Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.218
    Да, можеш слободно да јадеш :)

На Nuny, jagoda777, Anaroz1 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Peperutce6

Peperutce6 Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    90
    Супер :inlove:]:) Фала ти многу

На Nuny и jelo им се допаѓа ова.
  3. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    293
    Не ја гледам причината да се контраме толку... Искрено и воопшто не треба да се контраш со сите членки... Значи си имаш доктор гинеколог што ти води бременоста и оди кажи му хо следново: јас сакам да пијам 5шољи кафе (турско или машинско небитно), да јадам пола кило урми, пола кило грозје, и два три ананаси (тегла или свеж)... И прашај го за што тоа ни го тврдиш овде нас па слободно пиши ни како фидбек си добила.. Ако ти препорача да си бараш друг доктор обрати се кај нас на форумов ќе најдиме некој доктор кој ќе ги потврди твоите тврдења... Инаку и јас знам дека во бременоста е дозволено да се конзумира се во граници на нормалата а кафе до 200мг повеќе не... Инаку за твоја информација јас кафето го пијам по меркс и по желба не дека де преправам ама си се држам на желба а не на зависност... Јас бев таа која се крстеше дека кафе не оди без цигара еве ме кафето го сведив на желба а цигарите еве втор месец ги откажав... Не дека сакам да му пркосам на науката туку мене да ми биде мирна душата медицина сум учела студии сум читала и не си во право и немаш право да му пркосиш на докторите и на науката... А ти терај и по твое

4. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    675
    Ми смета мирисот и мене. Моите се во друг град, а патувањето веќе ми претставува голема тежина. Повеќе пати бев на пат периодов и отсега си реков ептен ако нешто неопходно или се работи за здравје.

Чистењето после тоа е друг проблем ама полесен, ќе се викне жена за помош и ќе се среди.
    Како и да изгледа најпаметно ќе биде да се одложи
    Ептен сакавме да се освежи, ама ниту сме пушачи ниту грееме на дрва не е ни зачадено ништо.
    Фала на одговорите. :l:

На Ladyme, Nuny, Dijana DM и 2 други им се допаѓа ова.
  5. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    441
    Ве молам ако може да споделите искуства некој ако има
    Дали е за загриженост 2 степен на зрелост на постелката во 24 нед? Докторот не ми напомена ништо, само дека има лакуни и дека е ок што примам клексан еден на ден и толку, во извештајот си прочитав. Дали може нешто да превземам друго? Читав на нет дека после 30 Нед најрано треба да е 2 степен.:(
    Некоја истерала до крај со зрелост на постелката?
    Сега малку ме замисли ова... Од преглед на преглед сѐ нешто ме замислува :sweat: се трудам да сум смирена и сѐ тоа ама не можам да не се прашувам. сега читам од која недела може да преживеат бебињата ако се родат порано, и се молам да влезам барем во 28ма

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  6. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    776
    Јас не се контрам, си цитирала погрешен пост.

7. Peperutce6

Peperutce6 Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    90
    Кај мене на вториот скриниг ми пишале во извештајот дека ми е втор степен на зрелост постелката . Докторот ништо не ми кажа за тоа , одев и на други прегледи на други места и никој не ми спомна ништо . Јас кога прочитав исто како тебе се испаничив ама никој не рече ништо . За лакуните не знам. Бебето инаку си напредува нормално до сега нема проблем . 25 нед сум

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    441
    Благодарам за одговорот
    Да мерките на ехо и мене ми кажаа дека се ок за бебето засега фала богу
    Ама сите други работи што излегуваат пропратно многу стрес ми прават на моменти
    И мене ни еден доктор не ми спомнал само така пишува, можеби не е толку страшно :wasntme:

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    293
    Знам видов за членката што се контраше прокоментирав не за вас извинете сум згрешила... Наместо погоре се надоврзав на ваш разговор

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Peperutce6

Peperutce6 Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    90
    Иста сум и јас само размислувам , се секирам . Да имаше нешто верувам ќе кажеа . Да ти кажам не читај на интернет да не се преплашуваш , ама па исто правам и јас . Без грижи , размислувај позитивно:)

На fragaria и jelo им се допаѓа ова.
  11. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    293
    Значи мозокот ми е шашма.. Вчера пазарев се изнашетав се размислив беља да не направам ама чувај боже ништо немаше освен што сум заспала како труп...сакам и дома да средувам а ептен се плашам од дене еве 11+2дена веќе изгурав и дека е лошо само да се лежи доколку нема причина за тоа... Конторла тек на 27ми мај .. Многу исплашена за се..

12. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    441
    Да така е во право си.
    Ама па од друга страна си велам можеби ќе прочитам нешто корисно за да спречам нешто во целата ситуација или да подобрам нешто... Сѐ што е во наша контрола да направиме па другото реално како ќе биде никој не знае.

@Nuny исто и ти пробај да се опуштиш
    Ќе се тешиме тука една со друга сите и тоа е тоа :rofl:

13. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    293
    Ќе пробаме некако затоа и пишувам постојано не знам веќе ваму треба да се среди срамота да чекам на свекрва ми тие тутун садат сега да чекам како на копанка таа да ми средува, ајде кога имав исцедок пред Велигден се качи со правосмукалка помина, прозорци среди и веќе не сакам да велам повеќе. Старите се малку поспецифични а и мојата е ОК ама на моменти е специфична (во смисла се лути се сака да знае па зошто не вака не така) јас веќе живеев со една таква "Зумбула" скоро 15години на мајка ми мајка и убаво знам со тешки карактери како е... Затоа сега си велам Кај е Бог никкој не е мора некои работи да си средувам па ако треба и со одмори чести... Незнам а ми е страв фа не направам проблем... А си велам што ако имав веќе едно малечко и плус сама како ќе работев?

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  14. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.196
    Допаѓања:
    34.447
    Ако од шетање и пазарење недај Боже нешто им се случувало на бебињата па ниедна мајка немало да родиме.
    Во врска со зрелоста на постелката. Уште во втор триместар околу 25-26 недела ми кажа докторката дека ми е втор степен на зрелост. Се породив во 38+5 недела , здраво право бебенце.
    И не барем да влезеш 28ма недела, туку ќе си ја истераш бременоста до крај.

И уште еден совет - не читај многу по интернет , оти верувај ќе се побркаш психички и за сѐ ќе се плашиш. Ако треба нешто да биде, ќе биде.
    Уживај во бременоста. Мене ми фали секој ден. Ти кажува една мама што е 3 месеци постпартум.

На Feniksgirl, Nuny, fragaria и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    1.845
    Ќе си средуваш како нормално и ќе си шеташ како нормално особено првите 3 м после натежнуваш и ни те се оди негде ни ти се праи нешто. Па пола од нас одиме и на редовна работа ,ништо нема.
    Само гледај не кревај тешко многу и тоа е тоа макар шо еве јас првите месеци ја кревав ќерка ми 13 тина кг... па ништо немаме веќе 36 та терам.
    Чак и имав 2 недели лежење поради болка ама фала богу помина. За средување на пола сат по 10 мин пауза и готово. Ама па и не мора да се форсираш прозори да бришеш на 2 недели... или не знам какви генералки. Основното само.

На Надеж♥️, jagoda777, Nuny и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.172
    Допаѓања:
    3.040
    По малку по малку ќе си чистиш. Не мораш се денес одма да завршиш. Прозор два сега па одмори па пак нешто зачисти. И нечистено да ти е ич не да не се замараш поважно е бебе него прозорите.
    Мојево торнадо има 4 год и џабе има своја соба кога сите играчки пак се во дневна. Знаеш како ја чистам? Ќе си седнам на под корпата до мене и полека полека подмрни се по малку собери играчки. Се смеат мојте ама не можам за секоја играчка да се надевнувам.
    Денес само ќе усисам и ручече, утре само ручече, задутре пак ќе зачистам нешто, друг ден ништо ќе лежам цел ден и така ќе си помине 9 месеци.
    И само позитивни мисли, нема ништо да се случи се си е супер и ќе биде супер. Далку ни е ноември ама ќе издржиме, мушки:l:

На jagoda777, Nuny, fragaria и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    293
    Да основно еве замив ВЦто се пополека седнав да каснсм да одморам и после некогаш можеби горе ако не утре посекско бо 17часот се оди на манастир летен Атанасовден е утре... Па една свеќа после кога ќе си дојдам нема да седиме многу ако не ми е мака ќе фатам нешто пак... Не какви прозори завесите сеуште не ми се испрани има време ... Мажот ми вели треба да си наместам другиот кревет дс не го прескокнуваѓ за во вц и да бидам раат и тој и јас... Ама треба да се крени избриши не е само намести... Има време не брзам ама па неможам да гледам несредено... Алишта лом ништо не ми чини полека полека се да паковам... Имам сосема нови неопблечени работи и да ви кажам како што е безпарица ќе ги продадам искрено во купи продај по 300 по 500 што само да ми се берат работи... Живеам практично речено во една соба продолжена до свекор свекрва девер (неоженет) и кога ќе видиш ексик...

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    441
    Фала ти многу :hug:
    Убаво е да се слушне дека си стигнала до 38 недела :l:

На QweenSM и Nuny им се допаѓа ова.
  19. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    293
    Да далеку сум јас се надевам се ќе биде ок овој пат..,❤❣️

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.334
    Допаѓања:
    3.047
    На колку намален хемоглобин ви дале терапија суплемент за железо да пиете?
    Првата бременост немав мака, секогаш ми беше висок хемоглобинот ама сега намален е, па ќе видам доктор што ќе каже, ама ме интересира искуство.