Вистина воскресе! За многу години празникот! Јас сум 38ма од задутре Скоро се ми е спремно, некои ситници ми фалат ама се може и без нив. Оваа недела се чекаше и сега може да си излегува кога ќе е спремна Како се држиш?
Јас од утре 38ма. Терминов да не кажам исто За спремање мене скоро се ми е купено уште да ја средам собата, а има и уште нешто што фали ама тоа може и отпосле, што викаш. Во моментов најголем проблем ми е спиењето, односно неспиењето. Значи на секој саат се будам, час испотена, час ми студи, па тоа мочање 3,4 пати во текот на ноќта, и другиот ден кога ќе станам ко зомби. А нели дома си има работа плус уште едно дете. Како и да е ептен ситно броиме, јас задутре сум на цтг па ќе видиме.
Ептен сме биле блиску! Јас среќа по еднаш станувам за во вц, ама ме будат киселини, па тоа вртење лево-десно, па земам Рупурут и продолжувам со спиење некако… И јас сум задутре на цтг и преглед, а можеби и серклажот ќе ми го вадат, па некако си очекувам и се надевам дека за брзо ќе биде Ајде со убаво и лесно да си поминеме и живи и здрави бебиња да си родиме, па ќе се издржи уште малку.
Znam site ste isplaseni koga ke slusnete lakuni, istata bev i jas. Isplasena neznaev kaj terav. Eden lakun ne pretstavuva problem barem taka velat doktorite. Kako jas sto imav lakuni na postelkata mislam nikoj do sega nemal.Da vi pokazam sliki ke se onesvestite. Mene mi se pojavija nekade 5-6 mesec ne pamtam. Ama bukvalno preku nokj. Se cudese doktorkata kako mi izdrza postelkata. Toa e krv zasirena barem mene taka mi kaza jani. Mene jani na tie lakuni ne mi dade kleksan mi dade aspirin. Od loso poloso. I doktorkata so me poragjase mi rrce pod hitno kleksan. Primav po 1 dnevno i tolku. Mene me cudi na edna lakuna ti dale dva farxiparine? Ili mozebi imas i drugo nesto? Trombofilija neznam. Lakunite vo austija trrba da se pokavat pri krajot na bremenosta. Tie ja pretstavuvaat zrelosta na postelkata. Deka se blizi vreme za poragjaj narodski kazano. Mene edvaj mi ja izvadile postelkata, i uste imam mali parcenca. Eve veke 3 mesec,nemam ciklus a samo taka ke padnat. Smireno samo,ne citaj ne guglaj slusaj doktorot sto ke ti kaze. I odlucete si se nekoj da ve vodi i eden terajte. Kako vikaat 2 majki dete kilavo. So lesno
Значи вака, јас следам еден гинеколог и еден трансфузиолог. Досега не утнале, се си е океј. Дека сум испаничена не сум, дека читам се и сешто, ама баш не е така. Ама мое е да кажам дека не е секогаш абе ништо не е, да си спијат сите на тоа уво. Неколку пати напоменав да се следи, немора да значи дека е нешто. Ама одма да се отфли дека не е ништо не е баш така. Една членка погоре напиша дека има различен тип на лакуни. Јас сум со тешка прва бременост. Имав три поголеми лакуни и повеќе мали, имав висок притисок што шеташе цел ден и до 180 со 150, на почетокот имав и крварење од одлепена постелка. Никој не ми даде ни аспирин ни клексан. Од денешен аспект се чудам. Фала на Бога си родив живо здраво бебенце, само тоа ми беше позитивно. После некое време, прашував за симптоми што ги имав после спинална анестезија. Испадна врска нема со анестезија, туку било транзиторен тромб во плуќа. Фала на Бога што на нозе бев и немав последици, примав клексан по еден на ден после царски што даваат и што одма буквално се исфорсирав да се движам уште истата вечер после царскиот кога ме станаа, дека ниедна сестра не доаѓаше да ме види кога викав, на гак се породив. Тој тромб сам се разложил плус помош од клексан. Пак ќе кажам фала и слава на Бога. Затоа оваа бременост досега немам ништо, со редовни контроли, со слушање за терапија, сто пати препрашување и претпазливост. Се појави лакуна и почна да расте од 1 цм за две недели стана 2см,дали што ме фати грипот дека качувал ддмери и тромбоцити. Да не расте терапија две недели 2 фраксапитини плус 1000мг вит. Ц. Тоа беше одлуката на трансфузиологот и мојот гинеколог се сложи. Ќе видам за една недела што ќе биде. Пак ќе кажам треба следење и консултација со гинеколог и трасфузиолог. Не само гугле кажал не е страшно или пак обратно да се припотресеш. Пак ќе кажам кај мене рекоа треба промена на терапија. Затоа пишав да следат членките не само не е страшно, како им кажале така, ама следен преглед да препрашаат пак. Да консултираат и трансфузиолог. Кај некој не е страшно, верувам кај повеќето. Ама претпазливост треба да има секој. Христос Воскресе! За многу години да ни е празникот
Јас бев и на контрола за лакунитр матичниот ме прегледа ми рече многу се минимални, не е страшно клексани примаш, бебето напредува, плодова вода доволно, протоци супер. Направив и хемостаза и д димери за секој случај ионака за две недели требаше да правам, резултатите се супер, д димери не се мрднати од 560 АПТ минимално скратено шо е и нормално. За две недели пак ќе одам на контрола.