Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.105
    Види ако сметаат дека има потреба нека се испита. Се се случува. Памтам со претходната бременост кога бев трудна, имаше членка што примаше и терапија зошто се испостави дека не е така наивно покачувањето. Мислам бројче дека беше @1209
    Е сега во најголем дел од случаите влијае прогестеронот, витамините и ко што пиша членката погоре клексани. Така што ако инсистираат на дополнителни испитувања нема штета од нив, ама како и е да е без паники зошто се се средува со соодветна диета или терапија :)

На EnaEnA30, 1209 и navyforever им се допаѓа ова.
  2. navyforever

navyforever Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2014
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    806
    Освен Фемибион ништо друго не примам. Пазам на исхрана, не пијам алкохол и не пушам цигари. Али ете како што викаат во секое добро мора да има нешто лошо. Фала ви девојки :inlove:

3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.900
    Допаѓања:
    45.256
    Нормално е да е покачен ама до одредена граница, кај мене не беа покачени само ензимите туку и жолчна киселина во крвта, јас имав трудничка холеостаза.
    Ако сметаат дека треба да се доиспита, нека испитаат, холеостазата не е наивна во бременоста. Јас имав терапија и неколку пати лежев во болница, плус ме породија со царски како индикација.

На navyforever му/ѝ се допаѓа ова.
  4. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    320
    Мене ми беше муабетот само да се воздржиме од коментари кон проценката на докторот зошто не може никој да ја знае општата состојба, терапија итн на жената. Точно, дури и при настинка од парацетамол се качуваат премногу ензимите, секако и од дополнителна хормонална терапија доколку се зема орално или интравенозно, црниот дроб работи повеќе од вообичаено и ензимите се качуваат.
    Драго ми е што кај тебе излегло се во ред тогаш и што супер си напредува се во бременоста, да се надеваме дека и на другата девојка е реакција на одредена терапија, скорешна настинка и слично, но, доколку доктор алудира на загриженост и дополнителни испитувања, треба да се направат, зошто сепак можат да бидат индикатор за одредени состојби во бременост. :)

На Guns N` Roses и 1209 им се допаѓа ова.
  5. blodixx

blodixx Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2025
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Здраво девојки,

На колкав период си закажувате кај матичниот гинеколог прегледи?

Дали на 3 недели е краток или пак долг
    период?

Особено за рана бременост, 7-8 недела кои се критични.

На пример во 7-ма бевме и слушнавме срце се беше како што треба, сега наредно кога е разумно според вас?

Ве молам споделете искуство.

6. navyforever

navyforever Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2014
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    806
    Да се надоврзам пишав и погоде, во Германија се потресуваат за се што е покачено. И во повеќето од случаите се грешка, и ќе дадам мој чист пример. Пред бременоста правав Пап тест повторно некои покачени вредности кои покажуваат на Цин, направена биопсија нема ништо дури и гинекологот што ми правеше биопсија кажа сам дека премногу се потресуваат. Инаку здравствената состојба ми е одлична али од кога дојдов тука Германциве полека ќе ме умрат :D
    Доколку има потреба за повеќе тестирања ќе идам. Фала ви уште еднаш:l:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.814
    На почетокот од позитивен тест до срцева акција одев секоја недела.
    Пред полна 8ма недела тек имаше срцева акција.
    После тоа на 2 недели. И после прв скрининг, на 4 недели отприлика.

8. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    936
    Допаѓања:
    699
    на почетокот одев еднаш или на две недели не се сеќавам точно откако помина првиот триместер почнав еднаш месечно обично матичната ми кажува отприлика кога да биде следниот преглед.

9. Gena gence

Gena gence Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2023
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    30
    Јас првпат бев во 6та па по совет на гинеколог во 9та па 12та, за почеток се беше на 3 недели. Ако е се нормално ок е на 3 недели

10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.108
    Допаѓања:
    15.019
    јас бев во 5, па во 6та и сега ми закажа за 8 ма. Матичната ми кажува кога

11. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.230
    Допаѓања:
    3.232
    Јас идам на измеѓу 3 и 4 недели зависи како е слободен со термини кој мене ми одговараат.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Danny M

Danny M Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    238
    Девојки здраво
    Како терате периодов
    13+4 сум се уште ми се лоши , мачнини тешки, главоболка почна веќе 3 дена, притисок варира кога екстремно низок 110 со 60/50, кога 140/90, болки долу во меше. На последна контрола се беше во ред со бебе, освен хематом кој се уште не е повлечен и е 1,5цм. Нешто да ми препорачате да ме подигне малку, јас ваква не се паметам, од кревет не сум станата последниве неколку дена освен по потреба.

13. Eho

Eho Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    183
    :hai: 16та недела терам, уште повраќам секој ден, гадење и лошење постојано, полошо ми е од во прво тромесечие што ми беше, и тоа што можев да јадам сега не можам... и мене ми треба совет ако има некоја да препорача нешто да нè накрене |-)

На Danny M му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    864
    Речиси нипто не ми помогна за жал. Јас се уште мака мачам со низок притисок (90/50)... два денови во неделата имам енергија, пет денови очите постојано ми паѓаат, ми се спие, ме боли тело како преморена сум (25 недела сум). Прво тромесечие бев полошо, заспивав во седната положба, тек ако легнев да се испружам на грб одма заспивав.
    Докторката постојано ми потенцира за притисокот да пијам повеќе течности, а јас под два и пол литри вода во денот не сум. Кафето ми има кратко влијание, после саат време пак исто.
    За гадењето исто, едноставно мораше да помине време, а до тогаш само тесто и риба ослиќ можев да јадам. Од напитоци Цедевита ми помогна за онака да се освежам во моментот и цеден портокал.

15. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    536
    Допаѓања:
    707
    Кисела вода пробај

На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Danny M

Danny M Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    238
    Kisela voda pijam po 2 l na den
    Pocnaa i taa da mi gorci
    Isto se osekjam i jas kako da mi e poloso od prvite 12 nedeli
    4,5 dena se oporaviv koga posle toa pak ista pesna duri i poloso, portokal me osvezuvase, sega samo sto kje go ispijam povrakjam...

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    462
    Нема универзален лек за жал, едно што функционира кај една кај друга не :wasntme: мене највеќе ми помагаше овошје и зеленчук, сочно нешто, само од тоа не ми се лошеше.

На Danny M, Cvetce_ и Eho им се допаѓа ова.
  18. Peperutce6

Peperutce6 Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    156
    Издржи уште некоја недела ... Мене до 16 ми беше ужасно . На работа повраќав по 5 пати. Ќе јадев геврек и јогурт и тоа ќе повратев . Ужасно чувство . Ми рекоа некои капки од ѓумбир ама од нив уште полошо. Додека само од себе не помина се мачев.

На Danny M и Eho им се допаѓа ова.
  19. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    1.054
    Јас бев еднаш во 7ма и сега во 11 та недела бидејќи ќе одам на одмор.
    Прегледи на месец-месец ипол зависи

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.247
    Допаѓања:
    5.362
    на 4 недели одам јас