Да, исто и кај мене, кога мрда баш доле кај јајници го осеќам.. ама ајде ќе почекаме уште некоја недела да видиме па тогаш како ќе ни биде А за болки незнам, еве и тука кај мене само парацетамол/acetaminophen даваат за се'
За струјава мислев единствена сум , кога ќе станам нагло или одам повеќе како струја ми поминува Исто под папок ич не ја осеќам се на десно ребро
Не искочила ..сеуште јас заборавив дека сум трудна од други глупости и здравствени проблеми во моето семејство ..ајде ќе биде се..па и она мирна си седи чека да се стабилизирам..иначе 39та сум веќе и со топлово не можам многу ми е безвезе
Не сум на цтг бев вчера и во четврток сум пак океј е се ..има вода нема болки не сум отворена ..малце ме фаќа паника ..
И јас со забот се намачив, ми потпомина од парацетамол ама морав на забар, требаше нервот да се умртви. Исто накај крајникот ме болеше и накај увото. Ако имаш можност појди си на стоматолог
36 Недела официјално Бев денес на преглед. Незнам какви се прегледите во Македонија. Тука ми прават само цтг. Немам контракции, и забрана за движење немам веќе. Ама тешко се движам, тешко станувам после толку многу лежење и одмор. Прогестерон и магнезиум до 37 недела треба да земам. И само цервикс ми измери 12 мм. Значи за две недели од 27.7 на 12 мм. Вагинално ме провери , бебе ниско во карлицата само кажа. Сега ми е јасно зошто неможам да одам. Ме боли долу кога одам. И тоа како да ме штрекнува нешто и јас го чуствувам. До сега 14 кг сум поправена Секоја контрола ви го мерат бебето и ви кажуваат за плодова вода? Мене не ме гледале на ехо од 30 недела, тогаш беше отприлика 1600 гр. Следен термин ми е на 1ви Август, ако не и последен. После имале одмор, и ми закажа 21 Август во случај не се породам до тогаш Ептен страв ме фаќа и паника искрено. Како се подготвувате психички за пораѓај? Читам многу жени пијаат чај од малина, прават вежби , урми , ананаси, чуда. Јас пак се плашам, се плашам да не почне пораѓај, да не е бебето мало. Цел тој страв ми е од ко почнаа да ми забрануваат, да не се движам, да немам односи, па плацента превиа во 12 недела Па едно време имав отоци, ајде од седење и од стоење ти е многу. Движи повеќе, па пак не движи цервикс скратен и толку ме збрлавија Се тешам дека се доаѓа во прав момент. Ќе започне тогаш кога треба. Ама сепак напати анксиозните мисли се присутни.. Сопругот ми вика , јас мислев ќе направиме дете , 9 месеци и оп ќе се роди. Ова вика, уште не родено остарив 1 година од стрес И него го подготвувам што да очекува, а јас ни сама незнам што ме чека. Ќе присуствува на пораѓај кутриот Незнам дали е подобро со или без него искрено. Ако му текни да припаѓа , ќе му кажам да си излези.. Ај доста е за денес. добра ви ноќ
И моето е изгледа в карлица спуштено затоа не можам да одам и ме штрака долу, си се мести кутрото за природен процес а јас си зацртав царски Како не има Господ сабајле утре кога ќе станам да ме фатат некој болки ни епидурал ни ништо да го прднам во две минути
јас и ти сме ден два разлика со термин и јас сум за еден ден 36та, исто сум поправена 14 кила. вчера бев последен пат кај матичната, за тој последен брис шо се прави, ме гледаше на ехо, околу 2.800 го измери бебе . наместена си и мојата ниско доле, не знам дали ти е прва бременост, мене ова ми е второ, скроз различно од првото, сега веќе сум со болки од пред некое време, бебе преактивно, цело време нешто ме боли, нешто ме сече... со првото ништо од ова немав, многу мирно бебе во стомак си беше. е тогаш мн лабава бев околу пораѓајот, некако не знаев баш шо ме чека и си викав ај бе кој се роди дете, можам и јас е сега сум под стрес многу повеќе него тогаш, ама некако сите ме тешат дека вторите многу полесно излагале . како и да е спремни ние или не, бебињата за кратко ни доаѓаат, јас почнувам со цтг од наредна недела, а докторката што ми ја води бременоста оди на одмор и се враќа кога ќе бидам полна 39 та, тоа малце ми прави дополнително стрес, дали ќе ја дочекам или не, ама тоа е што е. од викендов планирам веќе да почнам да перам и да спремам торба здравје
Девојки тенкс, некако се помирив деновиве. Искрено по тоа што ме држи сеќавање првото не го осеќав толку ниско, а најмногу ме исплаши што еден ден ми се имаше затегнато толку стомакот и осеќав како притисок како да сум врзана со ластик доле. Не ми се верува дека скоро на пола сум, буквално ми лета времево и син ми веќе цело време почна да прашува кога ќе дојде Дедо Мраз да му го донесе бебето Инаку да споделам само дека оваа бременост сум ТОООЛЛКУ ПЛАЧКА да не можам да ви објаснам, само плачам на некои видеа емотивни таква сум ко лигле. Плачам за се
Јас и пред тоа сакав повеќе лето него ли зима, па ок сум. Клима ич не сакам. Си имам едно вентилаторче за лице од хубо и со него си се ладам, ако ептен не се дише... Знае да ми се стужи ама приметувам дека тогаш слабо вода пијам, или не сум јадена... Или многу зборам хаха... Ама тоа јас сум фрик само... Еве сега лежам покриена пошо дува ладењето
Здраво девојки ♀️ Прва бременост ми е, 21+5 сум, сабајлево се разбудив со болки во долниот дел од стомакот и во грбот, малку ми е и тврд долниот дел, кога ќе легнам се намалува болката, ама кога ќе станам исто е се, дури да неможам убаво да се исправам, немам некои други симптоми како вртоглавица, исцедок и слично. Дали е ова нешто нормално во овој период од бременост поради растегање и растење на матката или треба да ме загржи?
Ужасно , преку ден ич не искачам, зашто иначе се гушам . Навечер исто се потам и нервоза ме фаќа од вртење.. Па и 7 8 и 9 месец у лето.. страшно @jagoda777 какоо жено , дај да се смениме на еден ден зашто јас збеснувам Напиј се магнезиум дупла доза. Обично не е ништо страшно и е нормална појава но сепак доколку не те држи место и многу те боли отиди да те ѕирнат. И цервиксот кажи да ти го измерат за секој случај.
@Peperutce6 не знам ни јас и на раб кога ќе отидев гасев клима или се јавував да изгасат пред да дојдам Жешко ми е не дека не ама ок ми е ќе се истуширам, ќе дувне вентилаторче, на кратко може ќе укл клима 10 15 мин и одма гасам...имаше денови ноќе кога ме фаќаше склет, ама дење не. А и у кола еве се возам у најжешкото без клима Ме нервира само од мн жешко кога ќе треба да влезам во маркет и таму камен ладно Навечер не спијам од што не можам да се наместам, мрда и се осеќам како да го гмечам и седната дремам, а ми се спие ми се плаче Повеќе ми смета чадов што се осеќа, посебно вчера цело Скопје беше задимено и тоа на високо сум, понастрана (ко демек почисто) и пак не се дишеше, леташе пепел од некаде ...
Jas samo so uleze sedmi mesec ke si go prekaram celo leto ama nekako trapam go zeskoto zimoto po ne mozam radi virusite samo krivo mi e nemozam poveke da si pesacam navecer 32 Stepena e samo se preporuvam snemam sila zatoa poveke sum na rabota I doma
Леле исто од мирисот на чадот не можев да спијам, други што прашав не осеќале ми викаат до трудничкиот нос било ама баш смрдеше
Дали сте имале болки буквално ме боли опашката назад и колковите. Не можам ни да одам, ни да седам подолго време ни да спијам на страна да се завртам. Еве веќе можи една недела така а сум 26+2 гн. И ако сте имале ваков проблем дали пиевте нешто?