Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    397
    Тоа што си го прочитала е најверојатно за терапии со зрачење за онколошки пациенти, кајшто се избегнува поблизок контакт. За обична ртг снимка ако недај боже трудница падне ќе мора да ја снимаат и најчесто нема никакви последици кон плодот, само не се препорачува рутински преглед/контрола за да се избегне зрачењето. Ако така лесно влијаеше нешто кон нас или плодот, не треба ниту една жена на медицински персонал да роди :D Не читај, по интернет сѐ и сешто има, подобро прашај си гинеколог ако толку нешто те мачи отколку да гуглаш.

На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    4.365
    На кој шалтер се земаат резултати од Кумбс тест во државна на трансфузиологија? Таму на истиот кај што идеме со упат за боцкање или?

3. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    619
    Скрос последната врата после крводарителите. Последна е во тој ред.

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    754
    Јас лани кога бев на преглед матичниот мој ми кажуваше за случај кај што бремена жена се снимала на градите и докторот беше гневен како можела таква глупост да направи во бременост и како најверојатно плодот ќе имал проблем и ќе морале да ја следат.
    Јас колку шо знам трудници не смеат ртг снимки да прават, ехо доплери само кои се ултразвучни, ртг е зрачење и никако не смее трудница да биди изложена на таков ризик

На babymaybe123 и wonder woman5 им се допаѓа ова.
  5. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    397
    Не се препорачува, точно, од предустрожност.
    Но, во случаеви кадешто имало трудници во сообраќајки, каде е приоритет прво мајката па потоа детето, ако има нужда од ртг им е правено и статистички голем дел од тие бремености биле уредни со здрав плод, каде дозата радијација која ја има ртг не влијаела фатално на плодот.
    А дека не смееш контрола рутинска да правиш, не смееш, зошто доколку не е животозагрижувачка состојба нема потреба да се изложуваш на таа доза радијација, која (можеби) ќе има некаков ефект на плодот.
    Муабетот ми беше, на интернет ако читаме има сѐ и сешто и само се труеме со непотребни информации. Ако влијаеше изложување на радијација на втора рака, ниту еден радиолог или ртг техничар немаше да има деца. Па и 80% од медицински персонал се секојдневно изложени на одреден степен радијација и сепак имаат здрави и прави семејства.
    Инаку магнет е исто така метода која е безбедна во бременост и најчесто доколку има потреба прво се праќа на магнет, но, бидејќи магнетот е дијагностика пред сѐ за меки ткива, доколку е неопходно, во х случаеви им се прави и друг тип на дијагностички преглед.

На Трагедијаупмм, wonder woman5 и fragaria им се допаѓа ова.
  6. Bulka12

Bulka12 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2017
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    338
    Pa vo avion bi imalo poveke zrachenje od kolku za edna snimka. Pa mnogu bremeni zeni patuvaat i e dozvoleno do okolu 35ta nedela da se patuva. Doktorot mozebi ispanichil malku poveke ;)

7. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    3.749
    Исто ми беше, од киселини не можев да функционирам, желудникот цело време како преполнет со храна. Да бидам искрена дури втор ден после пораѓај јадев нормално. Веднаш поминува се, штом ќе се породиш:)

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    754
    Нема повеќе зрачење во авион, пилотите и персоналот се изложени на зрачење затоа што летаат секој ден.
    Истото е и со персоналот во медицината, сигурно нема да оди на работа бремена докторка која работи со рентген до 8 месец.

На wonder woman5 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Danny M

Danny M Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    238
    Девојки саботата што помина добив кафеав исцедок како конци, појдов на преглед со бебе се е ок, ми рекоа строго мирување, во вторникот пак ми се повтори, отидов кај матичните д-р ми рече сум имала хематом дека тој се чистел, ми ударија пролутекс, и да мирувам пак ми рече, со бебе се е ок дури од саботата до вторникот пораснато беше за пола см. 10+6 сум, но пак ми се повторува еве и денес цел ден на тоалет кафеави конци. Ставам циклогест 2х1, боцкам клексани, и витамините фембион1 ги пијам. Незнам дали има место за паника, фаќа викенд, дали да појдам пак да ме видат, ваши искуства...

10. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.215
    Допаѓања:
    1.921
    Прашај ја дали да боцкаш пролутекс некој период и да пиеш витамин Ц липозомален. Терапија која јас ја имав беше 3х1 утрогестан, 1 пролутекс, клексани секако и Витамин Ц липозомален. Мирувај не се напрегај ни физички и потруди се и психички. Претпоставувам со вагинална сонда те гледа др. Не е убаво и многу да се брцка внатре . Сигурно др му ја видела позицијата на хематомот па затоа и нема паника.

На Danny M и fragaria им се допаѓа ова.
  11. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    547
    Многу честа појава е не се плаши
    И јас имав ми помина во 12 Нед
    Ама мора да мируваш, кревање тешко никако, односи не, плус прашај си за терапија
    Скоро сите примаат
    Кај мене беше вагинално утрогестан 2х1 и плус Дабростон апчиња 2х1
    Ц витамин липосомал 1000 х1
    Магнезиум и суплементи си пиев веќе
    Некои примаат инекции
    Ќе помине
    Само следи си ситуација
    Се додека е кафено и немаш болка не би требало да има некој поголем проблем

На jagoda777 и Danny M им се допаѓа ова.
  12. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.215
    Допаѓања:
    1.921
    Девојки, дали ви се случува да сонувате нешто... незнам што точно сонував ама и сабајле и поручек се разбудив од спиење со тахикардија. Не траеше долго ама срце ќе ми излезеше.
    И денес не го осеќам многу активно бебето. Може од тахикардијата нешто на него да му бидне? Иначе немам тахикардии ни проблем со притисок во секојдневие
    Иначе сум 26+5

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    821
    Dani jas vo 12ta nedela imav ogromen hematom, bev hospitalizirana 3 dena i krvarenje imav 6 ili 8 nedeli ne mozam da se setam tocno. Hematomot beshe 6 cm skoro. Vo 22ra konecno se reapsorbirashe. Mozes i vo mislenjata nazad da najdesh shto terapija primav. Samo odmaraj toa e najbitno i isto zemaj d3 kapki. Sega sum 26ta od utre :)

На Danny M му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Danny M

Danny M Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    238
    Д3 и магнезиум никако неможам да ги поднесам, со мачнини тешки сум , уста неможам да отворам ни да зборувам и од нив уште повеќе ми е мака... Ќе се јавам да прашам за пролутексот да видам да ги боцкам ако не...

15. Danny M

Danny M Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    238
    Затоа и мене не ми се оди
    На секое одење е вагиналната сонда...

На Dijana DM и jagoda777 им се допаѓа ова.
  16. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    547
    Мене ми се случи на два три пати кога имав стресна ситуација со глупости и прегледи така да се разбудам со тахикардија во 4 навечер т.с. 5 сабајле
    И сум излегувала на тераса да дишам неколку пати длабоко да се смирам и б вит ако имаш
    А не ми се верува да е поврзано со мрдање на бебето оти сите велат дека е променливо, битно да мрдне

На jagoda777 и Dijana DM им се допаѓа ова.
  17. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    142
    Зошто несмее вагинална сонда, вајда знаат што прават?

На Danny M му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Danny M

Danny M Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    238
    Многу често и не е добро

На Dijana DM и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  19. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    821
    Jas vo ovie 26 nedeli nad 20 pati me imaat pregledano so vaginalna zoshto sum visokorizicna i sekoja nedela sum na pregled a nekogas i 2 pati nedelno. Nekoi raboti samo so vaginalna se gledaat nema drug izbor

На Ladyme и wonder woman5 им се допаѓа ова.
  20. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    936
    Не можам да најдам кој прашуваше за Фрош средството за флеки, ама го најдов во ДМ во Џевахир мол.

На Autumn05 и DreamOn им се допаѓа ова.