Да, пренаталниот е 219 евра. Плус ако си над 35 год (како мене) трошокот го превзема здравството, не се плаќа ништо.
Инфекција која што се создава од паразит Toxoplasma gondii кој што се наоѓа во живо месо, мачките исто се преносители, додуша во изметот од мачките, ама сепак, во земјата, во песок се наоѓа... Вака сама по себе не е опасна и нема некои симптоми, ама може да биде многу опасна во бременост за бебето. Во прво тромесечие може да предизвика спонтан. Така некако успеав да сфатам од флаерот што ми го дадоа кај докторот. Јас со првото правев исто само во прво тромесечие, ама сега во оваа бременост на два пати ми се пикнаа мачките на комшијата дома. Плус ризикот во втора или трета бременост од зараза е поголем, него во прва, не знам зошто. И затоа се мислам дали пак да направам, не дека нешто долго ми беа дома, најверојатно се и прочистени и вакцинирани и се, ама пак некако шубе ми е. Мислам ќе направам на следен преглед, да не го мислам.
Ама тоа е испитување само за една инфекција? Пошто кај нас ја има во торч тестот заедно со уште некој инфекции
Токсопласмоза и уште едно испитување, мислам Цитомегалие дека беше. Инаку тука барем мене не ми понудиле некои дополнителни испитувања.
За првото јас си го платив, 32 год бев тогаш. За ова сега не, само за пол доплатив 17 евра мислам. Може е различно од Бундесланд до Бундесланд. Што мислиш ти за токсопласмоза тестот, дали да се прави пак, ако е направен веќе еднаш во прво тромесечие?
Za testot novo e ova da e besplatno i jas za prvoto plakav ama sega vovedoa besplaten za site bez razlika na vozrast.Za drugoto prasanje ne pravev.jas pak vo treto tromesecie, nesto bitno vo toa tromesecie samo streptokoka ispituvav.
Не, не чувам. Ама комшијата до мене чува две и на два - три пати кога отворив врата од стан, ми се пикнаа дома и ги фаќав за да му ги дадам и затоа ми е малку шубе, што ги знам дали се носители на нешто.
Не може од допир да ти се пренело нешто. Токсоплазмоза има само во какушките на мачките што се хранат со глувци и птици и ако не дај Боже некако дојде во допир со храна па го изедеш. Ама само од галење или од допир на мачка не може. Јас имам две мачки дома, иако не се хранат со живо месо правев 2 пати тест за токсоплазмоза еднаш во прв триместар еднаш во втор. Ако кај тебе искочило на ТОРЧ дека е негативно на твое место не би правела повторно.