Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    11.437
    Не се секирај, ќе биде се океј ќе видиш. Знам дека имаш лоша историја и се паничиш на најситни работи, ама пробај релаксирај се и не читај на интернет, таму секогаш најлошото ќе го прочиташ. Многу голема грешка на трудниците ни е тоа читање на интернет, јас на почеток ептен бев навлезена и поради претходна биохемиска цело време мислев дека нема шанси да ми преживее ова бебе… црнила во глава имав…
    Инаку примав клексани и јас околу 1 месец меѓу 8 и 9 месец, баш периодот кога имав најмногу грчеви, преку еден ден на утринско тегнење ме рокаа, некогаш од болка сум плачела со солзи.
    Исто проверував хемостаза на месечно ниво по друга индикација (лакуни).
    Уживај во бременоста, уште малку па после слатки маки, ќе заборавиш буквално на сѐ за 1 недела со бебуш. Мене бременоста ми беше еден од најубавите периоди вака кога ќе се навратам, тогашните и сегашните грижи споредба ми немаат.:l:

На fragaria, Трагедијаупмм, Anaroz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.155
    Допаѓања:
    17.557
    Не читај, не си прави стресови.
    Може досега не те болела ногата од грчеви, ама не значи дека не е можно да те боли, посилно се стегнал мускулот и потребно е време да се опушти. Уште ли ти е тврд муслулот и дали болката постепено се намалува како изминуваат деновите? Масирај и движи се пешачи, знам дека мава на психа тоа што си со терапија.

На fragaria, Anaroz1 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    3.686
    Таман завршив со работа у петокот … почнувам со одмор од понеделник си викам да се релаксирам да си ја чекам на раат бебка :D ама што викаш тек кога ќе се роди какви грижи ме чекаат а не ова сега ;)
    Штознам во некои делови од денот како да се намалува после ско заседнам пак како да ме боли повеќе… инсче не е згчен мускулот вака меко е местото

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Autumn05

Autumn05 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    445
    Јас ги пијам, мислам десетина испив до сега, исто на граница ми беше железото па затоа ми ги дадоа. Ама вака немам приметено да ми прават тешко на желудник. Како ги пиеш? На гладно?

На NewMember23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.343
    Допаѓања:
    2.104
    Jas gi zemam ama nemam nikakov Problem.

6. Lea321

Lea321 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2025
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    49
    Девојки ве читам со болките, мене колкот од вчера ме боли во движење. Дали некоја имала ваква болка?

7. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.066
    Допаѓања:
    4.367
    Никако неможе тромб со клексан, уживај и мачкај со магнезиум подкрени ги нозете малку на столче да не се надоле. Малку и на работа си седната све тоа прави. Јас со 11000 ддмери бев со 1клексан... таму недела ми немаа испитано ддмери а се качиле а лежев, болки имав во нозете и со еден само клексан, магнезиум ќе намачкав и ќе заспиев некако.

На fragaria, Baby warrior, Cvetce_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. GirldD123

GirldD123 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    50
    И јас сум на истата мака со шеќерот, но успевам да го држам под контрола само со диета. Мислам дека тоа покачување не би требало да ти направи некој проблем, но да се не повторува, мора да внимаваме.
    Ми дадоа совет да јадам почесто во помали количини, доколку имам можност да го делам оброкот

9. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    1.207
    Абре каков тромб одмарај си не се замарај.
    Грчеви е нормална појава во бременост а некогаш и болат отпосле.
    Мене ме фаќаат сега периодов во спиење кога ќе се истегнам несвесно.

Јас тебе ти зборам а преге од на кафе Охрид заминав в аптека притисок да ми мерат оти ми се заврти така убаво :rofl:

Загреој сме шо би рекла мајка ми :D

На fragaria, nate_93 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  10. NewMember23

NewMember23 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    393
    Па изгледа се изглупирав што ги купив и одма отворив едно го испив. Јадена бев ама не во брзо време. По едно се пие? Да не треба со Ц витамин заедно?

11. Autumn05

Autumn05 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    445
    По едно да, во аптека ми рекоа на гладно и дека не мора со вит ц затоа што веќе имало во нив ама нема штета и да пиеш заедно со нив. Јас пијам едно на гладно па чекам саат време за јадење и кафе :)

12. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.343
    Допаѓања:
    2.104
    Девојки, дали јадете сувомеснати произвиди? Во глобала не јадам но периодов се разјадов за доручек.
    И кај ми текна да прочитам на нет дека не е прорачливо за трудници....
    дека постои ризик од Листерија и Токсоплазмоза....
    Имате испитувано Листерија? Искрено ме фати паника

На fragaria и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  13. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.161
    Јас да.. не често ама знам некогаш сендвич да си напрам со пилешко/мисиркино. Исто и доматен сос конзервиран имам користено неколку пати, а читав и тоа не било препорачливо.

На fragaria и Dijana DM им се допаѓа ова.
  14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    7.062
    Jas samo tuna ne jadam, cigari ne pusam i alkohol ne pijam. Se drugo umereno i bez ogranicuvanje.

На fragaria, MorskaSirena, baguf4e и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Autumn05

Autumn05 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    445
    Јас да, не пречесто ама си јадам. Кај нас немало случај на листерија со години наназад, можда и никогаш. А токсоплазмоза мислам не се ни поврзува со сувомеснати производи туку со измет од мачки, ама не сум сигурна :^)
    Од рестрикции нормално алкохол, кафиња до две дневно, свежа необработена риба (пр. чаден лосос), непастеризирани млечни производи мада мислам кај нас сите се пастеризирани по маркетиве, внимавам со овошје и зеленчук да се добро измиени, ама генерално тоа, без премногу оптеретување :)

На fragaria, Трагедијаупмм, jelo и 2 други им се допаѓа ова.
  16. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    564
    Јас како што знам кај нас по маркети сите сувомеснати се пастеризирани, исто и млечните производи а во бременост е забрането непастеризирани од ризик при пакување да не се контаминирало со некаква бактерија. И јас знам од време на време да си каснам за појадок со јајца. Ако ти е ептен шубе, загреј го минута-две пред јадење, висока температура ја уништува листеријата (иако мислам дека шансите се екстремно мали да воопшто ја има).

На Cvetce_, fragaria, Autumn05 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    3.686
    Све нормално без рестрикции, е сега да не ви текне да купувате свежи јајца домашни селски или месо колено свежо домашно некои такви лудории (fingers) другото во продажба си е преработено … пушено … пастеризирано…термички обработено како и да е

18. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.343
    Допаѓања:
    2.104
    Ooo pa jajca domasni zimam od kaj svekrva mi od selo. Obicno gi varam tvrdo ili przam. Sto rizik moze da ima ? Tnx

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  19. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    564
    Јас земам домашни јајца цела бременост и пред бременоста од познати луѓе. Јајцата не проаѓаат низ никаков процес пред да одат во продажба, освен што се мијат надворешно а со тоа се скратува рокот на траење. А и секако се јадат тврдо варени, пржени, поминуваат низ термичка обработка. Мислам дека препораките вака за дозволена храна во бременост што ги читаме генерално важат за Америка што има поинакви регулативи и не се познати како поднебје со развиена агрокултура. Кај нас ако ништо имаме барем уште развиено земјоделие и сточарство и храната е прилично безбедна и поздрава од таму.

На DreamOn, fragaria, Kejt362 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    1.410
    Па и домашното ако е убаво зготвено нема гајле. Уште поубаво барем не е со хемија, поздраво. :)

На fragaria, Kejt362, EnaEnA30 и 2 други им се допаѓа ова.