1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    646
    Не признаваат ако нема потпис и печат. Џабе е електронски валидиран.

2. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    1.160
    Како сте мамички? Дали почнавте да купувате за бебче? Јас сум 26 недела уште ни чорапчиња не сме купиле . Мајка ми прво внуче умира од среќа мислам се и сешто и има изнакупено , креветче од золва ми добивме како и релаксатор . Сега сум во дилема за количка , не знам дали да купам од оние 3 во 1 , односно дали ќе ја искористам корпата и транспортерот декс здравје боже ќе биде бебче на крај на август. Имате ли некој предлог за количка ?Ги гледав 3 во 1 na chicco сега најновите и баш убаво изгледаат.

Исто дали во оваа недела сте имале / имате тапи болки? Мене ме болат колковите во зависнот дали лежам на лева или десна страна и кичмата , поминува со магнезиум така да верувам дека не е ништо страшно . Се консултирав со матичната вели дека сега бебето почнувало да тежи и нормално е , се додека болката не е константна или на интервали.

Времево е само за некое добро кафенце , ама ќе го заменам со нешто друго поради шеќерот, да сум жива и здрава(fingers)(fingers)

На fragaria, Larea и jagoda777 им се допаѓа ова.
  3. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.465
    Propolis tableti za smukanje za nolno grlo dali se dozvoleni?

4. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    1.220
    Топло препорачувам количка со корпа ако имаш после кај да ја чуваш и зависи дали планирате да патувате првите 6 месеци бидејки се навистина гломазни.
    А и тие 2 во 1 секако се со меки корпи кои се транформираат во седиште за после 6 месеци.
    Јас имам Чико трио од првото дете, ок е количката во однос на издржливост, но е доста ниска. Да, рачката се подесува да е повисоко ама кај што седи детето е ниско некако. Јас сум 175цм висока чисто за репер.

На Peperutce6 и Puffy2019 им се допаѓа ова.
  5. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    1.184
    И моето е Август ама пак есента одма е тука, така да мислам дека ќе се најди корпата шо знам.
    Јас ги гледав на либерта равелото 3/1 13.000 денари е и кокол лисиа травел 2/1
    Лисиа ми личи за поедноставна, 50 евра е поскапа.
    За количка мислам на крај ќе земам да не ми држи место од сега, а и можи на попуст некоја да се начека.

Јас полека полека си се спремам, зедов од чико креветче од тие до кревет шо се за до 6 месеци, дрвено имам од золва ми за потаму.
    По некое боденце од кеф, а од тему си нарачав некои реквизити за во собата.
    Собата ја спремам полека полека, секоја недела по нешто купвам :)

За еден месец здравје Боже планирам да доземам се шо ми треба за да не трчам во последен момент.

На Peperutce6, Puffy2019 и jagoda777 им се допаѓа ова.
  6. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    651
    И јас ја имам истата од првото, супер ми е и не е ниска онака како сите висока е некако ама па ја сум 157цм :rofl:

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.470
    Допаѓања:
    6.221
    Транспортер секако ти треба, бебе е најбезбедно во транспортер да се носи од овде до онде, за од болница мораш во транспортер да го извадиш, плус ти е најбезбедна опција за во кола.
    Така да мој совет- инвестирај во убав транспортер.
    Транспортерот не мора да ти биде во склоп на количка систем, така е смислен за на пример одиш на контрола и се паркираш малку подалеку, па ако си сама на пример да го ставиш транспортерот на рамот од количката за да не го носиш во раце. Не треба да се користи за долги шетњи, за тоа на почеток служи корпата. Можеш да инвестираш и во добро седиште за од старт, но иако има седишта 0+, сите советници од оваа сфера препорачуваат што подолго бебе да се вози во транспортер.

Количка можеш да си земеш и некоја што е од 0+ или 2 во 1 (корпа и седиште) или ако најдеш со некој добар транспортер да земеш и 3 во 1 систем. Maxi Cosi ти се добра опција ако веќе се решиш за 3 во 1, од поскапите Сајбекс.

Корпата се користи до кај 4 месец, кога веќе се препорачува ставање во седиште под 45 степени агол. Можеш да си направиш математика колку ќе ти треба корпа. Јас имам бебе во август родено и бидејќи во Скопје до кај 9 навечер тој период не се излегува (а после го заспивав), првите месец ипол не ни шетавме, после не ми се исплатеше за еден месец да земам. Така да тогаш не купив корпа.
    Ја зедов сега за второво бебе бидејќи се роди во мај и има време дури фатат горештините (имам количка за која сите делови можеш посебно да си ги докупиш).

На Peperutce6 и fragaria им се допаѓа ова.
  8. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    548
    Транспортерот сигурно ќе го искористиш, без него нема ни да ве пуштат од болница :D. За корпата си зависи и од самото бебе и од вас. Јас од блиски околу нас или ептен ја искористиле корпата или воопшто не, мене лично ми се гледа практична, освен за шетање во првите месеци, за на гости ако отидам некаде да си спие во неа итн; ама ќе видиме бебе што ќе каже на моето мислење. Ние земавме сајбекс 3 во 1, ја испробавме ептен практична ми се виде а тоа најважно ми беше за кога ќе сум сама со бебе. Снаа ми има макси кози исто 3 во 1, нешто потешка е за склопување ама они исто беа задоволни од количката. За други совети и модели нека споделат тие што се веќе мајки :)

На Peperutce6 и Puffy2019 им се допаѓа ова.
  9. olly14

olly14 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.019
    Devojki, holesterol 8. 27+5. Treba neshto da prevzemam ili ok e ? Vo sreda sum tek na pregled

10. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    548
    Холестерол и триглицериди не се испитуваат во бременост, не се грижи. Телото си складира резерви на есенцијални масти што се потребни да се пренесат и во период на бременост на бебчето и во период на доење. Се проверуваат некој месец откако убаво ќе се воспостави лактација или неколку месеци постпартум ако не доиш.

На olly14 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    1.184
    Женички ги добив резултатите од крвната слика, железото ужас, паднало на 4.10 а 9.6 ми беше пред еден месец. Пиев флорадикс и семе од коприва со мед секое сабајле.
    Е сега три дена не пијам сируп, чекав резултати за да сменам суплементи.
    Хемоглобинот се кренал од 116 на 126
    Матичниот вчера ми рече хемоглобинот е побитен, не го гледај само железото.
    Му реков хеферол да пиши, да не се зеебавам, се оддадов од пари за суплементи и џабе
    Крвната слика е супер во глобала, освен мн малце еритроцитите намалени, друго е се совршено.

12. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.016
    Допаѓања:
    4.271
    Имам joie signature finiti 3во 1 количка, транспотер и држач за транспортер во кола. Многу добри, количката е мн стабилна, висока, транспортерот е искрено мн добар, мене ми го даде сестрами па само количката ја купив. Комплет се околу 43000. Мислам дека нема потреба од корпа, јас лично не ја сакав и ова ми беше побитно добар анатомски транспортер, се користи до 9 кг бебе, сестрами дека внуката поситна скоро до 9 месци после зедоа седиште. И да е добра количката, на него се става со адаптери транспортерот. Така да знам дека парите некогаш се многу ама важно е да е стабилна и квалитетна количка и анатомска за бебето (на сестрами не е мрдната мислиш како од дуќан е). Во многу работи знам да заштедам ама во добри обувки, душек,.. нешто што влијае долгорочно на здравјето сакам да е подобро. Разгледај и прочитај обично солун, белград се поефтини и има поврат ддв.

На Peperutce6 и fragaria им се допаѓа ова.
  13. nate_93

nate_93 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2024
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    440
    Почнав интензивно да купувам од минатата недела облека. Односно од 30та недела. Кога ми кажаа пол во 12 недела му купив ќебенце плетено, а на почетокот некаде 8-9 недела купив бебешко шкафче. Нареден месец планирам да купам креветче, количка и уште некои ситници (облека, чорапчиња, постелнина, козметика и слично)...Што се однесува до количката јас оваа ја меркам, се надевам дека сум направила правилен избор... https://www.libertabebecentar.mk/kolichki/coccolle-melora-3-in-1-diamond-black

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Stojanovik

Stojanovik Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Здраво имам прашање, др. сака да ме породи 3 дена пред краен термин, отворена 3цм без контракции,дали е океј или е подобро да се чека до краен термин?

15. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    1.184
    Е сега ние повеќе знаеме од докторката :)
    Како шо ти вели така прај, си ги знаат работите тие, демек ако ти речиме не е во ред ти ќе се противиш и нема да остајш да те породи ? :)

На Maricheee, Anaroz1, Guns N` Roses и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    2.099
    Mnogu poragai se dogovoreni koda si vo bezbedna nedela . Taka da Dr sigurno znae sto pravi. So lesno pa te cekame so ubavi vesti :inlove:

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.078
    Допаѓања:
    1.823
    Prv skrining do koja nedela bese? I dr Dimcev od sistina kako se vikase? Da zakazam kaj nego so vreme.

18. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.741
    Допаѓања:
    3.567
    За колички разгледај ги и моделите на anex за мене поубав дизајн во моментот нема, лесни, преубави и многу добри reviews низ Европа.
    https://anexbaby.com/
    За жал кај нас ги нема, во Солун најблиску. Како систем се 2 во 1, ние ја фативме на промоција со плус транспортер anex. Си ја порачавме и си ја земавме плус такс фри ни дојде минус доста пари. Одвај чекам да ја пробам со бебка за некоја недела :l: сега ми стои во нејзината соба и секој ден влегувам да ја видам

На Peperutce6 и EnaEnA30 им се допаѓа ова.
  19. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    1.184
    Преубави се ама сега ги гледав соленки баги :)

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  20. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    548
    За кој модел се одлучи? Мене таа ми беше дилемата Анекс или Сајбекс ама многу ми беше страв дека летно бебе да не привлекува многу сонце материјалот (Фло ја гледав јас). :D Баш ќе кажеш како ќе биде. :)

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.