31 недела, грло 3.4цм затворено докторката ми кажа супер ти е грлото се што е над 2.5 за таа недела е супер. Мој совет побарај си 2 мислење
Mene na 24 nedeli mi izmerija 2.8 i mi rekoja super si e se. Kaj tebe 30 nedela, bi trebalo da pochne da se krati, se sprema teloto za poragjaj
Јас имам и веќе ми трае 5 недели, два пати бев на заболекар да ми го исчистат, ми дадоа течност за гаргара Стоматадин и една маст за да го масирам непцето но џабе не поминува вчера почна пак повеќе да ме боли, најверојатно пак морам да одам да го чистат. Кај мене е проблемот што забот е расипан и треба да се прави, во него влегува храна и затоа се воспалува непцето. Можеш и со чај од жалфија да праврш гаргара и да користеш конец за чистење, убаво да се исчисти храната што заостанува меѓу забите.
Можеш да го поправиш забот. Во бременост најнормално се поправаат заби, нема никаков проблем. Со расипан заб трудна поголем проблем ќе си направиш.
Јас во втор триместар поправав заб, умртвував нерв и го вадев нервот. Не е проблем да правиш заби во бременост, не треба да трпиш болка со месеци, тоа не е добро ни за тебе, ни за бебето.
Јас сум 12 недела, сега да го поправам треба без анестезија а мене ми е страв да го правам без мислам дека ќе си направам голем стрес и на мене и на бебето. Стоматалог ми кажа за да го плимбира со анестезија треба да имам полни 4 месеци и незнам решув да почекам а од друга страна искрено незнам како ќе го плибира кога сеуште непцето е воспалено, до душа не е до толку колку што беше, но сепак е.
Јас исто имам 8ца за вадење не се поправа никако отворен е постојано собира храна го чистиме секоја недела. Гинекологот ми рече после 14 недела може да се вади со анестезија. Дали и тогаш е опасно ве молам пишете искуства.
Мене ми рекоа може со безадреналинска анестезија а веќе си 12 нед. Прашај друг стоматолог не се нафаќаат сите да работат на бремени без разлика која недела си. А непцето чим е воспалено ќе треба лек да стави...мене ми остана еден заб одамна со лек. Не најдов стоматолог што ќе се нафати да го отвори и пломбира, а од гинеколог добив дозвола за поправање заби ...Ако имате предлог стоматолог во Скопје што раб на бремени пишете.
Dr. Zikica pobarajte ja dr. Lana. Mozesh i da i objasnish se po telefon, javi im se ako se vo gizva ke ti se prejavat oni
Довојки 27ма недела сум и имам жолт исцедок, немам чешање и пецкање. Дали е нормално и какво е вашето искуство ?
@Em4e711 како си? Мене вчера ме вратија за во сабота да одам пак Иако вчера цтг беше најдобро до сега, ама од 36та од еден прст немам мрднато Инаку до кога може да ме чекаат за природно? Зашто докторот ми е дежурен во сабота, ако не се отварам да не ми рече царски да одеме, сакам природно, па да не избрзаме безпотребно. Во сабота ќе бидам 40+3
Природно ми е, ама тогаш од сабајлето почнав да се отварам по малку и ме враќаа на 2 саати и до вечерта се породив. Сега од 36та наодот не мрда, само 1см Ме интересира дали може пример уште една недела да ме чекаат, не сакам ако не се отварам одма царски да идам
Јас поправав уште во 8 или 9 недела два заба кои се расипале. Никогаш не ставам анестезија за поправање, бидејќи не ме боли нешто посебно, а вака ќе ми биде утрнато после и ќе ме нервира. Ако толку се плашиш, нека ти стави локален лидокаин, тоа воопшто не е опасно, ми нудеше и мене. Вака ќе ти се упропасти забот скроз и ќе те боли се.
а провокации не ти спомнаа? јас бев 3 цм отворена цело време на крај со провокации природно се породив