дали да ги испитам пак да ги следам, рече се е одлично на ехо, бебето супер си напредува, немаш никаква потреба да испитуваш. Така што, не викам дека не треба да се прима терапија при покачени димери, ама мислам дека треба да се земат во предвид повеќе фактори, а не само покачени димери како такви. Јас се изначитав многу за димери затоа што се исплашив малку кога ја видов бројката, особено што и тука имам читано и ми се чини дека сите земаат некаква терапија и со помали вредности од моите, ама ме смирија стручни лица и верувам дека се ке биде океј.
    Така што не се плаши, доктори ќе ти кажат доколку треба нешто да земаш, ако треба слушни неколку мислења за да си бидеш посигурна. Не знам времињата какви ти се, ама оваа бројка ти е во граница на нормала.

На Трагедијаупмм, Cvetce_ и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  18. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    812
    Девојки да ве прашам пошто овде сме по активни.
    Правев крвна слика
    Леукоцити 13 ( се друго во нормала$
    Леукоцоти во урина 8-10( се друго негативно а од вечерта ставав утерогестан па во мокрачата може да има и траги од него)
    Црп 1.31
    Скоро 31 недела.
    Читам во трет триместар леукоцитите се покачуваат. Чекам резултат од уринокултура. Наредна недела сум на преглед ама ме интерсира дали е ова нормално?

И што пиете за железо?
    Хемоглобин 110
    Железо (Fe) 9

19. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    109
    Јас за железо пијам фоливит феро, и витамин Ц од 1000мг

20. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    812
    Ова ти го има препишаано гинеколок или на своја рака?
    До сега се ми беше во ред со железото ама откако сум во трет триместар драстично почна да паѓа.
    Јас веќе пијам вит ц од 1000