1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. hannybanny

hannybanny Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    324
    Ве читам за бабините деветини и не ви ја разбирам нервозата. Па се тоа што ви кажуваат да направите е настанато од очај затоа што кога раѓале нашите баби и прабаби многу од децата им умирале. За да некако тоа престане иако причините биле нечистотија несоодветни услови и слично (се пораѓале во штали, немале вода струја, немало доктор ги пораѓала бабица) си измислиле работи за кои што мислеле дека ќе им помогнат да си ги задржат децата. Колку од вас имаат дедо прадето што се вика Стојан, Трпе,Трајче. Им ги давале имињата за да стои, трпи и трае бебето да не умре до 40 дена. Јас адетите со нож и метла не ги знам никој не ми ги кажал го знам оној за да не се пружаат алишта ноќе надвор затоа што може некое бубаче да влезе да не го видите и да се нафрла бебето ништо не не кошта да пружате внатре мада сега сите имаме сушари. Дури и да ви ставиле нож метла едноставно извадете ги и не се нервирајте непотребно. Ниту една мајка без разлика дали е вашата или на сопругот не ви мисли лошо. Јас сум релативно млада ама се измачив да останам бремена. Покрај сите медицински работи што ги направивме правев и многу работи бабини деветини. Не знаете очајот до каде може да ве однесе. И искрено верувам дека нешто од тоа што правевме имаше врска со нашиот успех.

На Nuny, ALISA0000, Lidija1990 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    2.367
    За колку дена пуштаат на Гак по природен пораѓај ако се е во ред со бебе и тебе?

3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.281
    Допаѓања:
    30.830
    Мене пред 3 и пол години ме држеа 2 дена.
    Четврток вечер се породив, сабота сабајле бев дома.

4. GirldD123

GirldD123 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    36
    Провери ддимери и хемостаза.
    Јас забележав исто како мене испукани капилари по нозете и при проверка испаднаа ддимери високи и сега примам клексан. Од кога почнав да се боцкам веќе немам нови

На Puffy2019 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  5. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.476
    Допаѓања:
    10.899
    Одма штом се почувствував подобро со раната излегував. Мислам беше 3 недели ќерка ми. И тоа зима, јануари. Секој ден шетав 2-3 саати по 5-6 километри пешки, на кафе седнував кај што имаше маси надвор, таа си спиеше во корпата.

На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    887
    Природно се породи ?
    Кога ќе имаш време можиш да пишиш како се одвиваше пораѓајот, ме интересира стрикно за анестезијата.
    И јас сум со клексани и малце како наближува денот ми е страв оти треба да се орекинат 12 часа мин поради ризик од крварење и хематом од анестезијата.
    Мене за царски ми спомнува матичниот оти бебе е малку големко поготово обемот на главчето, а наместено си е во положба за природен пороѓај

7. Надеж♥️

Надеж♥️ Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    427
    Честитки Ланаа, да сте живии и здрави и само убавини.:l:

8. Надеж♥️

Надеж♥️ Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    427
    И мене тоа во Систина ми спомнува Димчев. Бев во петокот на преглед 35+4 бев бебе 2700 се супер ми вика само од каде ќе испаднело тоа дете него тоа мисла му било. Он е повреден и нема да може он да ме пораѓа и сега треба да сменам оти неделава треба со ЦТГ да почнам. И во приватните и во државните се научија секоја втора царски само повеќе пари да се земат. Мене бебе ми е од 6 месец со главче надоле и се нема свртено, ако си тргне природно не гледам причина за царски.

9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.628
    Допаѓања:
    7.531
    Се породив петок по полноќ, сабота датумот беше, а во недела си заминав. Ден ипол значи седевме.

10. ORNEL

ORNEL Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2025
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    26
    Кога го правевте вториот скрининг?

11. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    605
    Мене ми закажаа сега на 21+1

На ORNEL му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    916
    За Систина не би рекла дека инсистираат на царски. Напротив колку и да инсистирав никој не се согласи, четири смени на доктори се сменија во тие триесет и кусур саати, но сепак, ова е само мое искуство.

На Anaroz1 и jagoda777 им се допаѓа ова.
  13. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.402
    Допаѓања:
    3.818
    И јас планирам да закажам наредна недела. Тогаш ќе бифам 21ва недела

На Larea и ORNEL им се допаѓа ова.
  14. Надеж♥️

Надеж♥️ Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    427
    Ни мене ми немаат директно на царски насочено да речат мора да биде, само муабетот натаму го тера као демек големо е уште дега цел месец имаш уште колку ќе порасне дали ќе може природно. Јас сум си за природно и ќе си стојам на тоа освен ако не бива или не дај боже да дојде до некој проблем.

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    668
    Па тоа е здрава тежина како од кај ќе испаднело…? Ццц како така ти збори… жени со 4кг бебиња раѓаат природно зошто ти не би можела? Дури и кило да качи последниот месец пак е океј. И јас не гледам причина за царски само заради килажата.

На Надеж♥️ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    887
    Мала карлица, појма немам искрено.
    Со цтг кога почнавте, според цоклус сум 36+0 ама според мерки на бебе оред една недела 37 ми рече матичниот.
    Во плодност докторот ми се враќа дури на 19 од одмор ми рече дури тогаш цтг, да не ми е касно ?
    И дали матичен можи цтг да направи ?

17. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    928
    Ти благодарам многу. Обавезно ќе испитам, 31ва недела сум, а се уште немам испитано (по мислење на гинекологот). Не губам ништо напротив, можам само да добијам.

18. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    992
    Женски, до колку саат примаат брисеви на Институт за микробиологија?
    Имам општ упат без термин, на Мое здравје гледам дека е валиден 1година, дали е тоа во ред?

19. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    668
    Затоа викам ако е само тежината на бебето не е индикација за царски а ако има други причини па така рекол, не знам.
    Уште немаш почнато со цтг? Јас почнав од 24та недела и мене матичната ми правеше цтг ама во Германија тоа така да не сум јас мерило не знам како е во Мк.

20. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    516
    Како што знам на Гак на пример цтг прават од 37 недела. Нека кажат сигурно поискусните мамички.
    Мене ми правеле цтг ама дека имав болки во 32 недела.
    Кај матичната ќе одам последен пат во 35 за две недели да ми направи брисеви после како што иде не знам. Ме фаќа тремаа