Јас имав едно авент стаклено, ама во болница на малово му даваа со медела и се навикна на тоа, и ми рекоа и за дома да си земам медела демек да не менувам. Ама од тоа ептен брзо му тече и набрзина ќе испиеше и после ми бљуцнуваше по неколку пати. Сменив за авент и многу поспоро пие ама барем има време да му се свари млекцето без да поврати. Е сега доземав пластични авент зашто некако полесни ми се за држење, веќе и сам сака да си го држи за цуцли soothie супер се покажаа кај нас а исто и обичните на авент
Devojki vie so ste so ivf.. 9ta nedela i 4 dena sum. Detevo bese bolno od gradinka donese bakteriska infekcija sig nekoja 150crp i leukociti visoki pija Pancef seuste, mazotmi se razbole isto so temperatura i toj pocna od denes da pija Pancef. Od denes pocnav i jas da cuvstvuvam bolka vo celo telo kako koskite da me bolat i kako zestina vnatresno, se napiv paracetamol pijam i tecnosti. 37 so 6 izmeriv temp ama cuvstvuvam kako da mi studi i kako topol vozduh da izdisuvam. Sto ste pravele vo ovaa situacija dali prepisuvaat antibiotik nekakov za bremeni utre ke odam sekako kaj maticnata.. no dali vecerva da bidam rajat ke poludam sovet nekakov ve molam
Без разлика дали си инф или природно си останала бремена, болест е болест, настинка е настинка. Антибиотик пред 12 та недела, даваат ептен ако е нешто посериозно или некоја вагинална инфекција да имаш, со цел да се спречи ширење на истата. Се друго ти е парацетамол, прополис без алкохол, течности, супи.
@MorskaSirena А што се случува уствари ако една страна фати а друга не болките се осеќаат од едната страна или си функционира нормално за болките само нозете не се исто фатени? за шиењето на крај зарем не боцкаат барем некоја локална?
Не знам што се случува, ја болки немав и пред и за време додека ми траеше епидуралот т.е додека да искочи бебе. Кога ми се фати левата нога почна паника да ме фака и кога ја прашав сестрата зашто така ми рече смири се, се во ред опушти се, не смее притисокот да ти се качи. Отпосле во разговор со друг доктор ми кажа дека е нормално, се случувало да се фати едната страна ама битно било болка да нема воопшто од половина надоле, без разлика дали се двете нозе фатени или една. А за шиењето ваљда кај мене сеуште делуваше епидуралот ама не толку јако па осеќав малку боцкање ама не беше толку страшно, издржливо беше. И затоа сега ме "фаќа" страв како ќе биде овој пат, бидејќи не знам ни контракции ни болки како изгледаат, ни како да мерам, ни пукнат водењак
Па и овој пат епидурал ако почне да е неиздржливо и исто ќе бидне… ајде да мислиме позитивно дека лесно ќе поминеме Јас сум со клексани од позитивен тест и се изначитав за анастезииве пошто се тесно поврзани со разредувачите на крв, зборев и со Јани, во последниот извештај сега ми пиша да си боцкам до крај ама ако фатат болки да прекинувам зошто за спинал и епидурал треба барем 12h да се поминати од последно боцкање. Се надевам ќе го трефне терминот бебка нема да почнат болки одма после боцкање клексан за да ја имам како така опцијата за епидурал на страна ако е неиздржливо
јас примав до последен ден клексан, мислам дека на докторкава исто и беше страв и затоа ми закажа со провокации и прекинав вечерта. иначе мене колку шо ми објасни анестезиологот не ни треба тебе нозете да ти се фатат, ама една може да не ја чувствуваш тоа е нормално, ако не ги чувствуваш двете тоа не е нормално е сега на 3 прсти мене ми го пукнаа водењакот со рака и нагло ме фатија болки, после епидуралот не осеќав ништо до бокс, тогаш ти го гасат да се породиш, за шиењето кај мене беше страшно затоа што дел од постелката остана внатре па седевме и чекавме да се исфрли, тука веќе јас мн се оладив и кога почна да ме шие не можев да издржам, толку викав, на крај ме зашемутија со нешто ме успаа и ме сошија
Никој не ми го препиша Лејди, ама пред колабирање бев од хемороиди. Страшни болки трпев и не издржав се напив, додека отидов на лекар се смирив малку. Му кажав на докторот дека сум се напила и ми даде плус некоја маст ама ми кажа дека не смеам да дојам. Сега на мисла сум неколку дена да се измолзувам и да го фрлам млекото.
Само позитивно ќе мислиме и се ќе биде добро. Во термин гледам ти си при крај, уште малку и ќе се гушкате. Ти посакувам лесно и брзо се да заврши. Него @Трагедијаупмм да се јави на главна каса, да не се олеси? Од вчера те нема, да спремаме мекици?
Јас за жал, имав болно искуство зад мене. Дома си дојдов празна. Важно е дека во мојот случај, не беше лекарска грешка, едноставно така требало да биде. Се надевам дека за скоро ќе се вратам активно во темава со втора бременост. Бејби, што се однесува на Систина, знам дека тамо ќе се пораѓаш, те молам да си појдеш најсмирена што можеш. Толку се професионални, навистина нема простор за паника. За прашањето, што ако фати само една страна, да болките ги осеќав само на лева страна, напред стомак, препони, и назад кичма. Кога засилија веќе си осеќав и на десна, иако беше фатена, само не толку силни како на лева страна. За да не се испука важно е колку што може правилно да се дише. На сета мака, се обидував да го правам јога дишењето, и акушерката ми помагаше на крај да ја следам. Пукнав околу пола сантиметар, шиењето не траеше повеќе од минута, и јас не го сетив. Но, анестезиолог беше присутен на мојот пораѓај, кога докторката рече дека сака да направи ревизија за да провери дали цела постелка излегла, пробаа така без додаток од анестезија, ама си осеќав, па анестезиологот ме боцна во канилата инекција, ми рече ако издржиш со ова, остануваме на ова, ако не, малку ќе те успиеме, пошто испадна дека правеа и мануелна и инструментална ревизија. Издржав, не сетив ништо, и ме оставија будна. Поддршката беше најважна. Анестезиологот ме држеше за рака, со другата ме милуваше и збореше како на мало дете. Преживеав психички заради нив. И покрај траорното искуство, поминав уредно со цела постапка. На сите би ја препорачала Систина, и не се думајте за доктор, четири смени се сменија додека бев, немам лош збор за никој.
@ginger како си ? Нема зборови за утеха во моментов , но доколку ти сакаш да си олесниш сите сме тука. Те гушкам многу и биди силна
Исто се осеќав сигурно и со моето болно искуство лани кога го изгубив бебето. Прекрасен сочуствителен персонал од сестри до доктори. Само биди силна и најди начин да го пребродиш овој почетен период после загубата кој е најтежок
Да неколку дена направи пауза, дај и Ад а измолзувај да не го изгубиш. Сепак важно е ти да си добро. Има опции за неа. Мачкај редовно и внимавај некоја храна дане ти ги појачала.