Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    748
    И јас сум со болки во кичма и колкови од така нешто 20 и некоја недела. Дури пиев и носпа ама не ми помогна воопшто. И одев на труднички масажи, не ми помогнаа ни тие, иако генерално ме опуштија и беа добри, за болките немаше ефект кај мене.
    Ако не пиеш магнезиум, да пиеш, советувај се со твојот гинеколог околу дозата. Мислам вака по дифолт даваат 400мг, но може да се зголеми на 600 или 800 по потреба. Исто така мачкам магнезиум гел и блокмакс гел во тој дел, па малку од малку пушта. Мислам дека нема некое решение за болките ама може да се пробаат некои работи за да се поподносливи.
    Мене неколку пати ми се случи буквално да се укочам кај десниот колк и не можам да се помрднам ни сантим.
    Во однос на вежби, ако ти е уредна бременоста, на јутуб има колку ти душа сака, мозеби некој пилатес или јога за трудници би било најсоодветно за да се тегне малку тој дел а секако ќе ги правиш колку што можеш. Во последно не сум вежбала, 34+5 сум, ама тие недели околу 25та ми помагаа некогаш и вежби.

На fragaria и Dijana DM им се допаѓа ова.
  2. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    648
    Правев јога до 17-18 недела и многу убаво делуваше. Но, заради болките во долен дел од стомакот прекинав, некако страв ми беше.
    Пешачењето сега најмногу ми помага, иако осеќам дека се потешко ја пешачам рутата, се заморувам. Од некни ми е поделена во две прошетки, па така успевам да направам минимум 7к чекори, максимум 11-12к чекори, зависи од ден.
    Веќе кога ќе се вратам дома осеќам олеснување, ама не трае многу.

После пак ми е тешко. Ја терам 28 недела, стомакот ми е е ептен ко топче, тешко се вртам навечер, тешко ми е да станам, кај е деветти месец :D:D:D

Особено од стоење подолго време, вчера на пр., кујна, ручек, спружање алишта, ме фати два три саати, не ме болеше, ме жежеше мислам. Морав да легнам на грб да се подсмирам, во тој случај лежење на колк уште толку ме измачува.

Лала перницата, џабе ја купив, мене ич не ми се погоди, две ноќи ја пробав, станав со ненормални болки во кичма, врат, колк. Толку, си стои во другата соба за украс.

Последна измена: 8 мај 2025 во 08:47
    На fragaria и Dijana DM им се допаѓа ова.
  3. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.111
    Допаѓања:
    1.771
    Mg 2x200 pijam. Neznam so care ke se bara. Povampirena sum :D:D od sabajle uste od 5 sum.stanata. em mi se spie em me boli....
    Znam deka e se ova normalno za sostojbata ama ke bese ubavo da ne boli tolku :$:D

4. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    405
    Освен ова што ти пишале и другите членки би додала само да пробаш кога спиеш на страна перниче помеѓу колената да си ставаш. Друго ти пишаа магнезиум директ да си прашаш доктор и вежби ако смееш
    Сите сме со истите маки горе долу
    Ајде ќе издржиме само да биде сѐ ок:l:

На Dijana DM и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  5. 0512j

0512j Активен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    61
    Хело мајки, да се надоврзам и јас на болките
    Веќе сум 35 недела, прва бременост
    Дали е нормално повеќе да осеќам болки во стомак, грб, кичма да не можам да спијам? И со трудничка перница спијам и меѓу нозе редам и друга ама позиција тешко да најдам Се уплашив искрено малце реков да не се други болки и се молам да издржам до 36 недела па после нека се роди кога било … пијам и мг и се џабе..
    Дали е нормално?

На pikachu2 и 22m им се допаѓа ова.
  6. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    293
    Pa valda e normalno....I jas vlegov 35..isto prva bremenost.....veke ne spijam navecer se me boli isto...plus so stomakot da imam bolki kako neisprazneti crevasto I stolicata me zeza ovue denovi pak...nemam apetit....navecer setam ....nemam son duri I pocnaa da mi setaaa mislite na gluposti verojatno od nenaspanost.....sabajle stanuvam so oteceji race noze.....plus I vremevo kolku e promenlivo......jas nekako odvaj cekam da pomine nedelava...posne nekkao vo 36....ke se osekam poveke safe.....jas 2 × 400 pijam magnezium samo od vcer anamqliv na edno zaradi stonakot da vidam...i plus toro relax...pa pak cabe....nekako.....neka spodeli nekoj dali ima slicno iskustvo......

7. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    621
    За болки во колк не помага ни магнезиум од 1000, џабе.
    Јас како идат неделите, колкот ме гиба некој нерв при движење абе до коска ме боли.

8. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    49
    Мене ми помагаа пренаталните тренинзи на Драгана Фит Лајф, посебно истегнувањата. До кај 8ми месец ги вежбав, после ми најдоа некои лакуни на постелката и ми препорачаа да намалам со активност и престанав, ама не ми се вратија болките во колкови, еве 37ма сум веќе :)

На Dijana DM, pikachu2 и Puffy2019 им се допаѓа ова.
  9. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    109
    Здраво, дали ако трудницата е 40 години автоматски може да покажува ризик на нипт тестот или само врз основа на резултатите од крвта.
    Ме интересира дали годините ги земаат како некој параметар во пресметката?

10. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    435
    Ако смееш да вежбаш почни јога, пилатес за трудници. Меѓу нозе перницата обавезно. Јас не смеам па земав пилатес топка и истегам карлица и кичма така и ми поминува. Мене колковите многу кратко ме болеа, дали кога почна да се шири карлицата, немав ни големо меше уште тогаш, може 20-21ва некаде да сум била, баш помислив многу рано што ќе биде до крај. Сега само кичма од тежината веќе.

Последна измена: 8 мај 2025 во 13:09
    На cocopuff и Dijana DM им се допаѓа ова.
  11. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    435
    Не. Резултатот си е исклучиво од днк на бебето. Годините ги земаат како ризик фактор за потенцијален проблем и затоа препорачуваат после 35 секоја трудница да прави, бидејќи квалитетот на јк веќе почнува да опаѓа.

На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    748
    Знам, најверојатно е ишијасот. Мислиш коските ти се распаѓаат. Пробај со магнезиум гел и малку масажа дури и сама можеш да си направиш и онакви кружни движења со колкови по малку. Нема некој лек тоа е, ама можам да кажам дека после пораѓај магично исчезнуваат скоро сите маки.
    Јас првата бременост умрев од киселини, и оваа исто до душа, абе само што се породив одма поарно :D

На Cvetce_, Puffy2019 и DreamOn им се допаѓа ова.
  13. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    405
    Како што се зголемува возраста на жената, така и ризиците за бебе со хромозомски аномалии се зголемуваат. Но доколку на испитувањата и НИПТ тестовите не покаже никаква аномалија тогаш нема потреба од грижи.
    Тестовите се 99% точни. Доколку има нешто на тестот, се прави дополнително амниоцитеза.

14. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    262
    Дај боже се да е ОК.. Амниоцитеза јас лично не би правела од причина што е инвазивен метод и си носи ризици.. Пиши што че направиш

На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Peperutce6

Peperutce6 Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    21
    Женски има ли некоја што се поти прекумерно? Јас се потам цело време , и непријатен е мирисот и сменет дезадоранс и се

16. NewMember23

NewMember23 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2021
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    361
    Ставај стик било каков. Рексона, нивеа. Не дезодоранс. Од стик нема шанси да мирисаш

17. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    523
    Devojki samo da vi kazeme deka nie sme konecno doma poslem 68 dena pominati na OINT

На sexymia, Sladjask, juice_ и 40 други им се допаѓа ова.
  18. Danny M

Danny M Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    229
    Devojki mene dr mi dade edni reflustat posle obrok se smukaat od 1 do 2 kjesicki. Pomagaat mn

На Dijana DM и Baby warrior им се допаѓа ова.
  19. Alen1990

Alen1990 Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    28
    Варикочела лево за операција дали имате информација за цена приватно колку чини или пак државно и ако е сржавно дали се чека многу на ред?
    Благодарам

20. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    466
    Супер вести Веци, баш ми е драго:inlove: сега дома е веќе друго, гушкајте се :l::l::l:

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.