Лелее алал да ти е како успеваш. Јас можам да се движам на жешко ако сум лабаво облечена, инаку вода сум цека ко од машина да сум излегла. А ноќе ако немаме клима, мислам цела кожа ми гори, ко морска ѕвезда се ширам на кревет. Него луѓе дај давајте идеи за некое лесно јадење, незнам што да јадам веќе ништо не ми е убаво. Главно јадење последниве 3 дена ми е бисквити со ладно млеко. Нема шанси да јадам готвено топло јадење, месо на сила буткам со салата колку да не сум без ич.
Ќе морам да одам, не се издржува. Во аптека ми рекоа можеш највеќе 4*500 мг парацетамол да се напиеш. Зборев со стоматологот од Скопје ми вика ако си второ тромесечие можеш да пиеш и ибубуфрен малку е појак од парацетамол.
Алал да ти е и ја би сакала да се смениме барем на еден ден Јас до кај 10 сабалје сум надвор после више не се диши мислам пред колапс сум ако поседам повеќе од 10 мин на топлото, а навечер искачам дури во 9 саат, вчера беше посебно тешко и жешко што ни во 9 не се излагаше. Преку ден поише ќе го издржам топлото отколку кај 4,5,6 што е спурно ко со фен да ти дува некој тогаш припаѓам. Јас и онака не трпев жешко и пред да бидам трудна не пак сега склет ме фаќа вриштам. Ноќеска ич не спиев климата само исклучи, вклучи и праев...
Јас имав, ама покасно некаде 31-32 недела, не можев да одам, еден месец кривев со десната нога, неколку дена на почетокот пиев парацетамол колку да можам да одам на работа, но минимално ми ја ублажуваше болката и престанав, само магнезиум бисглицинат и б6 пиев. Еден месец траеше и после само од себе помина како се помести бебето, најверојатно притискаше на некој нерв.
Во моментов не , но вчера да . Лани летото ги правев забите , ставав порцелан и метал керамика . Кога ми ги местеа, и доле на 6ката ме стругнаа за загризот да биде подобар, и сега тој заб ме боли
Здраво девојки. Ми треба утеха и споделено искуство, многу сум уплашена и растревожена. На 23+1 измерено грло 28мм. Докторот испаничи, ми даде прогестерон вагиналети да ставам и 2 пати на ден магнезиум цитрат 300мг. И ми кажа многу одмор, никако движење. Прашав дали може да 'порасне' грлото, ама реакцијата му беше во смисла повеќе го правиме ова за да не се крати и понатаму, ќе пратиме и контролираме. Огромна тежина ми дојде, еден куп мисли збркани и многу многу страв. Голема е веројатноста да ми е на психичка база сега, потсвесно, ама чувствувам притисок и некоја си блага болка кај препоните и повремено како внатрешно, вагинално. Не знам дали може да е од тоа, дали е опасно, дали треба да се јавам пак на доктор или да се смирам и да не паничам? Пред 3-4 недели исто имав болки и притисок во пределот на препоните, баш во групава читав друга членка советувавте да се јави на доктор со слични симптоми, беше викенд ама пошто осеќав прилично јаки болки (плус паника ), отидовме на болница. Детално ме прегледуваа 2 докторки, може 40 минути траеше прегледот (ме гледаа само на абдоменално ехо, не ми измерија грло, мислев дека и од 'горе' гледаат дека грлото е ок), ми кажаа дека се изгледа во ред, да пијам магнезиум и парацетамол ако имам пак болка (не знам дали е можно уште од тогаш веќе да почнало да се крати...). Повремено пак осеќав болки, ама не беше некоја страшна болка, пиев магнезиум и мислев дека е болка од ширење на матката. Некој совет од ваша страна, што можам друго да правам, дали можам некако да си помогнам, некоја храна или не знам... ми треба споделено искуство. Се трудам и трудев секогаш да сум позитивна, ама сега никако не успевам, душата ми е стегната, а почнам да размислувам сами солзи ми идат, само читам која недела е безбедна и се молам бар до таму да истуркаме и да биде се во ред... Извинете на негативната енергија, ама многу ми е тешко...
Само да ти кажам од 16недела сум со 3цм од прилика грло, бев на строг бед рест . Некои доктори беа скроз лабави некои алсрманто го гледаа тоа . До некоја 26 мислам дека ептен се пазев после тоа некако се олабавив. Грлото во 32 ми беше исто, не беше мрднато. Сега сум 35 и не ми го ни мерат веќе. Така да мое мислење, грлото воопшто не ти е страшно, ама припазувај си. Не кревај тешко , одмарај повеќе. Не знам колку си за строг бед рест тоа консултирај се пак со доктор. Можеш да си купиш и ферона таблетки , јас ги прочитав на форумов дека ги пијат членки со пократок цервикс. Тешко е многу знам , јас бев 3 и нешто месеци во кревет првата недела очајна бев. Со лесно нека ти е , чувај се и позитивни мисли Едит: И јас така бев , гледав бебе родено во 27,28,29 колку проценти шанса има да преживее , само читав искуства , сите мислења на форуми ги прочитав и мој искрен совет е да не читаш многу. Најди некоја серија , читај книга за да ги тргнеш мислите
Jas stavav utrogestan i piev ferona nautro i magnezium na vecer i miruvav. Edno vreme celosno miruvavv, posle ke izlezev negde da smenam misli na 1 2 sati max ama i tamu bez napreganje ili stoenje na noze. I koga bev posledno na pregled grloto mi bese super. I dokt mi rece kako sto se plasevme go doteravme grloto za merak. Taka da ne se sekirajj. Ako se pazis odmaras mislis ubavo odma ke se sredi. Lezi si pijaj toa sto ti e dadeno najdi si nekkja zanimacija i ke se popravi veruvaj eve jas sum primer.
Еве ме мене со слично искуство, почна да се крати од 21ва недела некаде.. исто симптоми осеќав и мислев дека е нормално исто ко тебе,ама ете не било. Во 24та не хоспитализираа со 1 цм грло и болки, плус јас имам фанелинг и слаџ.. После 5 дена болничко лекување со антибиотици и магнезиум венски ме пуштија со 2.5 цм грло. Не ми беше веројатно ама ете.. На строго лежење сум(бев). Сега почнав 34та недела. Во меѓувреме правев брисеви искочи и некоја бактерија.. Оди си на често контроли, направи си брисеви, многу често бактерија го крсти грлото. Одмарај колку што можеш повише. Магнезиум цитрат јас пиев 3х 400 мг. Ферона сабајле и вечер. Но спа 3х2 Боцкав пролутекс од 21 до 32 недела. Плус утрогестан пиев навечер. Стресно е многу ама со одмор и терапија се средува. Пиши ми ако те интересира друго нешто. Без грижи ќе биде све ок, мене ова ми е втора бременост, првата исто ми беше со лежење. Не има многу тука со позитивен исход фала богу а скратено грло и бед рест пола бременост.
Не се секирај, грлото не ти е многу страшно. Се што е под 25 мм се смета за кратко. Еве јас првата бременост бев отворена 1 цм и пролабиран водењак во 20та недела, успеаа итен серклаж да ми стават, да фатат 10мм цервикс со конец, па со строго лежење истерав до 37+4. А лежев од 12та недела. Сега ми беше пак скратен цервиксот во 26та недела, пак лежев, само не многу строго, низ дома бев станував подработував,сега сум 35+4. Само не си прави стрес. Мене ми дадоа 800мг магнезиум, токорелакс по едно и циклогест од 400 два пати на ден. Се ќе биде во ред, има доста тука успешни приказни.
Девојкии нс цела надеж за природно, Панчевски денес ме закажа за со царски. Свртено си е бебе надоле ама било големо и не навлегувало во карлицата мислам рече. Така да веќе знаеме кога ќе ни дојдее бебуш на свет и малку не ми е реално дека за помалку од една неделаа веќее ќе бидаам мајка
Со лесно ајде природно, царски битно да се олесниш и го запознаеш бебушот Да не знаеш кога е Панчевски на одмор
Вчера купив транспортно мало креветче (како next2me) дали знаете душечиња 50x80 дали може негде да се најдат? Ова што доаѓа со креветот буквално како даска само..
Женски а како мерат дали имаш мала или широка карлица? Не ми кажале до сега. @Надеж♥️ Како и да е , уште малку ќе си го гушкаш бебето
Ако е од чико и јас го имам истото, немој да купваш душече, тоа си е таман. Душекот треба да е тврд и рамен за бебе, стави му постелнина чаршавче или пелена под него и толку. Ова ми го кажаа и таму во продавницата и педијатри.
Средина или крајот на август мислам ама не сум сигурна, јас кај него се преместив декс знаев зс мојот термин дека ќе е тука
Ми ги насолзи очите кога прочитав дека за помалку од една недела ќе дојде бебето. Како поминува времето, така копнеам и јас поскоро да си ја земам ќеркичката во раце. Јас од царски се плашам од друга причина, ќе треба 5 денови да бидам без син ми. Колку што знам во Систина не дозволуваат деца на посета. Го спремам за моментот дека мама нема да биде дома тие денови, ама кога ќе помислам дека и на посета нема да може да ми дојде срце ми се крши. Се надевам Бог ќе ги нареди коцките да биде природно, и ако е се во ред со бебето, да можам порано да си дојдам дома. Еве го се шлапа во када додека пишувам, и го слушам пее мама, мама, мамичке те сакам јас
Не не е на чико, од локо кроко го земав, може ќе одам да споредам со душечето на чико пошто ова баш чудно ми е.. инску си има подле убав душек со дрвено креветче од брат му, сма за почеток во ова ќе е мислам