Исто и јас, му викам на ливче на врата ќе напишам список за ред и мир како по становите Сите ми викаат ќе бараш помош ко ќе дојди зорт ама ај Јас се тревожам од оние напнати шо се, шо сакаат уште не пркнато да го тормозат во раце, па ајде стрини, баби, деца, тие работи нема да ги дозволам на почеток дури е многу мало, нека се лутат колку сакаат. Живеам во заедница моментално и ќе има тензија на почеток ама се надевам со лесно и мирно ќе поминиме Да зме здрави и живи најбитно па другото само ќе си се нареди. Инаку во тритекс има распродажба ако сака некоја мама да си купи нешто, ние денес си поткупивме нешто
Ние живееме сами и планирам да си терам онака старски без гости барем месец дена за мој мир, сакам да ја изнесуваме после една недела ама сами да сме … на кратки прошетки во природа. Освен ако нешто не можам сама па да ја викнам мајка ми ама не ми се верува… други луѓе не верувам дека ќе ми требаат со маж ми сме доволни, некако мислам дека сакам да сме сами… ама ќе пишам што ќе биде, да не ме фати да не знам шо да и правам па и мајки и свекрви да викнам две оддеднаш
Veruvaj najubavo e se sami, ako nishto drugo raat si. I mene sinot mi beshe ek na korona, niednash ne viknavme nikoj na ispomosh, ni za banjanje, ni za povivanje, ni za cistenje, ni za gotvenje se sami skroz i veruvaj mnoooogu pobrzo se naviknavme na se. Do den denes go nemam ostaveno na cuvanje kaj niedna baba i dedo, majka mi samo 2 pati go pricuva i toa koga imashe okolu 4-5 meseci po 20-25 minutki, tolku beshe. Maz mi togash raboteshe i vo smeni, a on koga imashe neceli 2 meseci jas zapishav i akademija tri pati nedelno po 4 saati so onlajn prisustvo ama pak mm go cuvashe toj period, koga imav pauza go doev. Koga napolni 1 nedela isto pocnavme so prosetki po 30 min max biz naselba. I sega planiram isto daj boze da e se dobro samo.
Најдобро е сами. Помош ако е потребна е добредојдена ама во граници. Сакам ред да си фатам уште дури е мало оти после сами ќе живееме Германија па добро е да си стекниме рутина. Мене уште неродено свекрва ми ми наметнува некои правила од типот капче после капење оти ќе настинело, пантолончиња со стопала оти ќе му студело за од болница ... а бебе за раѓање 4 Август Примам совети и добродојдени се оти имаат искуство ама за некои работи ја претеруваат, се прават познајни и од педијатри и од доктори.
Верувај ми сама најубаво.Дојдоа кај мене првиот ден и мајка ми и свекрва ми .Па испадна као и двете се плашеле да го бањаат и само мрчеа нешто ,па до вечерта сама со мм да си го избањаме и двете ги испративме по дома .Сега им праќам слики на вибер еднаш дневно и некое видео ,и доаѓаат ако треба да завршам нешто да поседат со него предходно најаден,среден само да го гледаат.Така да верувај ми најубаво е сама.
Капче после капење се става за да му се исуши косичката, нема врска што ќе е лето секако кратко го ставаш колку да се засуши. Инаку најдобро е сами ред да си правите, ние кога си го тераме сами редот ми е подобро без непотребни совети и прашања.
Иначе за капче после бањање кај Јасна на курс за бебиња баш спомна дека е најголема глупост зошто првите месеци терморегулација прават преку скалпот и косичето само да се засуши, поготово во лето кога е жешко со капа никако спурено
Raatot so nisto nemoze da se kupi...So prvoto bevme sami si maz mi, sega i so vtoroto isto ke bideme sami...Koga mi se place ke placam, koga mi se jade ke jadam, koga sakam po gaki ke odam, koga sakam ke odam po rabotite kako zemjotres da ima padnato,koga mi se spie ke spijam....Koga sakam i dali sakam da dojam na nikogo nema da se pravdam...Koga jas ke zgotvam, koga maz, koga ke poracame... Alista ke vrtat masini pa makar od korpata da gi zemam bez da gi sredam...Metla ke zaigra, prasina ke se zabrise .Drugoto ke poceka, vremeto ke pomine..
Tocno Jasna ima pravo, moeto prvoto vo Januari e rodeno i nikogas nemam staveno kapce..posle kapenje.Ovde i babicite i doktorite se strogo protiv toa.
Па не знам баш, капче во лето би му ставила со стреа од оние како широките за да го заштитам од сонце ама посекако нема на жешкото да го вадам. На зима да, ама во лето не би ставала. Знам дека ставаат заради ушите, ама за тоа има друга опција, стегаче нешто така.
Косичето се суши со пешкирче или тетра пелена. Секако имаат 3 влакна на глава. После со мека четка ќе поминеш неколку пати и толку суво е. Јас на моето прво ниеднаш капа му немав ставено. Поважно е температурата во собата да е колку што треба, мислам за бањање беше 25-26, секако во болница кажуваат точно.
Имам страшна главоболка цел ден, оково ми солзи, не можам глава да ја наведнам, ова досега не ми се има случено, буквално не функционирам. Се напив прв пат во животов дијазепам 5ка и два парацетамоли наеднаш, по препорака на општ матичен. Ајде што уште ме боли (притисокот ми е во ред), туку и имам огромна грижа на совест за дијазепамот.. гледам по мислењава ако има некој пијано ама од 2мг, јас одма од 5мг. Поспав 1 сат и толку беше, го пратам сега бебево дали ќе мрда, со тоа се опседнав..
Нормално дека нема да ставаш капче на лето за излегување, правиме муабет за после капење. Моето имаше воспалени уши пред да наполни месец, па ми препорачаа за излегување од дома обавезно капче. @cocopuff па баш од болница го добив тој совет, секако не трпи капа па му ставаме некоја поголемка 10-15 минути. Некако не ми е сигурно само со тетра да го поминам, пошто си има бајаги косичка.
Koja nedela si , pritisokot kako ti e ? Zatemni doma, malku otspij, poveke tecnosti, koka kola malku blago ke pomine. Od eden diazepam nema nisto da bide no zosto doboga go preporacuvaat ...podobro eden b6 napij se.
А капче за спиење? 2 месеци не можеше да се помири дека детето нема да спие со капа @Merten од едно ништо нема да биде И мене за сосем друго ми препорача да се напијам и баш рече ништо не е ти цела бременост не пиеш ,едно си се напила тоа е тоа. Има трудници со појаки терапии цела бременост ја тераат и немаат гајле
36та, притисокот ми беше 105 со 76 така нешто. Некако не сакаше да земам дијазепам, а и општо е против апчиња, ама готова бев, не можев на нозе да стојам. Ми рече нерв изгледа некој е воспален (ме боли деснава страна од кај устава па се до вратов), можно е од промаја и топло плус да држам. Има веќе скоро 3 сати откако се напив и имам само маалку подобрување.