Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Autumn05

Autumn05 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    445
    Можеби со неуробион да пробаш, тие се комплекс б витамини, ми се чини како малку да помагаат кај мене, ама сепак болката во препони во 9ти месец си ја носам како што влегов :?: едвај се движам на моменти, посебно ако сум заседала претходно

На Nuny и cocopuff им се допаѓа ова.
  2. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    452
    Здраво Мајки јас пак до моите Филозофски размислувања... Многу ми е страв дали може да се случи да застане срце на фетус а да се нема ама апсолутно никаков симптом? Морам да прашам ептен сум преплашена. Неможам да тргнам од глава такви работи... Последните два пати по трагичното губење плод се случиле во период од 6-8недела и по мое ди давам голема надеж дека стигнав до 11та недела.
    Што мислите вие? Можеби има и други пресни трудници со вакви претходни проблеми...не сакам да паничам никоја од вас... Ама да би можела би спиела со машина да го слушам и гледам бебето нон стоп ... Немам средства инаку ќе си купам за дома... Извинете ако е глупаво прашањето ама морам да прашам да си олеснам...

3. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.161
    Јас среќа засега киселини имам само ако изедам од појќе, па решив да се контролирам и по малку да јадам. Земи така некоја перница и меѓу нозе стави ја. Вистина воопшто не е комотно, посебно кога ќе се вртам навечер, ама барем ми помага за болката, претходно со куцање одев

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  4. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    1.238
    Јас киселини имам без разлика дали сум се прејала или не сум јадела или што сум јадела. Не најдов логика.
    Може да јадам бурек и да сум ок, па некој ден да ми е скроз со здрави оброци и да ме пукнат киселини. Обично ме држат неколку дена па пауза ден два да здивнам и јово наново.
    Исто ми беше и првата бременост. Тоа е ќе се издржи.

На Dijana DM, Anaroz1, Nuny и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    1.215
    Кога ќе почниш да го чувствуваш движењето на бебето ќе ти олесни на тоа поле.
    Сите сме ги имале тие мисли, и јас два пати изгубив плод тие недели.
    Еве ме сега машала 29 недела ја терам без проблем. Од време на време ќе ми прелета некоја мисла ама одма стоп велам.
    Во бременоста има повеќе фази на страв, на почеток се плашиме дали е плодот во матката, па дали ќе слушниме срце, после тоа се плашиме дали на тестовите ќе испадни да е се во ред со него, па потоа се плашиме дали ќе истуркаме до крај бременоста, па потоа следи страв од породување и така цело време си постои некој страв, нормално е кај сите жени.
    Размислувај позитивно и се ќе биди во ред.

На Puffy2019, fragaria, Трагедијаупмм и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.494
    Допаѓања:
    22.826
    Тоа не може никој да знае и да даде гаранција, медицината и мајка природа е чудо.
    Веќе си имала два спонтани, дали испита од што дошло до тоа?
    Дали имаш други здравствени приблеми.
    Од друга страна тоа што се случило два пати немора да значи дека пак ќе се случи.
    Мајка ми пред мене а после брат ми имала 5 неуспешни бремености. Па еве ме здрава права..
    Ти можеш само да се трудиш да не си правиш стрес, а стравови ехеее топрва идат. Тоа е мајка, од првиот момент 300 мисли има за своето чедо.

На Puffy2019, Трагедијаупмм и Nuny им се допаѓа ова.
  7. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    452
    Да направив испитувања
    ...излезе тромбофилија сега сум со Клексани Метилирана фолна Прегназон и утрогестан наутро и навечер.... Затоа не знам како да се чувствувам и што е ок. што не...

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    735
    Имав 3 спонтани исто во рани недели. Престануваше да расте плодот или снемуваше одеднаш срцева акција. После секој спонтан докторите викаа се дешава. Следен пат ќе биде , млада си итн. И навистина бев млада ова ми беше скрос непознато и бев неупатена. Пред конечно да најдам асален доктор кој се загрижи и ме упати да испитам мутации. Сменето 4,5 гениколози.
    После утврдени генетски мутации со клексани и соодветна терапија истерав успешна бременост имам 2.5 години девојче. Сега терам втора бременост 24та недела со истата терапија.
    Потполно ти го разбирам стравот зошто и јас сум со трауми ама ете верувам дека и кај тебе ќе биде све ок штом си покриена со терапија.
    Пробај да се опуштиш и не му ја мисли многу. Ќе почнеш да го осеќаш бебето по друго ќе биде ама па како што пишала членка погоре како одминува бременоста носи нови стравови и грижи. Тек па кога ќе се роди бебе (facepalm)
    Ти посакувам лесна бременост :l:

На Puffy2019, Трагедијаупмм, Anaroz1 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.494
    Допаѓања:
    22.826
    Покриена со со терапија значи, и тоа е добро.
    Така да малце опушти се, имаш уште една недела за таканаречената безбедна зона.
    Ќе биде се добро, стравови ќе имаме секогаш, ама пробај малце да се опуштиш, и секогаш прашувај си се на доктор, се што те мачи или не ти е јасно.

Пс. Јас уште не сум трудна ама градиве ми се како кога доев.
    Ако некоја тука била на овунорм плис нека ми каже дали имала вакви симптоми.

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bravenewmama

Bravenewmama Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    97
    Здраво на сите, дали некоја знае каде можам да најдам чај од лист од малина?

11. Autumn05

Autumn05 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    445
    Јас најдов во аптека Матија спроти Лиса :) можеш да им се јавиш да провериш дали имаат во моментот да не одиш за џабе

12. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    308
    Девојки јас сепак отидов на второ мислење. Со бепче се е во ред, но цервиксот дефинитифно се скратил. Ми го измери док 3.4 со мал фанелинг 7мм. Ми кажа се нормално да си функционирам само повеќе паузи и да подлегнам дека сум дома. Контрола за 2 недели, утрогестан 2х200 и да не се секирам. Јас си останувам позитивна, со лапсуси понекогаш нели :D, ако имате некој совет некој во слична ситуација се е добредојдено :mm:

13. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    735
    Баш ми е мило што сепак си слушнала добри вести. Скратен е ама со овие мерки не е страшно нели?
    Е сега мене едно не ми е јасно како на едно место мерат 2.8 на друго 3.4 ? Каде беше на второ мислење?
    И мене во Ремедика не ми виде слаџ , во државна ми виде (facepalm)
    Да побудалиш више аман.
    Инаку ти го имам споделено моето искуство.. Јас утре сум на контрола за цервикс. Цела сум во страв и во паники :doh: Се надевам не се доскратило и кај мене. Јас пијам Панцеф за слаџот.

14. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    308
    Искрено незнам, ваљда до апаратите е. Кај матичната првично беше 3цм, за после 3 4 дена кај Димчев да одам за консултација и беше 4цм. Неможе да скокне само толку многу за 3 дена. Пред две недели бев втор скининг кај Димчев беше 3.9, истиот ден и кај неа бев беше 3.1. И јас се нервирам со меркиве, она мери 2.8 и ми вика лежење. Во систина ќе се пораѓам дај Боже се да е во ред, кај Палчевски, бев кај него на консултација и ми мери 3.4 со мал фанелинг он друго вика. Ептен ме мрднаа со бројќиве, ама тоа е, си се фатил за орото ќе тераш :dance: Јас одбирам да не се нервирам и да верувам дека се ќе биде добро, малце повеќе претпазливост.
    Ми кажа не е страшно, само повеќе одмор да видиме дали ќе се крати или не плус моја историја со прва бременост и втора имав спонтан, контрола за 2 недели. Се надевам дека и ти ќе слушнеш добри вести утре. Господ со тебе :hug:

На Nuny и Ena0310 им се допаѓа ова.
  15. @mekana

@mekana Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    218
    Многи е битно како ќе ја постават сондата, доколку малце притисе или ја стави настрана грлото се издолжува, но тоа не е точна мерка, ја сум со скратено грло и ова ми го имаат покажано неколку доктори каде што сум била, точна мерка се добива кога сондата е поставена на почеток и не го притиска грлото

16. ORNEL

ORNEL Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2025
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    34
    Здраво женски
    Како ги поминувате тмурниве денови?

Јас сум 11 недела, до сега не сум имала никакви симптоми освен замор. Овие денови сум без апетит и побраќање после секој оброк.

17. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    452
    Јас исто имам само онака мачно тмурно чувство... Ми е мака подсреди легни, заврши работа легни, утре пак треба дс завршам со осигурањето работа пак ќе одморам после.. Ако стојам повеќе половината боли... Правам а сетам и седнувам да одморам..

18. olly14

olly14 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.023
    @Ariel.20
    Vo vrska so goleminata na cervixot, ne e do aparatite. Minatiot pat ja prashav dr. Afrodita i mi objasni deka cervixot e muskul i negovata golemina zavisi i od polzbata na deteto. Mene mi izmeri prvo 4 a posle 10 dena beshe 3.3. Menw odma me fati panika, i ona rece nemoj da se sekirash, milimetrite voopshto ne mi se bitni bitno e da e cvrst i da e zatvoren da nema funeling. Vika kaj tebe vo momentov bebeto e namesteno so gazot na cervixot i go stiska a toj poshto e muskul se sobira. I me stisna na stomakot nekolku pati da go premesti bebeto, od koga se mrdna bebeto premerivme i bwshe 3.8. :) inaku i jas sum so obilen sludge, se zdrobiv od antibiotici i ne se povlekuva, sega pauziram mesec dena pa zdravje boze na 28mi sum na pregled i se nadevam deka konecno ke slushnam ubavi vesti i deka cervixot drzi ushte.

Minatata bremenost ja izgubiv vo 25ta poradi skrateno grlo shto ne beshe na vreme otkrieno i mnogu tragicno go dozivuvam merenjeto i so dusha cekam nareden pregled bidejki i ovaa bremenost mi e polna so komplikacii.

Inaku poslednive nekolku dena koga stojam i koga odam custvuvam bolka dole kaj karlicata, kaj pubicnata koska. Ne e konstantna bolka, ne e golema ama sepak prisutna, kako nekoj pristisok i da vlece nadole. Inaku vo sabota sum 27ma pa ne znam dali e ova normalno :)

Последна измена: 15 мај 2025
  19. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    308
    Незнам што да мислам, еве и другарка од америка што е трудна и неа ја прашував, кај нив па не се ни замараат и кажале меѓу 3 и 4 цм и толку. Демек не е страшно чим е над 2.5. Пред две недели беше со ноџињата директно на цервикс, ама буквално ме отепа, неможев да спијам од што ме штрекаше и ме болеше онака како пецкање. На ехо се гледаше како ме шутира. Сега е со главата доле и немам такво чувство, ама има мал фанелинг, ваљда неможе бебево тоа да го направи. Ќе видиме за две недели. Незнам дали може да се затвори со терапија, не ми текна да прашам

20. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    1.711
    Денес на цтг ми фатија контркации до 80. Болка никаква не осеќав, само стврднат стомак имав. Докторката вика ништо страшно, следно цтг за една недела.
    Јас сум во мисла сега, дали ова може да значи дека за брзо можам да се породам?

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.