Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.092
    Во првата бременост син ми постојано беше недела две поголем и го родив 4590 гр. природно во Чаир така што уживај си, не е страшно ништо.

На olly14 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    487
    Девојки дали некоја има искуство за пораѓај со Др Папестиев, мислам директорка е на ГАК сега?

3. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    1.516
    soda od zegin bez aluminium sto e

4. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    1.516
    soda od zegin bez aluminium sto e

5. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    1.516
    jas piev do 39ma nedela posle prekinav

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  6. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    1.516
    Jas se porodiv vo sistina. Privatno osiguruvanje imav od uniqa mi kazaaa da ja platam suma i deka ke mi ja vratat za 10 rabotni dena..i taka bese ne sorabotuvale so sistina za da moze da platat tie delot sto mi sledi a jas ostnatatiot. Zavisi od koja kompanija imas osiguruvanje. Za dokumenti mi pobaraa fiskalna, faktura, transakciska...toa mislam bese

На Orhideja ✨️ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.570
    Допаѓања:
    3.376
    Ива јас инфузионо до последен ден :$ сестрами исто пиеше, во ремедика се породи, по 1200 мг до последно ама двете ради цервиксите.

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Orhideja ✨️

Orhideja ✨️ Нов член

Се зачлени на:
    3 април 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Ви благодарам шо споделите, јас имам од Халк ќе се јавам и таму да прашам :l:

На снежана2023, Nuny и DreamOn им се допаѓа ова.
  9. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.427
    Допаѓања:
    6.159
    Јас дека царски до последен ден.
    Првата бременост мислам до 38ма. Веќе сѐ ми е измешано :drunk:.

На Iva.T и Ladyme им се допаѓа ова.
  10. BabyKala

BabyKala Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    19
    Здраво, малце сум во прашалници. На 9 мај малце прокрварев и одма отидов на ургентен. Тогаш бев 11 недела и 1 ден.Ме прегледаа вагинално и абдоминално. Го видовме бебче и ми кажаа дека е добро и според големина е 48mm и одговара на 11 недела и 4 дена. Потоа истиот ден бев кај матичниот гинеколог да ми препише терапија и повторно ме провери вагинално. Само наредните 3 дена имав кафеав исцедок. Во понеделникот на 12 мај бев на контрола, ме гледаше матичниот вагинално и ми рече дека бебче е големо 55 мм и одговара за 12 недели. Денеска на 15 мај (12 недела според последно добивање) бев у гак за контрола за патолошка бременост и на абдоминално ехо ми кажаа дека бебче е 66mm и одговара на 13 недели.

Имам 3 прашања:

1. Треба да направам пап и микробиолошки брисеви. Кога можам да ги направам и дали има врска тоа што крварев малце?

2. Имам закажано Скрининг на приватно наредна недела. Тогаш ќе бидам 13 недела и 0 дена според последно добивање, а ако рачунаме според раст на плод тогаш би била 14 недела. Да не е многу касно скринингот тогаш?

3. Исто така наредна недела ме праќаат во гак да направам скрининг и Prisca 1. Страв ми е да не е многу тоа зрачење. Затоа што имав повеќе прегледи периодов.

11. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.020
    Допаѓања:
    4.479
    Да, пијам. Две кафиња може.
    Обично, второто го правам поразредено.

На jelo и Nuny им се допаѓа ова.
  12. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    845
    Пап не се прави, а за брис сега 12-13 недела. Нема врска крварењето.
    Нема зрачење од прегледи не се плаши. Оваа недела да си направиш и торч, крвни анализи, рх фактор, ќе ти каже доктор што треба. Скрон2се прави до 13+6 според последната менструација. Такс знам јас.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    2.139
    Брисеви ти се 12-13 недела ,пап не памтам дали ми зема.

Скриниг се прави според неделите од циклус а не според големина на плод.

Според мојот гинеколог е зрачење ама сите ти биле по индикација или по редовни прегледи кои не може да не ги направиш например скринингов на Гак.
    А некои еве и од членкиве и гинеколози и истражувања викаат дека не е штетно ехото не знам кој е во право ама ете.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.654
    35та недела од денес, неколку дена го прекинав и пред две вечери ме разбуди ужасен грч во левата нога на лист… никогаш не сум имала подолг грч … можда 30-40секунди со јака болка. Од вчера пак почнав по 400мг да пијам па ќе ја прашам докторката во среда сум на прво цтг ама како читам ако има потреба и болка не е страшно да се прима во таква количина… исто и препони попладне ме болат кога ќе се напијам одеќам ми олеснува

На Iva.T и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  15. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    923
    Дали има немоја друга со болка во препони?
    Ме болеше кичма може месец два, ишјасот од десно и колкот, ама некако се справував, ама оваа болка во препони е неподнослива.
    Сега па од левата страна ме фати. Едвај одам, скали скоро да не можам ни да симнам ни да качам.
    Баш и пишав на докторката дали може нешто да пијам, вика лигаменти се тоа е нема многу што може да се прави. Пиев Но спа 3 дена, скоро без ефект. Пијам магнезиум дури и 600мг, па и парацетамол пиев деновиве, ке ми олабави некој саат и после пак исто.
    Ептен ептен ме боли.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.654
    Еве јас последниве недела ипол секое попладне после 6 како да ми тежи доле препоните ептен болат… мислам дека полека се спрема организмот нормално е и бебињата веќе ни со убава тежина вероватно затоа. Јас ќе легнам и сабајле сум како нова … попладне/навечер ми е болката само … 400мг магнезиум само зимам декс веќе полека влегуваме во 9ти месец од наредна недела

17. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    923
    Мене ме боли цел ден од јутра до сутра.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    1.139
    Мене ми помина најмногу од кога почнав да спијам со трудничка перница. Сега пак почнува кога станувам да ме боли, но доста помалку од кога ја користам, а не пијам ништо друго освен Провен

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  19. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    923
    Немам трудничка перница, но имам некои долги такви перничиња што си ги местам некогаш. Ама почесто ми сметаат. Често имам и киселини па никако не можам да се наместам да бидам искрена. Вчера пример спиев скоро во седечка положба, ме убија киселини.
    А сега не купувам перница па не знам што да е, за 2 дена влагам во 36та и нема поента допрва да купувам. Но ќе пробам еве со перници обични некако да се наместам.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tulip023

Tulip023 Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    62
    Не е касно за скринингот. Мене ми го поместија за 13+ недела по циклус, зашто иницијално ми беше закажан за во 12та ама имав обилно крварење. Баш ми спомна докторката дека и во 14та може да се направи.

На BabyKala му/ѝ се допаѓа ова.