Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    303
    Во границите ти се
    Сами по себе д-димери ваков резултат не е ништо страшно
    За клексан терапија колку што разбрав од сѐ што се изначитав и се консултирав
    Треба да се следи ехо, состојбата т.с. вредности на плодот, постелката обавезно, протоци
    И хемостаза исто е нормално во бременост да е изместена ама да не се многу под долна граница времињата
    И да заборавив да дополнам
    Претходна историја и генетски мутации на тромбофилија

На Cvetce_, Guns N` Roses и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  2. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    167
    И мене од 500 во прв триместар, крај на втор ми беа 1126, ама времињата беа добри, на долна граница, се консултирав и со трансфузиолог, нормално е да се изместуваат вредности во бременост, ми кажа тогаш за клексани генерално давале кога аптт ќе падне под 25 а од 27.9 е нормалната граница ама исто очекувано е да се скрати само не под 25.
    На скрининг сигурно ти имаат измерено протоци и маточни и во папчаник и во мозочето, штом не ти спомнале ништо и бебе си напредува, нема потреба од терапија.
    Кај нас е толку честа препораката за клексани, што ако не ти препорача некој да зимаш си се запрашуваш дали е сигурно се во ред, да не случајно пропуштил некој нешто да ми каже..

3. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    109
    Ми го препиша гиниколог. Претходно пред да останам бремена пиев Фероглобин во консултација со општ лекар. Имав значително подобрување од под граница сега ми е околу 24-25 железото.

На Baby Girl123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    253
    Jas pijam sideline...direkt kesicki...ne ki smetaa na zeludnik posto epten imam osetliv.....od doctor prepisani....do sega mi imaa efekt....utre ke pravam pak krvna slika kontrolna bas ke vidam...vikaaat deka zelezoto pagalo vo tret trimester uste poveke...jas pa i so virus pak
    ..bas ke vidam utre......

На Baby Girl123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    665
    и мене леукоцитите ми се покачени уште од почетокот, за железото првата доза ми беше со ферозомал кесички , а сега со тотхема па ќе видиме како ќе се покаже а иначе доста ги фалат некои феро фолик кои ги имало во Грција.

6. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    541
    Како проверувате резултати на мој термин, прееска бев кај матичен 14:30 часот сеуште ги немаа пратено, да не го замарам на телефон да си ги проверам сама.
    Инаку ме зирна на ехо ми рече дека нема простор за грижи, има минимални лакунчиња, се е во ред со бебе си напредува како што треба.
    Покриена сум со клексани ионака.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  7. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.552
    Допаѓања:
    23.468
    Што значи PVU сакрализирано, долго 2.5цм?
    OUE вложливо за врв од прст.
    Цервиксот е, ама сакрализирано што е?

8. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.586
    Допаѓања:
    17.368
    Дали броите удари вие што сте при крај?
    Јас ни со првата не броев, ни па сега. Битно ми е во текот на денот да го осетам. Ама денес на преглед, докторката ми рече 20 пати минимум треба да мрдне во 24 часа. Односно, да сум си го поделела денот на 2 дела, 08-20 и 20-08 и да мрдне барем 10 пати во 12 часа. Ако мрдне помалку од 8 пати и при лежење на лева страна, јадење благо да одам на дежурен :^)
    Ме замисли некако, зашто цел ден натака-мавака не ни приметувам кога мрда не па колку пати.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.251
    Допаѓања:
    181.365
    Грлото на матката е цврсто и затворено. :)

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nate_93

nate_93 Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2024
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    189
    Вчера прв пат ми мереа грло на матка. Моментално ми е 3.7 cm. Ама ми рече докторката и да не се напрегам премногу периодов. Као во граници на нормала е, ама не е лошо да се внимава....

11. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    5.922
    Јас со првото не броев, некако цела таа бременост бев многу порелаксирана, сега повеќе ме фаќа паника. Баш ова го мислев пред некој ден и сакав истото да го прашам. Мене никој ништо ми нема кажано како да бројам, а на сите извештаи ми стои тоа. Не ми е јасно како ќе броиш дури спиеш во втората половина од денот?
    И плус не ли е пологично да следиш интервали, на пример на секои два саати да го осетиш или што знам јас?

На Ani93, Anaroz1 и pamelche им се допаѓа ова.
  12. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    541
    Колку се губат некогаш докторите то чудо едно, само да ти врежат нешто во глава.
    Прво, како ќе броиш, сигурно нема да застанеш и цел ден да броиш удари, некогаш нема да го сетиш кога ќе те удри, можи во движење ќе си.

Доволно е во текот на денот да го осетиш и мирна да ти е главата.
    Ако не го сеќаваш тогаш е веќе друго и треба консултација со лекар.

На Трагедијаупмм, Ani93, Anaroz1 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.586
    Допаѓања:
    17.368
    Па и јас тоа се чудам, како ќе бројам ноќе кога спијам, или во движење што најчесто сум или одам или стојам, посебно сега.
    Амоа на дежурен ако отидам, па ќе ме крстат мислиш :|
    Бев во понеделникот на дежурен зашто цел викенд имав препонска болка, што мене не ми беше нормална и беше стварно остра. Сакав преглед, да не сум почнала да се отварам и цтг. Сестрата уште што не ми изнакажа само да ме откачи, а не па да одам и да и кажам само 6 пати го осетив бебето има на клоци да ме изнесе од ГАК:D

На Трагедијаупмм и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  14. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    2.933
    Жени како се справувате со мачнините и повраќањата? 8ма недела сум. Цело време сум гладна. Ми се повраќа, тешко ми е ама и ми се јаде. Нит сум да јадам нит па гладна да седам. И ќе рече некој уживај во бременоста, абе важи едно уживање |(

На КаринаТ и Eho им се допаѓа ова.
  15. Eho

Eho Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    163
    Иста сум. Ми се гади цело време, и истовремено ми кркори стомакот цело време. Што и да ми текне да јадам, ми се гади (некогаш и си повраќам...). Некако ко со сила поткаснувам по малку. Најмногу леб со јогурт, ѓеврек, гризини. Ич не е здраво, знам :sweat:
    Решение не знам дали има :D
    Ама ајде, само нека биде сè во ред, ќе издржиме. :hug: Викаат најчесто до кај 12та недела било вака (waiting)

На Трагедијаупмм и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  16. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    2.933
    Исто, јадам колку да не бидам гладна по едно парче леб. А ми се јаде се ама само што ќе помислам одма нагон за повраќање ми доаѓа.
    Со првата бременост ми беше тешко ама не знам дали беше волку. Тогаш ми помина тек во 14та недела.
    Се надевам сега порано ќе помине ама како и да е ќе издржиме

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lea321

Lea321 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2025
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    12
    Девојки, колку ви беше грлото на матката во 26та недела? Мене ми е 3.5 цм и ми даде докторот дабростон. Дали е во ред да биде 3.5?

18. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    541
    И јас за секакви глупости имам одено на дежурен, прошлиот пат докторот го изнасмеав, ми го продолжи денот ми вика :)

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    409
    Мене во 25та прошла недела ми беше 37, ставам циклогест од почеток. Докторката рече дека е во ред.

На Lea321 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    1.059
    Мене ми беше толку околу 21ва недела и ништо не ми рече, ни ми даде нешто, ни пак ми рече да одмарам

На Anaroz1 и Lea321 им се допаѓа ова.