Чекај допрва Јас кога движам осеќам кај мочниот меур таков притисок шо мислам ќе ми падни во одење А докторот вика високо е уште бебето. Ми кажа дека последните недели нормално е да осеќам пресекување, стегање и тн се спрема матката и карлицата, нормално е не се секирај
имам исти болки како мислиш дека ќе добиеш во секое време, изгледа оти сме при крај дури и како притисок во карлица кога одам ....
До крај ја носев високо…сабајлето со пукнат водењак докторката во Систина не седна со маж ми да ни каже дека 90%ќе биде царски ради тоа што бебето е високо иако со глава беше надоле наместена уште од 24та недела и така остана до крај. Се отварав релативно брзо и со упорна мисла да се породам вагинално во последен момент се спушти и помина низ карлична коска иако цел ден буквално докторката ми викаше се отвараш брзо ама нема да може да помине низ тесна карлица високо е, ти си ситна жена… да не се мачиш да одиме на царски директ. Ама мене не ми доаѓаше на памет да се согласам и цело време си имав зацртано дека треба да пробам до максимум да се породам вагинално … на крај веќе 8прста отворена се подисправив на креветот и во полуседечка положба со акушерката нежно почнав да напнувам и да го држам мешето надоле со двете раце. На последниот преглед со 9прста отворена докторката ми вика… леле се потспушти … ајде на бокс жива среќна рипнав и се породив за 20мин откако легнав на бокс така да само позитивна и конкретна мисла ако ти е желба и дишење правилно низ контракции.
Kako da ne, gi stavale na site, gluposti. Isto i mene vo Plodnost od pamet me ispoizvadija so tie inekcii za zreenje.... Mene mi rekoja da sum gi primula tuka kaj nas. Nitu eden doktor ne mi se nafati da me bocka. Site mi rekoja deka zrelo dete ne se zreelo, vo 38ma nedela deka bile bebinjata zreli.... Eden doktor samo mi rece, nemoj da se zrees bez nadzor, skraja da e mozelo da padnat tonovite... I taka isto postapiv, mu kazav na dr so me poragjase deka nikoj ne saka da me bocka, deka ce prifatam samo ako me hospitaliziraat. Toj mi rece ok nemora da gi primas dvete dozi, samo ednas ce te bocneme den pred poragjaj I ke ostanes tuka. Ne sakse da me zreat I da sedsm tamu. Im rekov ne e problem ce platam, ama na vasa odgovornost a ne doma.... Kazi mi kaj koj dr si? Ajde so lesno, vise sigurno si tamu, vo dobri race si utre ce si se gushkate so bebush Niz isto I jas minuvav kako tebe, sega te citam izvini kasno so gledam. Mene mi go pravea vo Plodnost 2 nedeli ponapred, neznam kolku kg a go rodiv 3390, a uste vo 8mi mesec mi vikaja deka ima povece od 3kg. Aj bash utre ce kazes kolku se rodi I kolku ti vikale na kontrola
исто, ноќеска како што се свртев во спиење, почнаа болки како да ќе добијам, се извадив од памет, едвај презаспав, сабајле бев добра, сега попладнево пак. а и бебево не застанува мава само, не знам дали и од тоа ме боли, предходното бебе беше многу помирно. сега си викам да не не нешто се дешава, а јас си седам дома лабаво
На ГАК кога почнавте со цтг? Неделава сум на преглед кај матичниот 32+ ќе бидам, некако многу ми е чекање на крајов до 36+, така памтам дека со првото почнав. На колку време одите на прегледи на крај од бременоста?
Нас најкористено нешто ни беше. Јас 90% од времето сама бев со бебе и сама ја бањав. Од моментот кога и падна папочето, се додека ја собираше мрежата ја користев. Неколку месеци сигурно. Комплетно е безбедно и од помош. После тоа веќе ставав крпа долу и така си седеше, да не ми се лизга.
Моево девојче е многу активно, а многу мирничко беше, сега како мава, како се врти, стомакот ми го измести, движењата на моменти се доста болни. Вчера се напив кафе покасно и газирано, не знам што и стана, како почна да клоца, да се врти, дали се сврте некако во стомакот, искрено многу се исплашив и испаничив да не се случи нешто. Неколку минути после ова ми се гадеше, цела вечер не ми беше добро, едвај се управив.
Здраво девојчиња. Дали некоја користи колиеф капки и како ? Се нема време со два беблаци по дома, ептен го заборавив форумов.
За грчеви? Во тема бебе има цела потема за грчеви кај бебиња. Јас давав колиеф ама немаше ефект па сменив давав еспумисан мислам само еднаш на ден по неколку капки
Јас ако пијам кафе тоа е био без кофеинско и кога и да се напијам бебчето мрда повеќе од вообичаено Можно е да ти изреагирало
може од кафето ти било ајде нека претаат таму што им е работа ќе ја снема едно време кај мене па почнува паника да ме фаќа и стискам и мрдам изгледа спие тогаш па ќе ме расклоца којзнае колку ја нервирам
Кога почнуваат бебињата да се спуштаат надолу? Овие два дена ми е некако подобро, не ми се лоши толку, киселините се на минимум намалени, па си викам дали е можно да е потспуштено, па да ми е полесно. Минатата недела на преглед ми кажа докторот дека си е надолу наместено, ама не ми кажа дали е спуштено. А баш го осеќам некако долу, кога ќе ме клоцне, мислам ме пресекува. 34та сум.
ми испадна едно видео на тикток како на огледало една си става крема на папок и остава отпечаток секоја недела и гледа дали и е спуштен. Иначе кај мене свеки на секое јавување за како сум ме прашува за ова и викам појма немам прво ми е ни знам дали ми е горе ни доле знам само дека ми е мачно веќе