1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Eho

Eho Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    205
    Имам едно будалесто прашање :D
    Дали е можно да се осеќа и гледа главчето (или може газето?) на бебето во одреден дел од стомакот или си правам филмови :D? Вчера при лежење едната страна од стомакот малку се испакна во топчеста форма и се стврдна. Си помислив може се наместило да 'турка' со главчето. По 4-5 минути како да се поднамали испакнатото, ама пак се познаваше, 10-15 минути (дур не станав :D). 21 недела сум.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.675
    Допаѓања:
    4.441
    Да кај мене со газето се прчи и тоа баш прчење како портокал големина десно од папокот,како жмучка :D

На Малечка Малинка, Peperutce6 и Eho им се допаѓа ова.
  3. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    1.172
    Каде може да се купи? :D
    FB_IMG_1752145101996.jpg

На Positiv Girl, Dijana DM, fragaria и 3 други им се допаѓа ова.
  4. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    2.212
    Исто сум приметила и кај мене дека е така.
    Дали лево или десно доле ќе се згрчи и испакне , и баш под рака се осеќа.

На Малечка Малинка и Eho им се допаѓа ова.
  5. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    622
    Да, иста недела сме и кај мене исто некој дел така му се испакнува :rofl:

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  6. nate_93

nate_93 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2024
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    367
    Вчера бев на ЦТГ и на преглед во Чаир пак. Три пати ме враќаа на ЦТГ пошто првите две не беа добри. Пулсот му беше 170 и од памет излегов искрено. Отидов у 8 сабајле, дома во 3 ипол се вратив, окапав цел ден со плачење таму..... Уште капак на тоа беше што до среда треба да донесам одлука дали сакам природен пораѓај или сакам царски и да му ја соопштам одлуката на докторот. Бидејќи и едното и другото било безбедно за бебето. И не ми е јасно еве и денес како може јас да носам одлука што сакам? Не ли е докторот тој кој треба да каже што треба да се прави? Или ова е некое модерно време кое јас не го разбирам?

7. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.009
    Допаѓања:
    17.150
    Сеуште се мали 20 недела за да се почувствува вртење, па и некој јаки удари, дури тогаш почнуваат некој нежни движења, сеуште има околу бебето слободен простор, од 30 недела па натаму може да се каже дека баш се гледаат и движењата и со ножињата како бутка и со рачиња, со се.

На Amelia., Mila0000, naturally и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    941
    Ме потсети на мојата прва бременост, само што во мојот случај беше друго (проблем во тоновите, како прекини имаше, т.е. ја стискало папочната врвка).
    Докторката исто како сега со тебе, остави на мене да одлучам како ќе се породувам. За жал бев решена природно, па бев породена со провокации за кои и ден-денес се каам.
    Ме зачуди што тебе ти дале таква опција на државно. Како и да е, остани што посмирена. Немој да се плашиш што и да одлучиш. Да, и јас се согласувам дека доктор треба да прецрта како треба, но тоа е што е.
    Најважно од се е дека се ќе помине во најдобар ред, и дека многу наскоро ќе се гушкате со бебето :l:

На nate_93 и jagoda777 им се допаѓа ова.
  9. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.675
    Допаѓања:
    4.441
    Јас завршив денес со цтг и ехо супер беше се,бебе 3100грама си ужива,само пак не се покажа,никако да го видиме цело време со рачињата пред лице,ама ај за две недели во живо ке го видиме :D

На Izzy_0504, Ani93, Mimmi39 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.288
    Допаѓања:
    2.031
    јас од сам почеток ја имам, и незнам дали и после пораѓај ќе ја тргнам :rofl::rofl::rofl: Пре задоволна сум

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nate_93

nate_93 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2024
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    367
    Стравот е поголем кај мене во однос да не се искомплицира нешто што е базирано на моја лична одлука, па цел живот да го носам на совест детево. Инаку јас би сакала природно од една страна заради тоа да ги прими бебево добрите бактерии, а и јас да се прочистам и да немам после болки при секое добивање. А од друга страна пак знам дека со царски па за бебето ќе биде полесно и нема да се мачи толку многу за да излезе..... Не знам, на два ума сум уште....

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    622
    Кај секого е различно. Јас сум ситна го осеќам уште од 17 недела баш клоцање (а и претходно кога се поместуваше) и ми се познава на стомакот веќе кога клоца :) и првото и ова сега се гледа кога ќе се испакнат со газот

На bokace1 и Eho им се допаѓа ова.
  13. princessgirl47

princessgirl47 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2018
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    80
    Даа, и јас од тогаш ја осеќам а јас не сум баш ситна и прво бебче ми е сега веќе ме раскости 29 недела..

На Eho и Larea им се допаѓа ова.
  14. Smile.e

Smile.e Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    10
    :hai:
    Има ли некој друг на bed rest моментално?
    34+2 сум , бев пред два дена на контрола, и ми правеја прво ctg, покажа слаби контракции. Последнава недела имав така како менструални болки и болка како во срамната коска долу, незнам да објаснам . И не излегов еден ден од тоалет, како стомачен вирус имав.Мислев дека е нормално ,дека бебе најмногу расти сега, али ми кажаа до 36 недела само одмор, пазарење, шетање никако :| Цервикс затворен и должина 27мм. Пијам магнезиум 2×400мг и утрогест 100мг ставам вагинално, скоро цела бременост.
    Баш си мислев да не залежувам и да правам почести прошетки , сега строго мирување .:smirk:
    Се ме боли, едвај станувам од кревет , како скапана сум :(

15. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    633
    Еве јас , сега бев на лекар јас сум 32 недела на лежење од 21ва. Цервикс ми е 2цм плус фанелинг. Мене ми рекоа да лежам уште 2 недели после можам да се движам умерено.
    Ама да бидам искрена се опуштив последната недела и не лежам баш цело време. Грлото не мрднало више еден месец.
    Според мене грло не ти е кратко за неделата. Очекувано е да почне да се крати више.. ама штом имаш болки незнам, сепак може да е подобро да се припазуваш уште 2 недели , сепак докторот проценил најдобро, ама нема простор за паника мислам..
    Магнезиум цитрат смееш 3х 400 и би ти препорачала но спа штом си со болки. Мене тоа ми помогна многу мислам... Јас имав болки во 24та ама среќа се смирија.

На Smile.e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    2.212
    Има :sweat:
    Од 16та сум во кревет , бев 10 дена во болница ми направија серклаж.
    Сега сум 19 ипол недела .
    Уште малку имаш ти , брзо поминува времето :hug:

На Smile.e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    2.212
    Дали фенелинг значи водењакот наѕира во родилен канал?

18. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    633
    Не , тоа е внатрешни отварање на грлото. Имав фанелинг и слаџ (тоа е некаква инфекција која не ја дава на брисеви а прави беља) се гледа во плодовата вода долу кај грлото како парталчиња да пливаат, тоа и го прави уствари фанелингот и го крсти грлото. Со антибиотик и соодветна терапија, и секако лежење се средува. Втора бременост истото ми се дешава..

На bokace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    941
    Побарај мислење овие денови од матичен гинеколог, или некој друг гинеколог за да те посоветува.
    Но штом ти кажале дека и двата начини се безбедни, верувам дека нема зошто да се плашиш дали ќе се каеш за нешто во врска со бебето во иднина. Се ќе биде во ред што и да одлучиш :)

На nate_93 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Надеж♥️

Надеж♥️ Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    436
    Царски ти е договорен или? Јас денес бев на прво цтг и преглед кај Панчевски. Рече оти сум ивф до максимум да си доседи и дека е рано да каже дали ќе сум природен или царски имало време на крај тоа

На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.