Devojki, denes 26+1. Poslednive nekolku dena kako mnogu nisko da gi osekjam udarite, da ne recam blizu vaginata ili anusot a i pocesto mi se zacvrstuva stomakot. Nemam bolki, samo nekoja nelagodnost i kako tegnenje. Dali e normalno ili da ja baram doktorkata utre ? Ic ne se sekjavam so maliot kako beshe, a isplashena sun radi minatata bremenost i ne mozam da rasuduvam svesno nekako.
И мене ми е тврд стомакот, јас сум 21ва недела мислев дека е нормално? Не ме боли ништо туку на допир ми е тврд. Прва бременост ми е па немам појма, да не не треба да е вака сега ме замисли
Тогаш не го прави тоа, ништо страшно јас за себе одлучив дека ми треба и го направив, и не гледам проблем, секој си одлучува сам за себе си истражив и проверив во меѓувреме секако, не дека е нешто без кое не се може, таман работа, ама ми помага да се чувствувам убаво за себе
Да си се фарбаш, ич да не се замараш. Јас се фарбав цело време, до 8 месец. И нокти правев. Имав многу обврски и немаше шанси да се појавувам како поплава да ме исфрлила. Сега не се фарбам, си зедов одмор а и главата нешто почна да ме чеша од шампони и фарби. Секој си одлучува за себе и ич да не слушаш солење памет.
Јас до 29-30та ги осеќав ниско ударите, плус и беше карлично до тогаш поставено. Стврднувања исто имав од тој период некаде, денови кога имав поизразени пиев но спа со магнезиум.
Девојки Од кога почнуваат отоците? Денес прв пат се приметив отечена во нозете. Изгледа повеќе движење ќе ми треба. Ама нели е рано ? Од утре 27 недела почнувам...... некако после 32 мислев дека почнуват отоците
Кај мене од 33 почнаа стапалата, посебно кога носам патики или пешачам подолго а надвор е топло. Сега сум 37+3 и постојано ми се отечени… мери си и притисок, знае да се јават отоци кога е повисок мада кај мене и на повисок и понизок се отечени постојано
Стврднувањата се лажни контракции се викаат Braxton hicks и се нормални во тие недели до крај на бременост.
Јас уште од 6ти месец имав отоци. Пиј повеќе вода и кога лежиш испружи ги нозете или крени ги не ги виткај.
И јас сум со нокти постојано, претходно акрил, од крај на осми месец гел лак на кратки нокти и не планирам да престанам најискрено, тој еден саат во месецот за себе сигурна сум дека ќе ми значи уште повеќе кога ќе дојде бебето
Sega za sega mi e nizok... I toa e dobro. Mada izgleda treba veke pocesto pritosok merenje I poveke vnimanie okolu ova so otocite. Ko kebabcinja mi se prstite. Sega na net procotav pa primev odma po doma 3 minuti pesacev, na gluzgovite kruzni dvizenja po 10 pati od od dvete strani I blagi vezbi I na racete. Pa prilegnav so podkrenati noze. Valjda ke e podobro.
Да ти кажам кај мене ништо не функционира да се намалат, и веќе ги игнорирам си викам тоа е, ќе спаднат кога ќе се породам, hopefully за некој ден
Девојки искуство со дилатација на црева кај бебе. Прв пат ми го кажуваат ова 32 недела сум, докторката изреагира дека не е страшно многу но дека треба да се следи. Бебе напредува со тоа што стомачето си е назад но пак во граница на нормала. Генетски тест немам правено претпоставувам има нешто врска бидејки ме праша..
5та недела 4ти ден пред неколку дена имав болки во стомак знам нормално е ама се смириа и сега пак почнаа. Де ги има, де не, во петок сум на контрола. . Дали е нормално ако прекинале после пак да почнат? Малце ми е страв.
Ќе ја тагнам @Soncogledka Мислам дека кај нејзиното бебенце забележаа дилатација на тенко црево, но во порана недела. Можеш да се консултираш со неа. Во однос на генетски тест, дилатација поврзуваат со нешто, ама најдобро да ти каже доктор дали е така во твојот случај или не е. За најсигурно се препорачува амниоцентеза, затоа што и генетските пренатални не се 100% точни.
Лаички кажано, наместо да си се преработи плодовата вода во цревата прави застој најчесто во жолчниот канал и цревата “отекуваат”. Во глобала, освен ако не е поврзано со некоја хромозомска абнормалност не е нешто опасно и животозагрозувачко, но, захтева краток зафат веднаш по породувањето од детски хирург. Можеш да изгуглаш, Чадиковски има зборувано баш на оваа тема, сум го читала или слушала некаде но не се сеќавам точно да можам да ти препратам.