Истиот проблем го имав и јас. Се беше супер, протоци, постелка, притисок, крвна слика, ама бебето не растеше. И јас сум ситна, ама пак си викам не е тоа причина за да стагнира во раст. Би ти препорачала на ЦТГ да одиш почесто, бидејќи кај мене матичниот на ехо не примети ништо невообичаено.
Породена сум пред 23 дена, примив епидурална. Последниве три дена, почнаа многу чудно да ме болат кичма, половина, колкови, и болка која се движи напред кај јајници, дури и болки во нозе. Одеднаш штрека. Не сум имала вакви болки досега. Не сум залежана па да ме боли од неактивност. Направив преглед кај гинеколог, се е уредно и ехо и крвна слика и уринокултура. Дали може да е поврзано со епудуралната?
Sto znaci ako glava na bebe e pogolema? Na site tri skriniga se e ok , poslesniot 2 nedeli ponapred. I koga pred dve nedeli bev da me vidat rece glance pogolemo I demek nisto stasno... inace sum 33 +6, a tek za dve nedeli sum na kontrola. Posto celo vreme bebe e 2 do 3 nedeli ponapred koga ke ja prasav Dr zosto e toa taka ona veli ni ti ni soprugot ne ste Mali. I deka e ok.Realno visocki sme. Inace gestaciski nemam. So hrana ne nesto mnogu da pazam mada se trudam kolku mozam pozdravo da se hranam.
Знам дека имаше неколку трудници што до крај имаа лошења и повраќања и страшни киселини. Имате ли препорака што да се јаде, постои ли нешто, буквално било што, што сте можеле да го јадете и после тоа да не ви биде лошо?
Isto i moeto e so glavata nedela i nesto poveke so dimenzii i normalno e ne se sekiraj kaj mene celo vreme taka si bese
И кај мене беше така. Секогаш бебето ми го водеа понапред со мерки. При крајот главата дури 3 недели скоро поголема му ја мереа. Памтам баш докторката ми искоментира ,,машала големо главче и бебенце”. Аха, секако. Главче најнормално и бебе од 3кг. Гестациски исто така немав. Уживај во бременоста и не се замарај за ехо мерки, дека врска немаат одпосле со реалноста.
Мене ми беше во главичката недела ипол, стомаче две недели... па се роди нормално све пропорционално. И што следиме криви на раст се океј, глава, граден кош, килажа и висина. Не се секирај.
Исто бев, болки што да кажам... еве уште станувам, едвај газам болки нозе кичма, па и рака и мене ме испобоцкаа може 3-4 пати со спиналот и не фати кој знае што погодиле. Пијам бруфен 400 ако ептен не се трпи. Да поодам пример 5-10 мин и болка во кичма одма. Уште е рано ќе се опушти нема да биде јака како сега ќе се намалува. Пиј Магнезиум, неуробион, за болка нешто и ќе пушти.
Не му се секирај. Кај моето цело време го мереа главче над 99 перцентила, по 3 - 4 недели поголемо, ми викаа главуч ќе се роди. Кога се роди едно главче мало си викам моево ли бебе е ова Еве го 19 месеци врска нема од голема глава.
Зарем толку може да утнат мерки и да не измерат точно... Знам дека многу зависи од положбата и ако мрда бебето. Да ти е живо и здраво синчето
Евентуално млеко со бисквити, корнфлекс со јогурт,овошје и некоја салата..јас имам многу киселини цела бременост од 2риот месец сега сум речиси 37 недела навечер на вртење ждригам ..пази со тестото,сусам исто, јадења.. манџи зелка, праз, грав,кромид лук, мешунки кои се варат потешко бел леб избегнувај..ма да секој организам е различен јас веќе мислам дека од се имам киселини.
Ти благодарам. И јас не верував дека можат толку да утнат, на секое мерење му мереа големо главче, ај да беше еднаш ќе сфатев, ама ете се случува очигледно.
Јас примав и така ми беше до кај 6 недели после се ми помина сега немам проблем Мене ми велеа дека повисок шеќер покажувало ако е поголема главата...Не верувам во мерки воопшто кај мене погрешија за грамажата и од тогаш не верувам гледај протоците да се во ред и внатрешните органи
Девојкииии јас се породив, стаса моето синче. Иако не бев многу активна, редовно ве следев и морам да ви кажам едно огромно БЛАГОДАРАМ на сите вас кои несебично споделувате совети и искуства.
Еве и јас да ти кажам цело време една недела понапред во се не само главче и оп 9 ти месец секој преглед различно еден ја мери на два пати 3200 ,по два дена 3500 по два дена 3200 ,по два дена 3800 јас се чудам прашувам дали е нормално да стагнира петок ја мерат 3800 во вторникот пред пораѓај 3500 а се роди 3420. Сигурно не ,,ослабела " од вторникот до петокот.
Мислам дека е сосема нормално посебно ако бебе си напредува константно. Секако ако имало нешто недобро ќе ти кажел докторот. Има понапредни небиња или што “заостануваат” ама се досека расте константно мислам дека е ок. Мојава женска беше помала за една до еднаипол недела но јас имам покасна овулација и се си правеше смисла. Ако има потреба корегираат термин. Во однос на мерките особено килажа не си ги зимајте при срце пошо 3 пати да измери 3 пати различно ќе биде. Затоа има опсег за килажата, а за гестациската недела се зима просек од повеќе делови од телото како глава стомак бутна коска рака итн. За гестациски мислам дека показател беше и зголемена плодова вода. Еве и тоа го имав на горна граница, а шекерот ми беше во ред дури одличен резултат.